"atatürk`ün Gülen Yüzü" Foça`da

Yazar işadamı Hanri Benazus, koleksiyonunda bulunan Atatürk fotoğraflarını Foçalılarla buluşturdu.

'atatürk`ün Gülen Yüzü' Foça`da
"Atatürk`ün Gülen Yüzü" adlı fotoğraf sergisi, Foça Reha Midilli Kültür Merkezi`nde ziyarete açıldı.

Foça Belediyesi ve Phokaia Lions Kulübü tarafından düzenlenen serginin açılışını Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ yaptı. Serginin açılışında yaptığı konuşmada, Hanri Benazus`a teşekkür eden Demirağ, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün, "Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olabilmesi için gereken şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır" sözünü hatırlatarak, Hanri Benazuskoleksiyonunda bulunan Atatürk fotoğraflarının gelecek nesiller için oldukça anlamlı bir örnek olacağına inandığını söyledi.

Atatürk fotoğraflarından oluşan ciddi arşivini Foça`da ziyarete açan HanriBenazus, Atatürk`ün Foça`ya gelişiyle ilgili bugüne kadar hiçbir yerde ortaya çıkmamış iki fotoğrafını Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ`a armağan etti.

Benazus, daha sonra sergi hakkında davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, "Konu Atatürk`e geldiği zaman benim için akan sular durur. Çünkü ben şu anda hayatta olup da görmüş değil, Atatürk ile beraber olmuş son iki kişiden biriyim. Diğeri de manevi kızı Ülkü`dür. Ülkü, ben ve eşim zaman zaman Türkiye çapında etkinlikler düzenliyoruz. Allah Ülkü`ye uzun ömürler versin. Ülkü benden iki yaş daha küçüktür. Ben Ülkü`nün ağabeyiyim. Bu vasfı taşıdığım için mutluyum. Ben Atatürk`ün masasından leblebileriniyedim. O günkü kafamla yediğim o leblebilerin kaça mal olacağını bilemedim. Sonra da eşimle birlikte Türkiye kazan, ben kepçe yurdun dört bir yanında sergiler, konferanslar, dersler, okullar derken bu yaşıma geldim. Bütün yıl boyunca çok az bir zamanı kendimize ayırabiliyoruz. Bugün de buradayız. Sergimizin açılışında emeği geçenherkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Foçalılar ve kenti gezmek için Foça`da bulunanlar sergiye yoğun ilgi gösterdi. Benazus`un 17 binin üzerinde fotoğraf bulunan koleksiyonundan 300 parçanın yer aldığı sergi, 9-10-11 Eylül tarihlerinde ziyarete açık kalacak. HANRİ BENAZUS KİMDİR? 27 Mart 1930`da İzmir`de dünyaya gelen Türk yazar ve işadamı Hanri Benazus, bir dönem Altay Spor Kulübü başkanlığı yaptı. Hanri Benazus, Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınıyor. Kökleri çok eskiye dayanan İzmirli bir aileden gelen Hanri Benzarus, ilk ve orta öğrenimini İzmir`de yaptı. İzmir Atatürk Lisesi`nden mezun olduktan sonra maddi olanaksızlıklar nedeniyle yüksek öğrenimini tamamlayamadı. Daha sonra iş yaşamınaatıldı ve Yupi Piliç`i kurdu. İş yaşamını sürdürürken taraftarı olduğu Altay Spor Kulübü`ne başkan seçildi. 11 Aralık 1985 30 Aralık 1987 tarihleri arasında Altay Başkanı olarak görev yaptı. 1988 yılında emekli olarak aktif iş yaşamını sona erdirdi. Daha sonra yazarlık kariyerini sürdürdü ve pek çok kitap yazdı.
Kaynak: İHA