Diyarbakır Osb İçin Demiryolu Çalışmaları Başladı

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin en önemli üç sıkıntısından biri olan demiryolu sorununun çözülmesi için çalı demiryolu hattının alt ve üst geçitleriyle birlikte yapılması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Vali Toprak, “Hükümetimizin girişimiyle çalışmalar başlatıldı. Etütler yapıldı şu an projeleri hazırlanıyor. Ulaştırma Bakanlığımız, TCDD Genel Müdürlüğü anahtar teslimi 3.2 kilometrelik demir yolunu alt ve üst geçitleriyle birlikte ve kamulaştırmasıyla beraber çözmüş olacak.” dedi.

Diyarbakır’da sanayicilerin en büyük ihtiyacı olan ulaşım sıkıntısı için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl Diyarbakır’ı ziyaretinde gündeme gelen OSB’deki sorunların çözümü için yapılan girişimler sonuç verdi. OSB’de demiryolu olmadığı için üretilen ürünlerin sınır ya da limanlara ulaştırılması, sanayiciler için büyük bir maliyet oluşturuyordu. OSB aynı şekilde doğalgaz sıkıntısının çözümü konusunda da belirsizlik devam ediyor. Ancak bu sorunun çözümü için BOTAŞ ana hattından bölgeye hat çekilerek çözüleceği belirtiliyor. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, OSB’de yaşanan sıkıntıları yakından bildiğini belirterek, bunların çözümü konusunda sürekli girişimlerde bulunduklarını dile getirdi. Vali Toprak, demiryolu konusunda yaşanan ilerlemenin doğalgaz konusunda da olması gerektiğini belirterek, “Doğalgaz konusunda bazı problemler bulunuyor. BOTAŞ’ın ana hattından buraya bir hat çekilmesi ve OSB’de bir basınç merkezinin oluşturulması gerekiyor. İç şebekenin yapımı konusunda yaklaşık 3,5 milyon dolarlık bir maliyet bulunuyor. Yatırımcılarımızın yoğun enerji kullanımı gereken alanlarda ciddi anlamda piyasalarla rekabet edebilmesi ve fiyat rekabetini sağlayabilmek için biran önce doğalgaz konusunun çözüme ulaştırılması gerekiyor. Bu konuda Devlet Planlama Teşkilatı ile görüşmelerimiz devam ediyor.” diye konuştu.


YENİ OSB’YE 320 HEKTAR ALAN TAHSİS EDİLECEK
OSB’nin genişletilmesi için de çalışmaların devam ettiğini dile getiren Toprak, Oyalı Köyü’ndeki 320 hektarlık alanı yeni OSB için tahsis edeceklerini kaydetti. OSB ile ilgili bir de prestij noktasında eksikliklerin olduğunu belirten Toprak şöyle devam etti: “İyi bir görüntünün sağlanması noktasında ana kapıların ve çevre duvarının biran önce yapılması gerekmekte. Bilindiği gibi bu gibi çalışmalar iş adamlarımızdan almış olduğumuz katkı paylarıyla gerçekleştirilebilmekte bu noktada hep birlikte bu işleri yapabilir miyiz arayışı içerisinde olmamız gerekiyor. En azından bu yıl yapabilirsek katılım paylarıyla ana caddeye paralel iki tarafın duvar ve kapılarının yapımını gerçekleştirmek istiyoruz. Yollarımızın bir kısmında bazı bozukluklar bulunmakta bu sorunun çözümü için de çalışma yapma noktasındayız. Daha önce 500 metrekare inşaat alanı için 20-30 dönüm yer vermişiz o alanların şimdi bir kısmı boş duruyor. Diğer taraftan da yatırımcılarımız yer tahsisi arsa bekliyor. Böylesi bir takım sıkıntılarımız bulunmakta. Eğer uygun görülürse arsası fazla gelen işletmecilerimizi mağdur etmemek kaydıyla o fazlasını alıp ifraz edip ihtiyacı olan yatırımcılarımıza verme imkânı olabilir. Ancak arsa tahsisi yapılmasına rağmen süresi içersinde yatırımını yapmamış veya yapamamış işletmelerle ilgili açık ve net yetkimiz bulunmakta bizde bunu yasal sorumluluklarımız çerçevesinde kullanıyoruz. Burada arsa tahsisi yapılmış yatırımcılarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Biran önce iptal edilmeden yatırımınızı gerçekleştirin."