Ekonomi Bakanı Çağlayan, Güney Kore’ye Gidiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile yürütülmekte olan Serbest Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırılması ve ikili ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi adına 9-13 Ağustos tarihleri arasında Güney Kore’de temaslarda bulunacak.


Çağlayan, Fortuna Global’ın 500 firma sıralamasında ön sıralarda bulunan Güney Kore firmalarının yöneticileri ile biraraya gelecek. Ayrıca ülkenin Ticaret, Bilgi Ekonomisi, Kara Ulaştırma ve Denizcilik İşleri Bakanları ile görüşecek.

Çağlayan başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ile İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği tarafından yarın Güney Kore’ye ticaret heyeti düzenlenecek. Heyette gıda, doğal taş, maden ve metaller ile müteahhitlik sektör temsilcileri bulunacak. Çağlayan, Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Jong-Hoon, Bilgi Ekonomisi Bakanı Choi Joong-Kyung ile Kara Ulaştırma ve Denizcilik İşleri Bakanı Kwon Do Youp ile ikili görüşmeler yapacak.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 Ağustos 2011 Perşembe günü, başkanlığındaki özel sektör heyeti ile birlikte Kore Uluslararası Ticaret Birliği’nde (KITA) temaslarda bulunacak. 12 Ağustos 2011 Cuma günü, Güney Kore’nin altyapı, mimarlık, inşaat, emlak, enerji, demir-çelik, bankacılık, otomotiv ve kimya sektörlerinde faaliyette bulunan, Türkiye’de önemli yatırımları olan ve Fortune Global 500 listesinde ilk sıralarda yer alan Güney Kore şirketlerinin yöneticileri ile buluşacak. Söz konusu ziyaret çerçevesinde, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığındaki heyet Incheon Serbest Ekonomi Bölgesi’ni ziyaret edecek, Koreli meslek kuruluşları temsilcileri ve yerleşik Türk işadamlarıyla akşam yemeğinde biraraya gelecek. Türkiye`nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 45. sırada, en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise 10. sırada bulunan Güney Kore ile ikili ticaret hacmi, ilk defa 2004 yılında 2 milyar dolarlık hedefi aştı, 2005 yılında 3 milyar doları geçerken, geçen sene 5 milyar doların üzerine çıktı. 2010 yılında Güney Kore’ye ihracat yaklaşık yüzde 30 artarak 304 milyon doları aşarak, Güney Kore’den ithalat ise yüzde 53 artarak yaklaşık 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Güney Kore’nin 2010 yılı toplam ithalatı dikkate alındığında göze çarpan hususlar şöyle:
- Tabii borat ithalatının yüzde 91,3’ünün (4,9 milyon dolar)
- Dolomit ithalatının yüzde 27’sinin (5,6 milyon dolar)
- Buğday unu ithalatının yüzde 25’inin (8,7 milyon dolar)
- Ayçiçeği yağı ithalatının yüzde 20,6’sının (6 milyon dolar)
- Quartz ithalatının yüzde 16,66’sının (10,8 milyon dolar)
- Elyaftan iplikler ithalatının yüzde 14,38’inin (3,4 milyon dolar)
- Pamuk men (dokuma) ithalatının yüzde 8,21’inin (14 milyon dolar)
- İçten yanmalı, pistonlu motorların aksam-parçaları ithalatının yüzde 7’sinin (109,6 milyon dolar) Türkiye’den yapıldığı görülüyor.
Konuya ilişkin Ekonomi Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada ise ayrıca şu bilgilere yer verildi:
``2011 yılının ilk altı aylık döneminde ise Güney Kore’ye ihracatımız yüzde 90 oranında artarak 255 milyon dolar olmuş, aynı dönemde Güney Kore’den ithalatımız yüzde 59 artarak 3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkeye ihracatımızdaki öne çıkan ürünler petrol gazları ve yağları, demir-çelik ve çinko ürünleri, mineraller, doğal taşlar, yontulmaya ve inşaata elverişli işlenmiş taşlar, buğday unu, hububat ve mamulleri, sentetik ürünler, kağıt, tütün ve tütün mamulleri, mermer, traverten ve kireçli taşlar, elektrikli motor ve jeneratörler iken, Güney Kore’den ithalatımızda öne çıkan ürünler ise kara ulaşım araçları, içten yanmalı motorlar, elektrikli makine ve cihazlar, taş kömürü ve ham petrolden ürünler, plastik ve mamulleri, kara taşıtları için motorlar, haberleşme ve ses-kayıt cihazları ve klimalar olarak sıralanmaktadır. Köklü ve tarihi ilişkilerimiz olan Güney Kore ile ticaret hacmimiz her yıl istikrarlı bir şekilde artmakta, Güney Koreli firmaların Türkiye’ye ilgisi devam etmektedir. Son 9 yılda Güney Kore’den ülkemize toplam 331 milyon ABD Doları tutarında doğrudan sermaye yatırımı gerçekleşmiştir. 2010 yılı sonu itibariyle ülkemizde 169 adet Güney Kore Cumhuriyeti sermayesine sahip firma faaliyet göstermektedir. Otomotiv, elektronik, tütün mamulleri, toptan ve perakende ticaret, imalat sanayi, otel ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren bu firmaların başlıcaları Samsung Electronics Co Ltd, Hyundai Motor Company LG Corp, STX Corporation, Dosan Corp ve POSCO gibi firmalardır. Bahse konu ziyaret kapsamında gerçekleştirilecek ikili görüşme ve temaslarda, Güney Kore ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin yanısıra müzakerelerine başlanan Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırılmasına ilişkin konular görüşülecektir.``