Almanya’da Toplu Taşımacılıkta Alkol Yasağı Ağı Genişliyor

Almanya’da özellikle şiddet olaylarının artması, taşıtlarda maddi hasarın meydana gelmesi toplu taşımada alkol yasağını gündeme getirdi.

Almanya’da Toplu Taşımacılıkta Alkol Yasağı Ağı Genişliyor
Daha önce Metronom’da başlayan toplu taşıtlarda alkol yasağı, 1 Eylül 2011 tarihi itibarı ile Hamburg’da başlıyor. Yasağa uymayanlara bir ay boyunca sadece sözlü uyarı, sonrasında ise 40 euro para cezası verilecek.


Almanya’da artan şiddet olayları, toplu taşıtlarda meydana gelen maddi hasarlar ve çocuk ve gençlere iyi örnek olmuyor gerekçesiyle toplu taşıtlarda başlatılan alkol yasağı ağı genişletiliyor. Daha önce Almanya’nın kuzeyindeki şehirler arasında sefer yapan Metronom’da uygulanan alkol yasağının başarıya ulaşmasının ardından Hamburg Yolcu Taşımacılığı Birliği (HVV) alkol yasağı uygulama kararı aldı. Alkol kullanımının yanı sıra tren ve otobüs duraklarında kapağı açık alkol şişe ve kutusunun taşınmasını da kapsayan yasak tren, metro ve otobüs duraklarına asılacak ‘Alkolsüz bölge’ ve ‘Katkılarınız için teşekkür’ yazılı afişler ve hoparlörlerden yapılacak uyarılarla yolculara duyurulacak. 1 Eylül tarihi itibarı ile resmen başlayacak alkol yasağına uymayanlar bir ay boyunca sadece sözlü olarak uyarılacak. Ekim ayından itibaren ise 40 euro cezaya çarptırılacak.

Hamburg’da daha önce toplu taşıtlarda bağırıp çağıran ve yolcuları rahatsız edenler için de 15 Euro para cezası uygulaması başlatılmıştı.

Uygulama ile ilgili olarak açıklama yapan HVV sözcüsü, uymayanlara ilk etapta ceza verilmeyeceğini belirterek, “Bizim buradaki amacımız yolcuların bu süre içinde alkol yasağına alışması.” dedi. Hamburg ana tren istasyonu gibi merkezi ve kalabalık duraklarda güvenlikçi sayısının artırılacağını belirten sözcü bu güvenlikçilerin önceden eğitime tabi tutulacaklarını belirterek, “Kontroller görülen ve duyulanlara göre yapılacak. Genel bir vücut veya çanta araması yapılmayacak.” dedi.

HAMBURG ÖNCÜ DİĞER EYALETLER SIRADA

Hamburg’da uygulamaya konulan alkol yasağı başta başkent Berlin ve Aşağı Saksonya’nın Hannover kenti tarafından da yakın takibe alındı. Berlin Toplu Taşıma Birliği’nden (BVG) yapılana açıklamada, böyle bir uygulamadan ne tür sonuç çıkacağına dair fikir yürüttüklerine vurgu yaparak, Hamburg’un başarılı olması halinde alkol yasağı uygulamaktan çekinmeyeceklerini belirtti. Hannover Toplu Taşıma İşletmeleri‘de (Üstra) Hamburg’daki alkol yasağı uygulamasından çıkacak sonucu merakla beklerken, yasağı dikkatle izleyenlerden biride Alman Devlet Demir Yolları (DB).

İLK ALKOL YASAĞI UYGULAMASI BAŞARILI OLDU

Alkol yasağı daha önce Kuzey Almanya’nın Hamburg, Bremen, Hannover, Göttingen, Cuxhaven, Lüneburg ve Uelzen şehirleri arasında sefer yapan ve yılda yaklaşık 1 milyon yolcu kapasiteli Metronom şirketi tarafından başlatılmıştı. Yasağın başlaması ile şiddet olayları ile trenlerde oluşan maddi hasar azalmış, yolcu sayısının da artmasıyla toplu taşıma şirketinin gelirleri yükselmişti. Metronom’da sağlanan başarının üzerine kısa adı HVV olan Hamburg Yolcu Taşımacılığı Birliği de alkol yasağı uygulamasını gündemine almıştı.

Öte yandan Hamburg’da alkol yasağının ardından 1 Ekim tarihinde başlayacak maddi ceza uygulaması öncesi 30 Eylül tarihinde alkole veda partisi tertiplendiği açıklandı. Facebook üzerinden yapılan davete bugüne kadar 5 bin kişi katılacağını açıklarken, HVV ve Hamburg polisi nasıl önlem alacaklarının planlarını yapmaya başladı.