Kaman-kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Avrupa'daki Yılın Müzesi Yarışmasına Aday

Japon Hükümeti'nin karşılıksız kültürel hibe programıyla inşa edilen ve geçen yıl 'En İyi Yeşil Müze' ödülüne layık görülen Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, bu yıl da 'Avrupa'da Yılın Müzesi 2012 Yarışması'na aday gösterildi.

Kaman-kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Avrupa'daki Yılın Müzesi Yarışmasına Aday
Türk-Japon dostluk ve işbirliğinin sembolü olarak kabul edilen arkeoloji müzesini, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Japon Prensi Takahito Mikasa açmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçmişi M.Ö. 23'üncü Yüzyıla (Eski Tunç Çağı) kadar uzanan Kaman-Kalehöyük'ün formu ve 1986'dan günümüze süren kazı çalışmalarını yansıtan mimari projesine sahip Çağırkan-Kalehöyük'te Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü bünyesindeki Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için European Museum Forum'a başvurdu.
Bakanlık, müzeyi 'European Museum of the Year 2012' (Avrupa'da Yılın Müzesi 2012) yarışmasında aday gösterdi. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan müze, KIrşehir'de en çok ziyaret edilen yer olama özelliğini taşıyor.
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, 1986 yılında Japon Dr. Sachihiro Omura'nın başkanlığında, Japon bilim adamlarınca başlatılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi birçok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler bulunuyor.

OSMANLI'DAN ESKİ TUNÇ ÇAĞI'NA ESERLER
Kalehöyük'te, bugüne kadar sürdürülen kazılarda, Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı'na kadar aralarında mühürler, silahlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı. Türkiye'de, klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan, üzeri çimlerle kaplanan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserlerin bir bölümüne ziyaretçilerin elleriyle dokunmasına izin veriliyor.
Kırşehir Müzesi Müdürü Adnan Güçlü, geçen yılın Temmuz ayında açılan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin, Amerika'da 1950'li yıllardan itibaren verilen en iyi 'Green Good Design' (En İyi Yeşil Müze) ödülünü aldığını hatırlatırken, uluslararası ödüle sahip müzeyi görmek için pekçok ziyaretçi ve mimarların geldiğini söyledi.
Müzenin, doğayla bütünlük arz ettiğini dile getiren Güçlü, "Japon Bahçesi içerisinde yeşili bol bir müze. Bakanlığımız, müzemizi 2012 yılı için Avrupa'nın En İyi Müze Yarışması'na aday gösterdi. Biz bu ödülü de alacağımızı düşünüyoruz. Bu konuda bir çalışma içerisindeyiz." dedi.
Müze, açık ve kapalı sergi salonları, kütüphane, eser depoları ve eserlerin restorasyonuna imkan tanıyan laboratuvarlardan oluşuyor.