Dünya'nın 8. harikası

Dünya'nın 8. harikası palmiye adası.

Dünya'nın 8. harikası
Bölgenin belki de en ilginç projesi olan Palmiye Adaları, Dubai Emiri Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum'un şirketi Nakheel firması tarafından gerçekleştiriliyor. 2001 yılında başlatılan projenin 2010-2015 tarihleri arasında bitirilmesi planlanıyor.

Üç bağımsız adadan oluşan Palmiye Adaları, Basra Körfezi kıyısında yaklaşık 520 km.lik bir kıyı şeridini kaplayacak. Nakheel Cooperation Basın Müdürü Benedict Fisher tarafından verilen bilgiye göre, Palmiye Adaları'nın bütçesi, kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bununla birlikte şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olan harcamaların tutarı 30 milyar Dolar civarında.

Bu bilgiden yola çıkarak henüz tamamlanmamış olan projenin toplam bütçesinin 50-60 milyar Dolar'ı bulabileceğini söylemek mümkün. İlk ada olan Palm Jumeirah'ın inşasına 2001 yılında başlandı. Kısa bir süre sonra Jebel Ali ve 2004 yılında ise Palm Deira'nın inşasına geçildi. Palm Jumeirah'ın birinci bölümü geliştirilmek üzere 2006 sonunda açıldı. Palm Jumeirah ve Palm Jebel Ali için Dubai deniz yatağından alınmış 100 milyon m3 kum ve taş kullanılmışken, bu rakam Palm Deira için 1 milyar m3 olarak gerçekleşmiş.

Üzerlerinde yüze yakın lüks otel, iki bin villa, su ve eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri tasarlanmış. Yapay adaları hilal biçiminde bir de dalgakıran çevreliyor. Palm Jumeirah'ta Mövenpick, Fairmont, Radisson SAS, Hilton, Metropolitan, Shangri La, One & Only, Trump International Hotel & Tower ve Atlantis Hotels zincirleri bulunacak. Atlantis'in markalarından Kerzner International Hotel 1.500 odalı ve su temalı. 1.2 milyar Dolar'a mal olacak otelin 2008 yılında açılması bekleniyor. Özel plajları olan villalar, marinalar, rezidanslar Palm Jumeirah'ta bulunan olanaklardan bazıları. İkinci ada Jebel Ali ise Dubai kıyısında bulunuyor. Şeyh Mohammed bin Rashid al Maktoum'un şiirlerine konu olan adada lüks villalar, eğlence merkezleri bulunuyor.

Üçüncü ve en büyük ada olan Palm Deira'nın 2015'te bitirilmesi planlanıyor. Tahminlere göre adanın yapımı için 1 milyon m3lük toprak ve taş kullanılacak. Adanın büyüklüğünün 80 km2 olması bekleniyor. Marinalar, konaklama merkezleri, spor ve alışveriş merkezleri adanın standartlarından. Bunun dışında bir de rezidans bölgesi yapılması planlanıyor. Burada yaklaşık 8.000 adet iki katlı villa inşa edilecek.