Antalya`nın Yağmuru ve Güneşi Okul Binalarını Da Vuruyor

Antalya’nın kışın aşırı yağmurlu, yazın şiddetli güneşli olan iklimi okulların zamanından önce yıpranmasına neden oluyor.

Devlet, okulları ayakta tutabilmek ve ömürlerini korumalarını sağlamak için her yıl milyonlarca lira harcama yapıyor. Antalya’da bu yıl 132 okulun onarımı için 6 milyon lira harcanacak.

Yaklaşan yeni eğitim yılı öncesinde okullarda hummalı çalışmalar yürütülüyor. Okul tadilatlarının ders zili çalmadan önce tamamlanması için gayret gösteriliyor. Antalya`da bu yıl 132 ilk ve ortaöğretim okulunun tadilat ve tamiratı için 6 milyon lira harcanacak. İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, kışın aşırı yağışın yazın ise şiddetli güneşin Antalya`daki okullarda önemli oranda yıpranmaya yol açtığını söyledi. Antalya’daki okulların iklim şartları nedeniyle diğer illerdekilere göre çok daha çabuk yıprandığını belirten Gülay, “Antalya yağmur şehri olduğu için özellikle çatılarda sorun oluyor. Aşırı güneşten binaların dış cephelerinde bozulma oluyor, yeniden elden geçiriyoruz. Güneş binaların dış cephesini ciddi sıkıntıya sokuyor, sıva çatlıyor. Yağmur yağdığında da çatılarda sıkıntı yaşanıyor.” dedi.

İlköğretimde 5 yılda 400 civarında okul onardıklarını, 5 yıl sonra bu okulların bir kez daha elden geçirileceğini anlatan Gülay, “İklimsel şartlar yıpratıyor. Başka illere göre bizim buradaki yıpranma daha fazla. Özellikle kışın aşırı yağmur, çatı sistemlerine ciddi zarar veriyor. Güneş, binaların dış yapısının bozulmasına zarar veriyor. Turizm kenti olduğumuz için okul binalarının örnek olması için çalışıyoruz. Vaktinden önce bakım gerektirdiğinde öncelik veriyoruz.” diye konuştu.
Gülay, bu sene 4 milyon lirası İl Özel İdaresi, 2 milyon TL’si Milli Eğitim Bakanlığı ödeneği olmak üzere okul onarımlarına 6 milyon liralık kaynak ayrıldığını belirtti. Bu parayla 88’i ilköğretim, 44’ü orta öğretim olmak üzere 132 okulun onarımı yapılacak. Okulların birçoğunun onarım ihalesinin yapıldığını ifade eden Gülay, okullar açılmadan onarımların tamamlanacağı bilgisini verdi.

32 MİLYON LİRALIK EĞİTİM YATIRIMI
Okul onarımlarını devam ettiği Antalya’da eğitim yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Antalya’da bu yıl 32 milyon 600 bin lira değerinde 10 okul, 4 pansiyon, bir spor salonu eğitim öğretimin başlayacağı 19 Eylül’de hizmet vermeye başlayacak.
Gülay’ın verdiği bilgiye göre bu yıl; Manavgat ve Göynük’te 2 fen lisesi, Korkuteli ve Göynük’te 2 Anadolu Öğretmen Lisesi, Gazipaşa’da Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Kumluca’da Sağlık Meslek Lisesi ile Beykonak beldesine Kız Teknik Meslek Lisesi, Demre’de Anadolu İmam Hatip Lisesi, Alanya’da da bir ilköğretim okulu açılarak eğitim öğretime hazır hale getirildi. Bunların dışında Kemer’de 200, Manavgat’ta 300, Korkuteli’nde 100, Gazipaşa’da 56 öğrenci kapasiteli pansiyonlar ile Manavgat’ta bir spor salonu inşaatı tamamlandı. Söz konusu okullar 19 Eylül’de hizmete girecek.