Bakan Yıldırım: Ptt Hazineye Her Yıl 300 Milyon Tl Kaynak Aktarıyor

İstanbul Avrupa Yakası Posta İşletme Merkezi 140 milyon TL’lik dev bir yatırımın ardından bugün açılışı gerçekleştirildi.

Bakan Yıldırım: Ptt Hazineye Her Yıl 300 Milyon Tl Kaynak Aktarıyor
Merkezde; Otomatik Mektup Ayırma Sistemi (OMAS), Akıllı Konveyör Sistemi (AKS) hızlandırıcı bantlar, XRAY cihazlarıyla son teknoloji kullanılıyor. OMAS sayesinde saatte 150 bin gönderi adres veya posta koduna göre 920 göze ayrılıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2003- 2011 yılları arasında 544 milyon TL yatırım yapıldığını belirterek, “PTT her yıl hazineye en az 300 milyon da kaynak aktarıyor. Amacımız, PTT’yi Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde sahasında dünyanın ilk 10 markası haline getirmek.” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise dünyayı imrendirecek bir Posta İşletme Merkezi`nin (PİM) hizmete açıldığını söyledi.
İstanbul Avrupa Yakası Posta İşletme Merkezi Yassıören - Akpınar Sanayi Bölgesi’nde resmi açılışı; Binali Yıldırım, Erdoğan Bayraktar, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Ahmet Haluk Karabel ve çok sayıda PTT çalışanın katılımıyla gerçekleşti. Törende, 49 belediyeye de modern çöp toplama aracı verildi.
Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada bugün çok önemli 2 etkinlik için toplandıklarını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nın ortak etkinlik yaptıklarını dile getiren Yıldırım, “Bütün bakanlıkların kendine göre bir konusu var. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu ise bütün bakanlıkları ilgilendirir. Çevre hassasiyeti her geçen yıl daha da artıyor. Gelecek kuşaklarımıza nesillerimize bırakacağımız çevrenin korunması hatta daha da güzelleştirilmesi yapacağımız bütün işlerin en önünde gelir. Yollar yapıyoruz, bölünmüş yollar, havaalancıları,, yat limanları, deniz limanları, demir yolları yapıyoruz. Ama bir yandan çevreyi de ihmal etmiyoruz. 15 bin kilometrelik bölünmüş yolların etrafını da bugüne kadar 10 milyonun üzerinde yetişkin ağaç diktik. Bunlar gelecek için dikilen ağaçlardır. Ülkemizin erozyondan korunması, yollarımızın daha güzel hale gelmesi için yapılan çalışmalardır. Çevreyi de koruyacağız. Kalkınmamızı da ihmal etmeyeceğiz. Ne çevre için kalkınmadan vazgeçeceğiz, ne de kalkınma için çevreyi yok edeceğiz.” diye konuştu.
Çevre konularının bazen istismar edildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, bunun haksız rekabetin bir aracı olarak kullanıldığını işaret etti. Özellikle gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin kalkınmada aradaki farkı kapatmasını önlemek için çevreyi bir engelleyici araç olarak kullandıklarını belirten Yıldırım, bütün bunlara dikkat ederek geleceğin mirası olan çevreyi aynı şekilde koruyarak yola devam edeceklerini kaydetti.
Amaçlarının 171 yıllık geçmişi olan PTT’yi Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde sahasında dünyanın ilk 10 markası haline getirmek olduğunu dile getiren Yıldırım, PTT’nin başaracağını, 8 yılda yaptıklarının bunun bir ispatı olduğunu aktardı.


PTT HER YIL HAZİNEYE 300 MİLYON TL AKTARIYOR
Avrupa Yakası Posta İşleme ve Dağıtım Merkezi’nin örnek bir yatırım olduğunu kaydeden Yıldırım, bu eseri ‘posta işletmelerinin yüz akı’ olarak niteledi. Bu bina için 140 milyon harcama yapıldığını hatırlatan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece binaya değil, içindeki akıllı sistemlere de yatırım yapılmış. 2003 öncesi 10 yıllık yatırım 37 milyon. 2003-2011 yatırımları 544 milyon. 37 milyondan, 544 milyona uzanan PTT’nin bir yatırım atağı var. PTT zarar etme noktasına gelmişti. Geliri giderini karşılamaz noktaya gelmişti. Şimdi geliri, giderini de fazlasıyla karşılıyor. Her yıl hazineye en az 300 milyon da kaynak aktarıyor. Peki nasıl oldu? PTT’de ne değişti. PTT’de çalışanlar yine aynı, hatta sayısı da biraz azaldı. PTT’de değişen, zihniyet, yönetim anlayışı ve iş yapma şeklidir. Bugün 2004’ten itibaren yürürlüğe giren PTT bank artık Türkiye’nin nüfusunun yüzde 17’si her ay PTT şubelerine geliyor. Buradan hizmet alıyor. Eskiden bir ayda yapılan işlem miktarı 2,5 milyondu. Şuanda 22 milyonun üzerinde aylık işlem yapılıyor.”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, dünyayı imrendirecek bir posta işleme merkezi hizmete açıldığını aktardı. Ayrıca, 49 belediyeye modern çöp toplama araçları teslim edeceklerini dile getiren Bayraktar, “Bugüne kadar 2 binin üzerinde bu şekilde araç teslim ettik. Bunlar çok modern araçlar. Toplam 54 adetti, Başbakan’ımızın talimatıyla 4 tanesini Somali’ye gönderiyoruz. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm siyasi partilerimizin belediyelerine bu araçları veriyoruz. Talep oldukça da vermeye devam edeceğiz. Katı atık toplama tesislerimizde enerji üretme, gübre üretme, seralarda kullanmak şekildeki çalışmalarımız devam ediyor.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin çevre duyarlılığına önem verdiğini kaydeden Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de sanki kalkınmasını gelişmesini tamamlamış, gelir seviyesini 30 bin doların üzerine çıkarmış ülkelerin uyguladığı kıstasları uygulayarak çevreciliğe dikkat etmektedir. Amerika, Çin, Hindistan, çevreciliğe dikkat etmesi gerekirken, bizim dikkat ettiğimiz gibi çevreciliğe dikkat etmemektedir. Bu bakımdan sanayileşme ve ihracattaki maliyet artışında önümüzü kesmektedir. Biz sanayileşme, istihdam, kalkınmanın yanı sıra çevreciliğe de dikkat ederek bu hususları geliştirmeye gayret edeceğiz.”
PTT Genel Müdürü Osman Tural ise tesisin PTT Genel Müdürlüğü olarak uygulamaya koyulan en büyük ve en önemli proje olduğunu aktardı. Tesisin bu noktada çok önem taşıdığını dile getiren Tural, “Projeyle yaklaşık 213 dönümlük bir alan üzerine 40 bin metrekarelik bir inşaat alanının kapladığı tesislerimizi uygulamaya koyduk. Bunları yalnız bina olarak görülmemesi gerekiyor. Bunun içinde otomatik ayrım sistemi, taşıt tanıma sistemi entegre ettiğimiz bir kompleks olarak uygulamaya koyduk. PTT Genel Müdürlüğü olarak sizin döneminizden önce 8 yıllık dönemde yapılan yatırımların toplam miktarı 37 milyon iken, biz yalnızca bu tesisin ve diğer sistemleriyle beraber yapmış olduğumuz yatırım miktarı 140 milyon liranın üzerinde. Yani 8 yıllık dönemde yapılan yatırımların 4 katından daha büyük bir miktarda yatırımı bu tesis için harcamış olduk. Milletimizin hizmetine sunmuş olduk. Bu otomatik ayrım sistemini sadece İstanbul değil, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirlere otomatik ayrım sistemini kurmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

PİM`İN ÖZELLİKLERİ
PİM birçok teknolojik özelliği bünyesinde barındırıyor. PİM binasında 19 bin 368 metrekarelik bölümünde yaklaşık 500 ton çelik kullanılarak inşa edildi. Gönderileri otomatik olarak işlenip ayrılmasını sağlayan OMAS bulunuyor. Bu sistemin saatte 150 bin gönderiyi adres veya posta koduna göre 920 göze ayırabiliyor. Ayrıca posta sevkıyatının daha hızlı yapılabilmesi için AKS kuruldu. Bu sistem saatte 6 bin posta torbası ile kutusunu, üzerindeki barkod bilgisinden yararlanarak, posta hatlarında göre otomatik olarak ayırıyor. Gönderilerin güvenliği X-Ray cihazıyla kontrol ediliyor. AKS bünyesinde 1 adet ana ayrım ünitesi, 9 adet hızlandırıcı bant, 28 adet fren kontrollü çıkış şutu, çelik konstrüksiyon çalışma platformları, bir adet kamera ve 30 adet el tarayıcı, 17 adet teleskopik yapıda indirme ve bindirme konveyörü, 3 adet XRAY cihazı ve çalışma istasyonları, Bantlı iletim konveyörleri ve çeşitli yazılımlar bulunuyor.