Sdü Çiftçilere Alternatif Ürün Olarak Böğürtlen ve Ahududu Üretiyor
Bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerini sürdüren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta için çiftçilere alternatif ürün olarak sunduğu ahududu, böğürtlen adaptasyon ve üretim çalışmalarına başladı.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kelen, “SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi, öğrenci ve öğretim elemanlarının uygulama alanı olması yanında tarımsal üretim faaliyetinde bulunduğunu söyledi. Merkezde bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili ünite olduğunu kaydeden, "Bitkisel üretim alanlarında meyve, bağ, sebze ve süs bitkileri ile ilgili çeşitli araştırmalar ve üretim yapılmaktadır.” dedi.
Açıkta yapılan üretimin yanında örtü altında da üretim yaptıklarını belirten Kelen, önemli üretim faaliyetlerinden birinin de sertifikalı aşı gözü, anaç ve fidan üretimi olduğunu belirtti.
Kelen, tarla bitkileri ile ilgili yapılan çalışmalarda buğday, arpa, yulaf ve yem bitkileri üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Isparta için çiftçilere alternatif ürün olması için ahududu, böğürtlen adaptasyon ve üretim çalışmaları da yaptıklarının altını çizen Mustafa Kelen, "Yöreye öncülük etmek amacıyla kiraz, kayısı, erik anaçlarının doku kültürü yoluyla hızla çoğaltılması ve Isparta gülünün doku kültürü yoluyla çoğaltılması ile ilgili çalışmaları da başlattık." diye konuştu.
İleriye yönelik olarak Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bitkisel üretimde Damızlık Üretim Merkezi haline gelmesi için Devlet Planlama Teşkilatı(DPT)`na proje hazırlayıp sunduklarını da aktaran Kelen, “Projemizin hayata geçmesi ile oluşturulacak merkez bitkisel üretimde hem yöremiz için hem de ülkemiz için öncü ve önderlik rolünü üstlenecektir.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere kapılarının her zaman açık olduğunu söyleyen Kelen, hayvansal üretimle ilgili süt sığırcılığı, Saanen keçi yetiştiriciliği ve kanatlı hayvanlarla ilgili araştırma ve üretim çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.