Başkan Kocaoğlu, İzfaş`taki Grevi Mahkeme Kararıyla Kırdı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF)`na 17 gün kala İzmir Fuarcılık Kültür Sanat A.

Başkan Kocaoğlu, İzfaş`taki Grevi Mahkeme Kararıyla Kırdı
Ş. (İZFAŞ)`deki işçilerin başladığı grevi, iş mahkemesi kanalıyla iptal ettirdi. Fuar sürecinde şehrin imajınının kötü etkileneceğini belirten Kocaoğlu`na ilk tepki ise Sosyal-İş İzmir Şubesi`nden geldi.

İZFAŞ önünde bir basın açıklaması yapan sendika yöneticileri ve işçiler, Başkan Kocaoğlu`nun 12 Eylül yasalarıyla hak arayışlarını engellediğini iddia etti. İki gün önce başlayan grevin iptal edilmesinin hiçbir açıklaması bulunmadığını savunan Sosyal-İş Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı Engin Sezgin, "20 yıllık sendikal hayatımda ilk kez böyle bir kararla karşılaştım. Grev, mahkeme kararıyla ertelendi. Hoş bir şey değil, büyük tepki gösterdik. Sosyal demokrat bir belediye başkanı, 12 Eylül’ün faşist yasasının arkasına sığınarak böyle bir karar aldırmamalıydı." dedi. Kararı, 12 Eylül askerî darbesi dönemine ait bir fotoğrafla protesto eden Sezgin, "Üzülerek söylüyoruz ki mahkemeye grevin durdurulması için başvuran, kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan, sık sık 12 Eylül mirası sendikal yasaları eleştiren, işçilerin hakları konusunda duyarlı olduğunu ifade eden CHP`li bir belediye başkanının yönettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı bir şirkettir. Bir yanda `Faşizme karşı omuz omuza` sloganını dilinden düşürmeyen bir siyasal parti, bir yanda 12 Eylül faşizminin mirası yasaların arkasına sığınarak yasal ve haklı bir grevi durdurmaya çalışan bir anlayış. Bu nasıl bir tezattır? Bu ne yaman çelişkidir? Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz." şeklinde konuştu.

Anlaşma sağlanamazsa İZFAŞ işçilerinin yüzünün gülmeyeceğini ve fuara gelenleri güler yüzle karşılayamayacaklarını söyleyen Engin Sezgin, şunları kaydetti: "Son olarak Sayın Aziz Kocaoğlu`na iki küçük hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Dün Büyükşehir Belediyesi ve bizzat siz, özünde hukuka aykırı ve keyfi bir baskınla karşı karşıya kaldığınızda ilk olarak alanlara çıkıp protesto edenler, belediye ve bünyesindeki şirketlerde çalışan işçiler ve kamu emekçileri olmuştur. Protestoya İZFAŞ çalışanları da kitlesel bir biçimde katılmış, bu antidemokratik uygulamaya tepki göstermiştir. Bugün ise aynı İZFAŞ çalışanlarının haklı ve yasal grevi, 12 Eylül faşizminin mirası yasalara dayanılarak engellenmiştir. Unutmayalım ki demokrasi hepimize lazım. İkinci hatırlatmamız ise şudur: İZFAŞ grevinin durdurulması için öne sürülen gerekçe, Türkiye`de bir ilk olma niteliği taşıdığı gibi İZFAŞ, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu`nun 47. maddesi uyarınca bir grevin durdurulduğu birkaç işyerinden biri olarak anılacaktır. Şu da bilinmelidir ki bu karara rağmen İZFAŞ çalışanları birlik ve beraberliklerini bozmayacak, mücadeleden geri durmayacak, haklarından vazgeçmeyecektir. Sendikamız da yapılacak görüşmelerde bu mahkeme kararının Demokles`in kılıcı gibi kullanılmasına izin vermeyecek, sanki yokmuş gibi üyelerinin haklı taleplerinin takipçisi olacaktır."
Bu arada böyle bir kararı, sosyal demokrat bir partinin aldırmasına anlam veremediklerini belirten Sosyal-İş İzmir Şubesi Başkanı Müfit Ereş`in, tepki amacıyla CHP`den istifa edeceği öne sürüldü. Aynı zamanda CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı olduğu belirtilen Ereş`in, bir internet sitesine yaptığı açıklamada, "Şirket yöneticileriyle yaptığım son toplantıda, bu görevimden ve yıllardır emek verdiğim partimden istifa etme kararı aldım. Aziz Başkan, dün de Genel Başkan Yardımcımız Birgül Ayman Güler ve İl Başkanımız Tacettin Bayır ile görüştü. Onlar da bu sorunu çözemedilerse yapacak bir şey yok demektir. Bu karar, Türkiye`de bir ilktir." dediği iddia edildi.