Abd,kktc`yi Muhatap Kabul Etmiş

1 Mart tezkeresine yönelik yürütülen pazarlıklarda ABD`nin KKTC`yi muhatap kabul ettiği ortaya çıktı.

ABD ile o müzakereleri yürüten heyete başkanlık eden Deniz Bölükbaşı`nın kitabındaki bilgiye göre ABD, resmen tanımadığı KKTC için de yazılı duyuru yayımladı.

1 Mart tezkeresine dair, ABD ile müzakereleri yürüten heyete başkanlık eden Deniz Bölükbaşı, bugüne kadar gizli kalmış bir gerçeği daha ortaya çıktı. Bölükbaşı, Dışişleri İskelesi adlı kitabında ilk defa ABD`nin KKTC`yi siyasi muhatap almayı kabul ettiğini açıkladı.
ABD ve Türkiye arasında Akdeniz`e yönelik Deniz Güvenlik Bölgeleri ilan edilmişti. Güvenliği artırmak ve ticari gemiciliği engellememek amacıyla ABD`nin denizcilere duyuru yapılması öngörülüyordu. ABD deniz gücü uçuşlar ve fırlatılacak Tomahavklar öncesinde Havacılar ve Denizciler için Bülten (NOTAM) yayınlayacaktı.
ABD bu NOTAM`ları tanımadığı KKTC için de yayınlamayı kabul etti. Böylece ABD, KKTC`yi ilk defa kağıt üzerinde muhatap aldı.
Bölükbaşı kitabında ABD`nin mühimmat için Agalar Rıhtımını, teçhizat için Mersin limanını, araçlar için İskenderun`u ve ikmal desteği için de Taşucu`nu kullanmasına izin verildiğini anımsatarak ABD`nin 2 uçak gemisi ve 22 savuş gemisinin Kıbrıs açıklarında olduğuna işaret etti.

Bölgede olası çatışmayı önlemek için Deniz Güvenlik Bölgeleri ilan edilirken ABD Deniz Muharip Gücü atış yapmadan veya harekete geçmeden önce havacılara duyuru anlamına gelen NOTAM yayınlayacaktı. İşte ABD`nin tanımadığı KKTC için de bu NOTAMLarı yayınlamayı kabul ettiği ortaya çıktı.
ABD, uyarısını Ercan havaalanının hava trafik birimlerine de iletmeyi kabul etmişti. Böylece ABD, KKTC`yi ilk defa siyasi muhatap olarak kabul ediyordu. Bölükbaşı, Türkiye`nin Kıbrıs politikasındaki değişimi ve Annan Planı müzakere süreci ile ilgili de KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş`ın Türk heyetine küstüğünü, Uğur Ziyal-Baki İlkin ve Ertuğrul Apakan arasındaki görüş farklılıklarının sürece yansıdığını belirtiyor.


GARANTÖRLÜK OYUN
Bölükbaşı`na göre Lahey`deki Adalet Sarayı`ndaki Kıbrıs müzakerelerinde BM Genel Sekreteri`nin Özel Temsilcisi Alvaro de Soto`nun son anda Türk tarafına "kazık atmak" istediği ortaya çıktı. Annan Planı`nın 1960 Garanti ve İttifak Anlaşması`na uyarlanması sırasında Türkiye`nin garantörlük hakkının sadece Kıbrıs Türk tarafı ile sınırlanması için De Soto`nun son anda metne bir dipnot eklediği tespit edildi.

Bölükbaşı, De Soto`nun bu çabası için kitabında "Son anda fark edilen bu sahtekarlık düzeltilmiş, bu dipnot metinden çıkartılmıştır" dedi.