Topbaş, adının nereye verilmesini istiyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gazetecilerin İstanbul'daki kentsel dönüşüm ve metrobüs ve diğer yatırımlarla ilgili sorularını cevapladığı toplantıda adının nereye verilmesini istediğini açıkladı.

Topbaş, adının nereye verilmesini istiyor?
O korkunç gecenin üzerinden tam 12 yıl geçti.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde binlerce insanımız, hayatını kaybetti. Yakınlarının parçalanan yürekleri hâlâ o acıyla dolu. Birlik olduk, yaraları sardık ama yeni büyük depremler için yeterince hazırlanamadık.

Büyük Marmara depreminin ardından gündeme gelen Zorunlu Konut Sigortası'nda bile fazla yol alamadık, evini sigortalayanların oranı yüzde 27'de kaldı. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde 13 milyon konuttan sadece 3.5 milyonunun sigortası mevcut.

Teoriler kurtarmıyor, pratiğe geçelim

Her yıl 17 Ağustos'ta beni arayan fahri deprem araştırmacısı inşaat yüksek mühendisi Behçet Kulguz, yine aradı ve ülkemizde depremin tanımının bile tam yapılamadığını söyledi. Bugün 89 yaşında olan, İTÜ'de 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le birlikte okurken ondan iki sınıf önde olan Kulguz, yaşına aldırmadan hâlâ çalışıyor. İnşa ettiği 'deprem koruma odası' İTÜ'de sergileniyor.

İhtiyar Delikanlı Kulguz'un derdi, hepimizin derdi olmalı. Kulguz'un dediği gibi teoriler yetmiyor pratiğe, uygulamaya geçelim.

Dönüşümlerde 5 yıllık süre geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la önceki akşam iftarda buluştuk. Topbaş, deprem ve kentsel dönüşümlerle ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

Bundan sonra hangi semtte olursa olsun, depremle veya kentsel dönüşüm gereği, yıkılmasına veya restorasyonuna karar verilen binalar için ortalama 5 yıllık süre getiriliyor. O yapılarda yaşayanlar ya aralarında anlaşacak ya da anlaşamazlarsa 5 yıl doldu mu belediye duruma el koyabilecek.

Çok zaman kaybettik, keşke şu süre meselesi daha önce gündeme gelebilseydi.

Çantacılar rant peşinde

Hâlâ olası bir depremde yıkılacak evlerde oturanlar var. Sanıyorum, süre konulması, rantçıların çalışmalarını da engelleyecek.

Topbaş diyor ki, "Çantacılar çıktı, dönüşüm geçirecek bölgelerde gidip oturanlarla anlaşıyorlar. Vekalet toplayıp, sonra da müteahhitlere giderek 'elimde 3-5 bin vekalet var, gelin anlaşalım' diyerek büyük paralar istiyorlar."

Topbaş'ın anlattıkları önemli. Mesela, geçen ay Ayazağa Bölgesi'nin imar planları çıkarılmış. Planlarda parseller 3 ada bir adaya gelecek şekilde düzenlenmiş. Kartal ilçesinde dönüşüm için 5 binlik planlar tamamlanmış. Diğer ilçelerde de çalışmalar hızlanarak sürüyor.

Başkan adınızı nereye verelim?

Feriye Restoran'daki iftarda Topbaş'la başka konularda da konuştuk. Metrobüslerde yaşanan problemin, otomatik kapıdan manuel çalıştırılan kapıya geçince çözüldüğünü belirten Topbaş, her gün 700 binin üzerinde insanın rahatlıkla taşındığını söyledi.

Bu arada, İstanbul'un ulaşım sorununa tünellerle çözüm getirilmesi de sürecek. Yeni bir tünelin Sarıyer'le Zekeriyaköy arasında yapılacağını belirten Topbaş, yerel seçimlere kadar İstanbul'un trafik sorununu çözmeye kararlı.

Üçüncü İstanbul Köprüsü'nün de tartışıldığı sohbette tüneller, yollar, geçitlerden söz ederken, konu Kadir Topbaş'ın adının onun döneminde yapılan hangi esere verilmesine geldi.

"Yaşarken böyle bir şey olur mu" diye sitem etse de Topbaş'ın gözdesinin 'tüneller' olduğunu gözlemledim.