Rus Milyarder Prohorov, Ab İle Birleşmeyi Önerdi

Rusya`da 2012 yılında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Haklı Dava Partisinin başına geçen ünlü milyarder Mihail Prohorov, devlet başkanı seçilmesi halinde Rusya`yı Avrupa Birliği ile entegre edeceğini söyledi.

Rus Milyarder Prohorov, Ab İle Birleşmeyi Önerdi
İnterfax Ajansı`nda düzenlediği basın toplantısında seçimler öncesi tüm yurt genelindeki büyük kentlerde başlattığı www.made-in-Russia.ru billboardları asma süreciyle ilgili duruma değinen Prohorov, sokaklarda asılan billboardların çoğunun yerel belediyeler tarafından geceleyin söküldüğünü öne sürdü. Ulusal entelektüellerin bulunarak partiye teşvikini amaçlayan billboardların keyfi olarak sökülmesinin yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Prohorov, "Daha seçim süreci başlamadan böyle bir uygulama ile karşıkarşıya kaldık. Billboardlarımızı söken tüm belediye başkanları hakkında yasal suç duyurusunda bulunacağım. Billboardları sökenlerin suçlarını kanıtlamak için ben daha fazla imkana sahibim" dedi.

Partisinin ideolojik görüşleri ve programı konusunda henüz konuşmak istemediğini ve bu konuda kafalardaki tüm sorulara Eylül ayında yapılacak parti genel kongre toplantısında cevap vereceklerini ve programı açıklayacaklarını belirten Prohorov, "Programımızı açıkladığımızda sağcı mıyız, solcu muyuz, aşırı milliyetçi miyiz, sosyal demokrat mıyız buna siz karar vereceksiniz" dedi. Dünya piyasalarındaki dalgalanmalara da değinen Prohorov, "2008 yılında başlayan kriz halen devam ediyor. O zamandan beri bukrizin ekonomik kriz değil jeopolitik bir kriz olduğunu söylüyorum. Bunun en önemli nedenleri şunlardır. Birincisi hızla gelişen internetin insana ve iletişime etkisi. İkinci neden tek başına dünyayı yönetme teşebbüsüne karşı direniş. Ve diğer bir neden ise üretim ile tüketim arasındaki tutarsızlık yüzünden dünyada büyük bir borç batağının oluşması, gelecek kuşaklara borç yüklenmesidir" dedi.

Rusya için mevcut durumdan çıkış yolunun Büyük Avrupa Projesi olduğunu vurgulayan Prohorov, "Lizbon`dan Vladivastok`a kadar büyük Avrupa kurulmalı. Buna hem bizim ve hem de Avrupa`nın ihtiyacı vardır. Zira bizdeki zengin kaynaklar ile Avrupa`nın yüksek teknolojisi bir araya gelirse güçlü bir birlik oluşturabiliriz. Ruble`den de vazgeçip ortak para birimi Euro`ya geçmemiz gerekiyor. Çünkü Ruble`nin bir geleceği yok. Şu anda Rublenin değeri petrol ve doğalgaz fiyatlarına göre belirleniyor. Ekonomimiztamamen petrol ve doğalgaza endeksli hale geldi. Üretim yapamıyoruz. Bu nedenle AB`ye ihtiyacımız var. Hedefimiz önümüzdeki 7-8 yıl içinde Avrupa`nın en güçlü ekonomisi haline gelmek" dedi.

Bu arada, bir gazetecinin "Rusya`nın Başbakanı olmak ister misiniz" sorusunu da yanıtlayan Prohorov, "Başbakanlık yapabilirim. Ama Rusya`da ulusal programı devlet başkanı kabul ediyor. Benim benimsemediğim bir programı uygulamak için başbakan olmak istemem. Benim programım kabul edilecekse başbakan olurum" dedi.
Kaynak: İHA