Çin: Güney Sudan`la Dostluk ve İşbirliğini Geliştirmeye Hazırız

Çin, dünyanın en genç ülkesi olan ve bağımsızlığını geçtiğimiz ay ilan eden Güney Sudan`a ilk üst düzey ziyareti yapan ülke oldu.

Yapılan resmi ziyarette Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Çin ile Güney Sudan arasında diplomatik düzeyde henüz yeni ilişki kurulduğu bir dönemde, ikili dostluk ve işbirliği ilişkilerinin kapsamlı olarak gelişmesini hızlandırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Çin Uluslararası Radyosu’nda yer alan haberde, Güney Sudan ziyaretini sürdüren Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’nin, başkent Juba`da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit tarafından kabul edildiği bildirildi. Yang Jiechi ayrıca Güney Sudan Dışişleri Bakanı Deng Alor`la da bir görüşme yaptığı belirtildi.

Yang Jiechi, Dışişleri Bakanı Alor`la görüşmesinde, Güney Sudan`la ilişkilere büyük önem veren Çin`in, bağımsızlığını yeni kazanan ülkede devlet kurumlarının oluşturulması sürecini desteklediğini belirtti. Bakan Yang, Çin ile Güney Sudan arasında diplomatik düzeyde henüz yeni ilişki kurulduğu bir dönemde, ikili dostluk ve işbirliği ilişkilerinin kapsamlı olarak gelişmesini hızlandırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanı, Cuhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit`le görüşürken, Çin`in Güney Sudan`ın egemenliğini ve bağımsızlığını koruma çabalarını desteklemeye devam edeceğini ve Güney Sudan`ın BM gibi uluslararası ve bölgesel örgütlerde üzerine düşen rolü oynamasına yardımcı olacağını söyledi. Yang ayrıca, Çin`in Güney Sudan`a elinden geldiğince yardım sağlamaya, iki ülke arasında petrol, madencilik, tarım ve altyapı tesisleri inşası gibi alanlardaki işbirliğini pekiştirmeye, kalkınma çalışmalarına ve halkın yaşamının iyileştirilmesine destekte bulunmaya hazır olduğunu ifade etti
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de görüşmede, şu anda Güney Sudan`da ihmale uğrayan bütün işlerin yeniden yapılmaya başladığını ve iki ülke arasında işbirliği başlatmanın tam zamanı olduğunu, dolayısıyla işbirliği için büyük potansiyel bulunduğunu belirtti. Mayardit ayrıca, Güney Sudan`ın petrol, tarım, sağlık ve eğitim gibi alanlarda, önemli bir işbirliği ortağı olarak gördüğü Çin`den destek aldığını kaydetti.

Sudan geçtiğimiz yıl Çin`in petrol ithal ettiği altıncı en büyük kaynak ülkeydi. Ancak bu petrolün dörtte üçü şimdi Güney Sudan`a ait. Ancak Güney Sudan`ın rafinerisi ve limanı olmadığı için petrolünü kuzey aracılığıyla ihraç edebiliyor. İki taraf henüz transit ücreti ve petrol kazancının nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmaya varabilmiş değil. Bu yüzden Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, geçtiğimiz Pazartesi günü sona eren Hartum ziyaretinde kuzey ve güneye anlaşmazlıklarına "acil çözüm" bulmaları çağrısında bulunmuştu.