Rektör Aydın‘dan Kastamonu‘ya Müjde

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektör Prof. Dr. Aydın, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi‘nin kurulması için çalışmaların başlatıldığı müjdesini vererek projelerin hazırlandığını ve kısa bir süre sonra YÖK‘e gönderileceğini söyledi.

Rektör Aydın‘dan Kastamonu‘ya Müjde
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, göreve geldiği kısa bir süre olmasına rağmen çalışmalarına hızlı başlayarak ilçe ziyaretleri gerçekleştiriyor. Rektör Aydın, “halk buluşması” adı altında ilçelerdeki vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinliyor. Öncelikle Kastamonu Üniversitesi‘ndeki diğer öğretim görevlileri ile beraber ilçe gezileri düzenleyen Rektör Aydın, halkın sorunlarına yönelik çözümler getirmek için bir takım incelemelerde bulunuyor. Beraberindeki heyet ile ilçeleri gezerek buralar için ne tür çalışmalar yapılabilirliği üzerinde durarak halkla da fikir alışverişinde bulunan Rektör Aydın, ilçelere meslek yüksek okulu açılmayacağını tekrar yineleyerek fakülteler açıp inceleme ve araştırma için ilçelere hizmet getireceklerini yineledi. Son olarak Ağlı ilçesini ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, burada halkla bir müddet sohbet ederek ilçe hakkında bilgiler aldı. Ayrıca yeni oluşturduğu ekibi Rektör Aydın‘ı bu gezide yalnız bırakmayarak halkın sorunlarını paylaştılar. Rektör Aydın, Ağlı Belediye Başkanlığı binası önünde kendisini karşılamaya gelenlerle tek tek tanıştıktan sonra hayata geçirmeyi planladığı projelerden bahsederek ilçeler için neler yapılabileceğini de açıkladı. Halka yönelik önemli mesajlar veren Prof. Dr. Aydın, halka yönelik yapacakları projelerle, “Yol gösterip öncülük yapacağız, böylelikle sizlerle bütünleşeceğiz” dedi.

İlk olarak Prof. Dr. Aydın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü tarafından ülkemizdeki üniversitelerin akademik performansını ölçmek için yapılan URAP Araştırma Laboratuvarı‘nın yayınladığı verilerle ilgili açıklama yaptı. Söz konusu bilgilerin 2010 yılı verilerinden elde edildiğini açıklayan Rektör Seyit Aydın, “Çok kötü bir miras aldığımızı zaten biliyoruz. Bilerek bu işe girdik. Bu demek değil ki gelecekte de başarılı olmayacağız. Kötü miras almış olmamızı mazeret olarak kabul etmiyoruz. Muhakkak başaracağız” diye konuştu.

4 yıl içinde Kastamonu Üniversitesi‘ni çalışma arkadaşlarıyla birlikte iyi bir yerlere getireceklerini inandığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, kuracakları yeni fakülteler ile Kastamonu‘nun eğitimde de öncü bir il olacağını kaydetti. Rektör Prof. Dr. Aydın, “Halka buluşma” toplantısında 2 yeni fakültenin bu yıl içerisinde kurulacağı müjdesini verdi. 2 yeni fakülte kurmak için girişimlerde bulunduklarını anlatan Rektör Aydın, bu fakülteler için projeleri hazırlamaya başladıklarını ve kısa bir süre sonra Yüksek Öğretim Kurumu‘na göndereceklerini söyledi. İlk fakültenin daha önceden projesi hazırlanarak YÖK‘e sunulan ve kendileri tarafından tekrar ele alınarak isim değişikliği yapılıp üzerinde kısa bir çalışma yaptıkları Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, diğer fakültenin de din turizmi açısından son derece önemli, evliyaları ve türbeleri ile ismini duyurmuş olan Kastamonu için yokluğu büyük derecede hissedilen İlahiyat Fakültesi‘nin açılması müjdesini verdi. Ayrıca Aydın Kastamonu için önemli bir yere sahip Veteriner Fakültesi‘ni de 2 yıl içinde açacaklarını söyledi.

“MYO AÇMAYACAĞIZ”

Bu iki fakültenin ivedilikle açılması için çalışmaların başlatıldığını ifaden eden Rektör Aydın, ileriki süreçte Kastamonu‘yu fakülte bazında yeterli hale getirecekleri sözünü verdi. İlçelerine Meslek Yüksekokulu bekleyen vatandaşlara seslenen Aydın, ilçelere MYO açmayacaklarını kaydetti. Prof. Dr. Aydın, kendilerinden önce projesi hazırlanmış, çalışmaları yapılmış, inşaat aşamasına gelmiş veya inşaat halinde olanları hizmete açacaklarını ifade etti. İnşaat halindeki mevcut binaları bitirerek MYO açılmasını noktalayacaklarını belirten Rektör Aydın, bundaki amaçlarını da halkla paylaşarak Kastamonu‘ya MYO açmayarak üniversiteyi kampus sisteminde tutmaya çalışmak istemelerdin kaynaklandığını söyledi. Kastamonu Üniversitesi‘nin şuanda Türkiye genelinde bir hayli geride kaldığını ve boşa gitmiş koca bir 4 yılın olduğunu anımsatan Rektör Aydın, bunu iyi bir hale getirmek için kampus sisteminde eğitim vereceklerini, daha çok istihdama yönelik bölümleri veya fakülteleri açmak istediklerini belirtti.

ÖĞRENCİ BULUNAMAYAN BÖLÜMLER KAPATILACAK

Üniversite olarak diğer bir görevlerinin araştırmak olduğundan bahseden Aydın, YÖK‘ün yasasına göre zaten 10 bin nüfusun altında bulunan ilçelere MYO açamayacaklarını ayrıca şuanda açılmış bölümlerin bir kısmının da kapatılacağını söyledi. Araç, Cide, Tosya, İnebolu gibi bazı ilçelerde gelişi güzel açılan bölümlerin öğrenciler tarafından talep görmediği için bu yıl itibariyle kapatılacağını ifade eden Rektör Aydın, şöyle konuştu:

“Bir kaç ilçemizde, Meslek Yüksekokulu‘ndaki bölümlerde öğrenci sayısı 10‘nun altına düştü. Öğrenciler bu bölümleri istemiyor. Buralara öğrenci bulamıyoruz. Bu yüzden bu bölümleri kapatıp yerine daha çok istihdama yönelik veya sağlık konusunda öğretim veren bölümler açmak istiyoruz. İnsanların yaşantılarında ilk önceliği olan sağlık konusunda bölümler açarak araştırma-geliştirme yönünde çalışma yaptırabiliriz. Örneğin Tosya MYO, 10 dönümlük bir arazi üzerine yapılmış. Odaları müsteşar odası gibi, 2 milyon TL sadece hayırseverlerden yardım parası toplanmış. Ciddi boyutlarda para harcanarak son derce modern ve gösterişli bir okul olmuş. Fakat açılan bölümlere öğrenci yok. Kayıt yaptıran yok. Öğrenci talep etmiyor. Bu yüzden yazık. Verilen emeğe harcanan paraya çok yazık. Bu bölümlerde öğrenci sayısı 10‘nun altına düştüğü için kapatacağız.”

“TARIM VE HAYVANCILĞI DESTEKLEYECEĞİZ”

Rektör Aydın, Ağlı ilçesi içinde yapabilecekleri çalışmalardan bahsederek tarım ve hayvancılığın ön plana çıkmasından dolayı bu sektöre yönelik destek verebileceklerini söyledi. MYO yerine Tarım ve Hayvancılığı gelişmiş Ağlı ilçesini ön plana çıkararak hem vatandaşların hem de Kastamonu‘nun ekonomisine katkı sağlayacak sektörler oluşturacaklarını belirten Aydın, gelecek dönem Orman Fakültesi bünyesinde doktora bölümü açacaklarını belirtti. Bununla ilgili alt yapı çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürdüklerini anlatan Aydın, Kastamonu‘ya çok güzel projeler hazırladıklarını fakat bunların kısa vadede gerçeklemesi söz konusu olamayacağını için biraz sabrederek birkaç yıl içerisinde Kastamonu Üniversitesini önemli yerlere getireceklerini söyledi.

Ağlı İlçe Kaymakamı Serdar Karal ve Belediye Başkanı Muharrem Dinç de, birer konuşma yaparak açılması planlanan fakülte ve bölümler için Ağlı ilçesine destek isteriler. Halk ile bir müddet sohbet ettikten sonra ilçeyi gezen Rektör Aydın ve beraberindeki heyet, kendilerine düzenlenen yemekten sonra programını sonlandırdı. Bir rektörün çıkıp ilçe gezileri düzenleyip halk ile sohbet etmesi, halkın sorunlarını dinleyerek yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vermesi, çalışma arkadaşlarıyla beraber ilçeyi gezip buralar için yapabilecekleri çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunması pek görülmüş olmamakla birlikte Ağlı ilçesinde gece geç saatlere kadar durması dikkatleri çekti.

Rektör Aydın‘a Eğitim Bir-Sen temsilcilerinin yanı sıra; Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Atila Çağlar, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kıldan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Tosun, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Saim Ateş, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Küçük, Küre Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öğreten ve Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hakan Akyıldız eşlik etti.

Kaynak: İHA