Vanköy-Der‘den Anne Ve Anne Adaylarına Eğitim

Van Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (VANKÖY-DER) Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ‘Annem Beni Daha İyi Anlıyor Projesi’ ile Van merkeze bağlı 10 köyde anne ve anne adaylarına eğitim verdi.

Van Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (VANKÖY-DER) Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ‘Annem Beni Daha İyi Anlıyor Projesi’ ile Van merkeze bağlı 10 köyde anne ve anne adaylarına eğitim verdi.

    VANKÖY-DER Van merkeze bağlı 10 köyde 600 anne ve anne adayına çocuk bakımı ve eğitimi konusunda seminer verildi. VANKÖY-DER Yönetim Kurulu Başkanı İzzetin Terzioğlu, toplumun en küçük birimi ailenin temel çatısı olan anneye eğitim vermenin çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Annelerin aldığı eğitimle çocuklarını daha sağlıklı yetiştireceğini dile getiren Terzioğlu, “Şehirdeki anne ve anne adayları bu tür konularda rahatça eğitim alabiliyor. Ancak köy ve kırsal yerlerde yaşayan anneler bu konuda onlar kadar şanslı değil. O yüzden KÖYDER olarak onlara bu konuda eğitim vermek için SODES’e böyle bir proje sunduk. Projemiz kabul edildikten hemen sonra rehber öğretmenlerimizle belirlediğimiz 10 köyde eğitim vermeye başladık. Eğitimlerimize yaklaşık 600 anne ve anne adayı katıldı.” dedi.

    Terzioğlu, ‘Annem beni daha iyi anlıyor’ projesi kapsamında anne ve anne adaylarına verilen eğitim konularını da şöyle sıraladı: “Anne ve anne adaylarına sevgi, aile ve ailenin çocuk için önemi, ailenin eğitimdeki önemi, aile içi çatışma, çocuğun ruh sağlığı ve çocuğun ruh sağlığını bozan nedenler, çocuklar ile doğru iletişim kurma, etkin dilenme, çocuk ve oyun, sağlıklı beslenme, besin ürünlerinin özellikleri, ilk yardım, temizlik ve hijyen, çocuk ve sorumluluk, davranış bozuklukları, çocukta yanlış alışkanlıklar, kadın ve çocuk sağlığı konusunda eğitim verildi.”

    Karpuzalan köyünden eğitime katılan 9 çocuk annesi Besriye Çağrıcı (47), konuyla ilgili daha önce herhangi bir eğitim almadığını dile getirerek, “Seminerlerde aldığımız eğitimde, doğru bildiğim bazı şeylerin yanlış olduğunun farkına vardım. Verilen eğitim çocuk bakımı konusunda çok yararlı oldu. Bundan sonra çocuklarımı aldığım eğitim çerçevesinde yetiştireceğim.” şeklinde konuştu.

    Değirmen köyünden anne adayı Asiye İpek (22), Seminer de aldığı eğitimle ilerde olacak çocuklarına nasıl bakması gerektiğini öğrendiğini ifade etti. Bu tür eğitimlerin özellikle anne adayları için çok önemli olduğunu dile getiren İpek şunları söyledi: “Anne adayları, anne olmadan önce nasıl iyi bir anne olunur, çocuğa nasıl bakılır, çocukla anne arasındaki iletişim nasıl sağlanır konularında pek bilgi sahibi değildik. Ancak verilen bu eğitimle bunları öğrenmiş olduk.”