Suriye Askerleri, Hama’Daki İkinci Gününde 6 Kişiyi Öldürdü (2)

Suriye’de Hama kentine giren askerlerin ve Beşşar Esad’a bağlı silahlı güçlerin, kentteki ikinci günlerinde 6 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Suriye’de Hama kentine giren askerlerin ve Beşşar Esad’a bağlı silahlı güçlerin, kentteki ikinci günlerinde 6 kişiyi öldürdüğü bildirildi. Görgü tanıkları ve eylemciler, 6 kişinin öldüğü ikinci günde çatışmaların olduğunu aktardı. Öte yandan Hama kenti sakinlerinin de askerlerin ilerleyişine engel olmak için lastik ve kum torbalarından barikatlar oluşturduğu belirtildi.

    Suriye askerleri, dün Hama kentini kuşatmış ve kente girişi çıkışları tamamen kapatmıştı. Geçtiğimiz hafta Hama’da 300 bine yakın kişi rejim karşıtı gösteri düzenlemişti.

    Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi Başkanı Rami Abdurrahman, güvenlik güçlerinin dün gece Hama’da 3 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Aralarında 2004 yılında Atina Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan Nasser El-Shami’nin de bulunduğu 20 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Yüzlerce kişinin de askerlerin ilerleyişinin önlemek için sokaklara kum torbaları ve yaktıkları araba lastikleriyle barikatlar kurduklarını dile getirdi.

    Esad ailesinin iktidarına karşı tarihi öneme sahip olan Hama kentinde daha önce Hafız Esad tarafından katliam gerçekleştirilmişti. 1982 yılında Hafız Esad’ın ordusu 10 bin ila 25 arasında değişen rakamda kişiyi öldürmüştü.

    Suriye’de 14 haftadır süren yönetim karşıtı ayaklanmaların kanlı bir şekilde bastırmasına rağmen Beşşar Esad, ailesinin 40 yıllık iktidarının en zor dönemlerini yaşıyor. İnsan hakları eylemcilerine göre olayların başladığı Mart ayından bugüne kadar Suriye’de bin 400’den fazla kişi hayatını kaybetti.

    Olaylardan “yabancı parmağını ve haydutları” sorumlu tutan yönetime göre ölü sayısı çok daha az.

    Suriye’de şu an yabancı gazeteci de bulunmuyor. Haberler daha çok görgü tanıklarının verdiği ve insan hakları gruplarının elde ettiği bilgilere göre geçiliyor.

Öte yandan Ömer Idlib adlı Lübnan’da yaşayan Suriyeli bir eylemci de Türk sınırına gitmekte olan otobüsler olduğunu söyledi. Bugüne kadar Türkiye’ye sığınan mültecilerin sayısı 10 bini geçmiş durumda.