Erzincan’Da Çilek Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Erzincan genelinde son yıllarda artık gösteren, çilek yetiştiriciliği büyük bir hızla yaygınlaşıyor. Başta Refahiye ilçesi olmak üzere merkez ilçe ve Üzümlü’de son birkaç yılda dikim sahaları büyük bir hızla artmaya başladı.

Erzincan’da tarımsal ürün desenini genişletmek için çaba sarf eden Erzincan İl Tarım Müdürlüğü, Erzincan İl Özel İdaresi’nden sağlanan kaynakla 2 yıldır çilek fidesi ve malç naylonuna sübvanse uyguluyor. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan çileğin üretim alanı Erzincan’da yıl geçtikçe, Erzincan Tarım İl Müdürlüğü ve Erzincan İl özel İdaresinin destek ve teşvikleriyle artıyor. Tarım İl Müdürlüğünce eğitim ve yayım faaliyetleri son yıllarda artan çilek yetiştiriciliği potansiyeline bakıldığında amacına ulaşmış görünüyor. Erzincan İl Müdürü Ali Lek, şube müdürleri ve teknik personel il merkezindeki çilek bahçelerine yaptığı yaptığı gezide modern üretimin yaygınlaşmasıyla daha kaliteli ve verimli ürünler elde edildiğini belirterek, çiftçilerin bilinçlenmesiyle üretimin daha kaliteli hale geldiğini söyledi. 2011 yılı itibarıyla Erzincan’ da 320 da alanda çilek üretimi gerçekleştirilerek yaklaşık 200 ton verim alındığını belirten Lek, önümüzdeki yıllarda bu oranın artacağını kaydetti.

Ali Lek “Çilek, turfanda yetiştiriciliğe uygun, ihracat ve iç satış imkanları iyi, otsu fakat çok yıllık bir meyve türü oluşu ve ayrıca üzerinde yapılan çok sayıdaki ıslah çalışmaları sayesinde dünya üzerinde yaygınlığı gün geçtikçe artan bir türdür. Özellikle karlı bir alternatif ürün olarak önemli olması, organik olarak yetiştirilen ürünlerdeki ek maliyetlere rağmen ekolojik olarak yetiştiriciliğini de yaygınlaştırmaktadır. Ekolojik çilek yetiştiriciliğindeki tüm ek uygulamalara, verim ve kalitedeki düşüklüklere rağmen; çevre bilincinin artması, doğal ürünlere talebin yükselmesi çilek yetiştiriciliğinde ekolojik uygulamaları teşvik etmektedir. Ekolojik yöntemlerle çilek yetiştiriciliğine ilgi gün geçtikçe ilimizde de artmakta, organik olarak yetiştirilen çileklerin pazar payı büyümektedir. Bu amaçla çilek yetiştiriciliği Refahiye bölgemizde organik olarak gerçekleştirilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA