Türk Akademisyenlerden Uçuran Proje

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fizik Bölümü Başkanı Prof.

Türk Akademisyenlerden Uçuran Proje
İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü‘nde düzenlenen 5. Ulusal Süperiletkenlik Sempozyumu‘nda akademisyenlere ve öğrencilere Manyetik Kaldırma Projesi‘ni tanıtan KTÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ekrem Yanmaz, 1988 yılından beri süper iletkenler üzerinde çalıştıklarını ve bölümlerinde kurulan Süperiletkenlik Araştırma Grubu‘nun da 1993 yılından beri süper iletkenlerin üretiminde ve karakterizasyonunda önemli çalışmalara imza attığını bildirdi. Çeşitli kimyasal maddeler aracılığı ile süper iletken kristallerin

sürtünme kuvvetinden doğan enerjinin alternatif enerji kaynağı olabileceğini belirten Yanmaz, "Uzun süreli kullanılabilir mıknatıslar düzenek üzerine belli bir dizayn içinde yerleştirilip, süper iletkenler yaklaştırıldığı zaman birlikte yüzmeye başlar. Yani kristaller ve süper iletkenler sürtünme kuvveti ile birlikte hava boşluğu yaratarak sürati sağlar" dedi.

Özellikle çeşitli ülkelerde yatırımlar sayesinde bu enerji kaynağı ile saatte hızı yüksek projelere imza atıldığını kaydeden Yanmaz, "Bu enerji ile taşımacılıkta, özellikle yüksek hızlı tren projesi uygulamalarında Çin‘de saatte 600 kilometreyi bulan hıza yaklaşılmış durumda. Biz bunun ilk uygulamasını oyuncak trenle başlattık. Yetkililer tarafından yapılacak yatırımlar sayesinde proje alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir" diye konuştu.

Yanmaz, TÜBİTAK destekli gerçekleştirilen projenin Yrd. Doç. Dr. Alev Aydıner ve doktora öğrencilerinden araştırma görevlileri Bakiye Çakır, Mehmet Başoğlu, Ezigi Taylan Koparan, Yasin Hacısalihoğlu‘ndan oluşan ekip çalışmasının ürünü olduğunu söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı Ulusal Süperiletkenlik Araştırma Merkezi Başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Gencer de, Türkiye‘nin son 10 yılda özellikle yüksek hızlı tren projelerinde atağa kalktığını ve bu enerji kullanımı ile dış ülkelerin Türkiye‘nin çok ilerisinde olduğunu söyledi. Gencer, "Türkiye bugün saatte 250 kilometre hızla hareket eden yüksek hızlı tren projelerini hayata geçiriyor. Ancak bu teknolojiye yatırım yapan dünya devletleri bizden çok daha ileride" dedi.

Kaynak: İHA