Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ve Kültür Etkinlikleri Açılış Töreni Yapıldı

Bu yıl 650.‘si düzenlenecek olan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri‘nin resmi açılışı yapıldı.

Bu yıl 650.‘si düzenlenecek olan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri‘nin resmi açılışı yapıldı.

    Olimpiyatlardan sonra dünyanın en uzun süreli devam eden spor organizasyonu olan Kırkpınar etkinlikleri Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Demirci, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve Yunanistan, Bulgaristan ve Edirne’den çok sayıda ekibin katılımı ile başladı.

Törenin açılışı nedeniyle belediye bandosu eşliğinde Talatpaşa Bulvarı üzerinde başlayan yürüyüş Mimar Sinan Caddesi’ne kadar sürdü.

    Burada protokolün de katılmasıyla yürüyüş Londra Asfaltı üzerinde devam etti. Cadde üzerinde yürüyüşünü tamamlayan protokol ve diğer katılımcılar Atatürk Anıtı önüne geçti.

    Burada düzenlenen törende Kırkpınar Çelengi Vali, Belediye Başkanı ve Ağa tarafından anıt önüne bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunmasından sonra törenin 25 Kasım Stadyumu’ndaki bölümüne geçildi.

    Protokol üyeleri ve vatandaşların tribünlerde yerini almasıyla birlikte tören geçişi yapıldı. Geçişe 101 kişilik Kırkpınar davul zurna ekibi, Edirne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen halk oyunları ve dans ekipleri katıldı.

    Törende konuşan Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kırkpınar’ın önemine vurgu yaparak şehrin fethedildiği tarihten bu yana güreşlerin aslına uygun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

    Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, belediye başkanı olarak 18 yıldan bu yana Kırkpınar’ı tertip etmekten ve şehrin adını dünyaya duyurmaktan büyük onur duyduğunu belirtti.

    650. yıldan bu yana devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Selimiye’nin Edirne ile bütünleştiğini ifade eden Sedefçi, “Kırkpınar’ımız ve Selimiye’miz UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde görmekten büyük kıvanç duyuyorum. Edirne’mizin bir dünya kenti olduğunu haykırmak istiyorum. İnşallah Edirne’mize Kakava Şenliği, Bando Festivali, diğer festivallerimizle turist yağacak diye düşünüyorum.” dedi.

    Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ise, asırlardır devam eden yağlı güreşlerin bu yıl ki, bölümünün de kazası ve belasız bir şekilde tamamlanmasını temenni etti. Açılış töreni Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan hal koyunları ve dans ekiplerinin gösterisi ise son buldu.