Süt Sığırcılığında Ekonomik Zarara Son

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, inek işletmelerine büyük ekonomik kayıplara yol açan mastitis hastalığına karşı çiftçilere eğitim vermeye başladı.

Süt Sığırcılığında Ekonomik Zarara Son
Eğitimlerde hastalığın önceden tespit edildiği CMT Testi’ni hayvancılık yapan vatandaşlara uygulamalı olarak gösterilip hastalık hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi Köye Hizmet Şube Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği tarafından hayata geçirilen çalışma Kocaeli’deki tüm köylerde yürütülüyor. Süt sığırcılığının en yaygın ve masraflı hastalığı olan “meme iltihabı” nın (Mastitis) önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarla hayvancılık yapan çiftçilerin ekonomik kayıp yaşamaması amaçlanıyor.

Meme üzerinde şişme, kızarıklık ve ağrı ile karakterize bir hastalık olan Mastitis’te memeden süt sağıldığında peynir veya yoğurt kıvamında (halk arasında peynirleme olarak bilinir) bir irin, sarımsı renkte su geldiği görülür. Gecikmiş vakalarda tedavi şansı azalıyor. Hatta damızlık süt hayvanlarında meme dokusunu körelterek süt verimi düşüşünden dolayı hayvanları kesime kadar götürebiliyor. Mastitise yakalanma riskini azaltmak için sağım öncesi ve sağım sonrası meme başları antiseptik(mikrop öldürücü) solüsyona daldırılarak temiz tutmak, sağım makinelerinin düzenli bakımı ve temizliği yapmak, sağım başladığında önce düveler, sonra sağlıklı inekler daha sonrada mastitisli inekleri sağmak gerekiyor. Ayrıca ineklerin yatacakları yer yeterli büyüklükte ve zemin yeterli eğimde olması, her hayvanın yattığı yerde birbirlerinin memelerine basmaları önlenip ahırlarda havalandırma, ışık ve temizlik devamlı sağlanması önem arz ediyor.

Kaynak: İHA