Saü Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Harun Taşkın, “İkinci Üniversite Milletvekill

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Harun Taşkın Sakarya’da ikinci bir üniversite kurulma çalışmalarının milletvekillerinin destek vermediğinden ötürü gerçekleşemediğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Harun Taşkın Sakarya İl Genel Meclisinin Temmuz ayı 2. toplantısında yaptığı açıklamada Sakarya’ya 2. üniversite kurulması girişimlerinin Sakarya Milletvekillerinin destek vermemesi nedeniyle gerçekleşemediğini söyledi. Sakarya Üniversitesinin 60 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile artık verimli olamadığını vurgulayan Taşkın, “Üniversitelerin başarı oranları öğrenci sayısının çokluğu ile değil, akademik başarılarla ölçülür. Bugün SAÜ öğrenci sayısı bakımından ülkemizin en büyük 5. veya 6. üniversitesi. Öğretim elemanı sayısı bakımından 38. sırada. Bütçesi ile 41. sırada tüm bu veriler bir araya geldiğinde de maalesef tüm üniversiteler sıralamasında 55. veya 65. sıraya iniveriyoruz. Bunları söylerken moral bozmak için değil gerçekleri ortaya koymak için söylüyorum” dedi.

Sakarya’ya kurulması istenen ikinci bir üniversitenin Teknoloji üniversitesi olması gerektiğini kaydeden Taşkın bu konuda Meclis üyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini istedi. Teknoloji üniversitesinde akademisyenler yetiştirileceğini vurgulayan Taşkın şunları kaydetti: “Şu anda ülkemizde 165 üniversite var. 2023 yılında bu sayının 250 olması hedefleniyor. Binayı bir yılda dikersiniz ama bir hocayı yetiştirmek öyle bir senede olmaz. Onun için bizim hoca yetiştireceğimiz bir üniversiteye yani Teknoloji Üniversitesine ihtiyacımız var. Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanımıza açtım ve bu konu onu da heyecanlandırdı ve yakından ilgilendi. Ancak şunu söylemek istiyorum. Aranızda bu açıklamalarıma kızanlar da olabilir ama İlimizin milletvekilleri bu üniversite için destek olmadılar. Bugün Erzurum’a 3. üniversite açıldı. Eskişehir, Trabzon gibi şehirler üniversiteler şehri oldu. İstanbul’da 65 Üniversite var. Artık yerleri kalmadı. Bizim havzaya doğru yayılacaklar. Artık doktora öğrencileri yetiştirmemiz lazım. SAÜ’deki öğrenci fazlalılığı dikkat çekiyor. ODTÜ’de 16-17 bin öğrenci var. Bizdeki öğretim elemanı sayısının 3 katı akademisyeni var. İstanbul Üniversitesi, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi ilk sıralarda yer alan üniversitelerin durumları da aynı az öğrenci çok akademisyen. Başarı böylece daha rahat yakalanıyor. Bizim 2. üniversite talebimiz akademisyen yetiştirmeye yönelik. Bu üniversite SAÜ’nün öğrenci yükünü hafifletmeyecek. Bu yükün hafiflemesi için SAÜ’nün ikiye bölünmesi lazım. Öğrenciler paylaştırılır yeni kadrolar istenir. Benim kanaatimce bu ancak böyle mümkün olabilir”

Kaynak: İHA