Sakarya İl Özel İdaresi Ve Saü’Den Afet Koordinasyon Merkezi Çalışması

Sakarya İl Genel Meclisi Temmuz ayı 2. birleşiminde kurulması düşünülen Sakarya Afet Koordinasyon Merkezi konusu görüşüldü. Afet anında kriz masasının kurulacağı ve Sakarya ile ilgili tüm acil durum çağrı merkezlerini aynı çatı altında toplayacak olan projenin tasarım çalışması hazırlandı.

Sakarya İl Özel İdaresi Ve Saü’Den Afet Koordinasyon Merkezi Çalışması
Sakarya İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarına devam ediyor. Temmuz ayının ikinci birleşimi Oktay Yıldırım başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Sakarya Üniversitesi ve Sakarya İl Özel İdaresinin birlikte yürüteceği Sakarya Afet Koordinasyon Merkezi projesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Sakarya ili için son derece önemli bir proje olan ve olası bir afet durumunda kriz masasının kurulacağı Afet Koordinasyon Merkezi projesinin sunumunu yapan. SAÜ Jeofizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Güler proje tasarımının maliyeti 480 bin TL. Bunun 360 bin TL’si Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (MARKA) 120 bin TL’si ise İl Özel İdaresi’nin bütçesinden karşılanacağını söyledi. Merkez için hazırlanan projenin onaylanması durumunda Merkez için en uygun yer belirlenecek.

Sakarya’nın birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle tarih boyunca büyük yıkımlar yaşadığını belirten Prof. Dr. Güler, Sakarya’ya ivedi olarak bir Afet Koordinasyon Merkezinin kazandırılması gerekliliği nedeniyle böyle bir çalışma içine girdiklerini söyledi. SAÜ ve İl Özel İdaresinin ortak projesine MARKA’nın da mali destek vereceğini anlatan Güler, “İlimiz için Afet Koordinasyon Merkezi için son 2 aydır aralıksız çalışıyoruz. Sürekli toplantılar düzenliyoruz. Afet durumunda kriz halinin en etkin bir şekilde giderilmesi için hazırlanan bir proje. Bunu hazırlamamızdaki gerekçelerden bazıları ise şöyle: yasal zorunluluklar, afet riskinin yüksek olması, afet durumunda ilgili kurum ve yerel yönetimler arasındaki irtibat eksikliği. 10 aşamadan oluşan bir proje. 1. aşamadan 7. aşamaya kadar MARKA bu konuda destek olacak. 8., 9. ve 10. aşamada ise kendimizin kaynaklar bulması gerekiyor” dedi.

1 yılda projeyi tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Güler, tasarım projesinin maliyetinin ise toplamda 480 bin TL olduğunu söyledi. Bu rakamın 360 bin TL’sinin MARKA tarafından karşılanacağını kaydeden Güler 120 bin TL’sinin ise İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını kaydetti.

Sakarya Valiliği, Sakarya İl Özel İdaresi, Sakarya Garnizon Komutanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SAÜ, Sakarya Afet İL Müdürlüğü, Sakarya Kızılay Şube Müdürlüğü, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Belediyeleri ile Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü’nün konuşlanacağı merkezin bina maliyetinin ise tasarı projesinin onaylanmasından sonra ortaya çıkacağı kaydedildi.

Sakarya İl Özel İdaresi Genel sekreteri Recep Soytürk ise Merkezin ABD’deki 911 gibi bir yer olacağını belirterek, “Bütün birimler burada yer alacak. Ambulans, emniyet, İtfaiye, Kızılay gibi birçok kurum bu çatı altında olacak ve ani müdahalelerde hızlı ve çabuk davranılacak. İrtibat kopukluğu ortadan kaldırılacak. Bu Merkezin günün 24 saati yılın 365 günü işleyen bir merkez olması için çalışacağız. Tüm acil hizmetlerin görüleceği bir merkez haline gelecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA