Bel fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yöntemi

Yürürlen sık sık takılıp ayağınızı mı burkuyorsunuz? Bunun nedeni dikkatsizlik değil, bel fıtığından kaynaklanan bir durum olabilir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Onur Kulaksızoğlu, bel fıtığı hastalığını ve ameliyatlarda uygulanan mikrocerrahi yöntemini anlattı. Kulaksızoğlu'na göre bu yöntem felç kalma korkusuna son veriyor.

Bel fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yöntemi
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Onur Kulaksızoğlu, TGRT Haber ekranlarında bel fıtığı hastalığını ve ameliyatlarda uygulanan mikrocerrahi yöntemini anlattı.

İnsanların bazen çok ani hareketler, düşmeler, çarpmalar, bir darp'a maruz kalmalar ve ağır kaldırmalar sonucunda bu omur kemiklerinin arasındaki yastıkçıkları yıpratabildiklerini belirten Kulaksızoğlu, "Bel bölgesinde 5 tane, sırt bölgesinde 12 tane ve boyun bölgesinde 7 tane olmak üzere toplam 24 tane omur kemiğimiz var. Bunların arasında da kıkırdak dokular var. Kıkırdak dokunun da iki komperantı var. Birincisi daha sert ortasında da daha yumuşak olan, sıvısı fazla oluduğu için süspansiyonu eşit olarak tüm yüzeye dağıtabiliyor çok da mükemmel bir yapıya sahip. Bu Allah yapısı anatomi mükemmel bir şekilde bizi ayakta tutuyor. Fakat işler her zaman bu kadar güzel gitmiyor bir ağır kaldırıyoruz" şeklinde konuştu.

"Bazen çok ani olarak da gelişebilen fıtıklar oluyor" diyen Kulaksızoğlu şöyle devam etti:

"Uzanmayla veya tuvalet esnasında ıkınmayla bile fıtık olunabilir. Ama bunların hepsinin öncesinde bu mekanizmanın bozulması gibi bir kısır döngü var. Kıkırdak doku iki kemik tarafından ezilir, yıpranır ve o sert kıkırdak kısmını patlatıp, o yumuşak kıkırdağın sinire doğru baskı yapmasına fıtık diyoruz. İnsan o acıyı önce belinde hisseder, daha sonra bacağına iner. Bel ağrısının bacağa inmesi sinirin genelde sıkıştığının göstergesidir. Ama bel ağrısı olmazsa olmaz kuraldır. Çok nadirde olsa bacak ğrısıyla kendini gösterebiliyor.

Biz insanların ağrılarla sorununu basit ağrı kesicileriyle çözmeye çalışıyoruz. Hatta bu konuda umut tacirleri vardır, bel çekenler, kupa yakanlar, korseler, yakılar. Fakat biz burada mekanizma olarak, eğer bu yumuşak kıkırdağı sert kıkırdak plaklar arasında yırtılarak omuriliği tehdit ettiği ortamına geldiyse, bunun saptamasını bir beyin, omurilik ve sinir cerrahisi uzmanı yapar ki, o zaman da mikrocerrahi gündeme gelir."

Kulaksızoğlu ameliyatların nasıl yapıldığını anlattı ve hastalara tavsiyelerde bulundu.