Atatürk Havalimanı‘nda Kimlik Unutma Mağduriyetine Son

Atatürk Havalimanı’nda kimliği olmayan yolcuya kolaylık dönemi başladı.

Atatürk Havalimanı’nda kimliği olmayan yolcuya kolaylık dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında yürürlüğe giren ve sadece iç hatlarda seyahat sırasında nüfus cüzdanlarını unutan yolcuları kapsayan “Geçici Kimlik Belgesi “ uygulaması tanıtıldı. Atatürk Havalimanı’ndan sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ahmet Aydın yaptığı açıklamada amaçlarının yolcuların rahat uçabilmesi için her türlü kolaylığı sağlamak olduğunu ifade etti. Aydın, “Atatürk Havalimanı’nda yolcularımızın daha rahat uçabilmesi için her türlü kolaylığı sağlama noktasında gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu kapsamda biz bu değerlendirmeyi geçtiğimiz şubat ayında yine vatandaşlarımıza yönelik iç hat uçuşlarında, eğer vatandaşlarımızın yanlarında kimliğini getirmemişse, kimliğini kaybetmişse biz o vatandaşımızın uçması için kolaylık sağladık. Bununla ilgili bir genelge yayınladık. Özellikle vatandaş TC kimlik numarasını biliyorsa hiçbir sıkıntı yok. Biz buradan Atatürk Havalimanı İç Hatlar Emniyet Büro Amirliğine yetki verdik. Büro Amirimiz bize sormadan vatandaşlarımızın beyanları çerçevesinde bir geçici kimlik düzeliyor. Bu kimlik ile vatandaş gideceği havalimanına kadar uçabiliyor. Gittikten sonra da artık o kimlik geçerli olmuyor.” şeklinde konuştu.

Küçük bir de uyarıda bulunan Aydın, “Fakat burada ki incelik yarım saat kalaya kadar geçerli. Eğer uçuşa yarım saatten az bir zaman kaldıysa kimlik düzenleyemiyor. Çünkü yer hizmetlerine ulaşması sıkıntı oluyor. Eğer uçuşuna yarım saatten fazla varsa vatandaş geliyor kimliğimi kaybettim diyor ben uçmak istiyorum diyor ve biz vatandaşımıza geçici kimlik düzenliyoruz. Vatandaşlarımızın kimlik beyanlarını araştırıyoruz eğer doğru değilse yanlış beyanda bulunduysa resmi kurumları yanıltıysa vatandaş hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Doğru beyanı bize söylüyor. Emniyetin kendi sisteminden kimlik bilgileri doğruysa geçici kimliği düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı.

    

    KKTC VE HOPA MÜSTESNA

Aydın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) nüfus cüzdanı ile gidilebildiği halde yurt dışı sayıldığından kimlik unutulması halinde geçici kimlik belgesi verilmesinin mümkün olmadığını belirterek Hopa için şunları kaydetti: “Bilindiği gibi Hopa’ya giden yolcular Gürcistan’ın Batum kentine giden uçağa biniyorlar. Bu yolcuların çıkışları dış hatlardan olduğu için geçici kimlik belgesi verilmesi maalesef olmuyor. Ancak buna da bir çözüm bulacağız.”