Güneydoğu’Nun Kavurucu Sıcaklığında Renkli Zirve Tırmanışı

Görüntü bekleniyor.............

Görüntü bekleniyor.............

Sıcakların iyiden iyiye etkili olduğu Güneydoğu’da insanlar, bölgenin en yüksek noktasının bulunduğu Batman’da yaklaşık 3 bin metre yükseklikteki Mereto Dağı’nın zirvesine tırmanma heyecanını yaşadı.

2 bin 973 metrelik yüksekliğiyle bölgenin en yüksek noktası konumunda olan Mereto Dağı’nda üçüncü geleneksel tırmanış yapıldı. Tırmanışa, bölge illeri Batman, Diyarbakır, Bitlis ve Muş’un yanı sıra Suriye, ABD ve Fransa gibi ülkelerden de davetliler iştirak etti.



İlki 2009’da yapılan tırmanışın bu yılki etabına Sason’da start verildi. Tırmanışa katılanlar, Sason Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından tahsis edilen araçlarla erkenden dağın 2 bin metre yüksekliğindeki Purşeng Yaylası’na getirildi. Burada araçlardan inan davetliler, dağın geri kalan yaklaşık bin metrelik etabını tırmanarak kat etti.

Davetliler, dik ve sarp kayalıklardan oluşan dağın kalan zorlu dik parkurunu taşlı patik yollardan geçerek zirveye ulaştı. Tırmanışta zorlanan davetliler verdikleri kısa aralıklı molalarla dağın zirvesine çıktı. Davetliler, bölgede etkili olan toz bulutu altında tırmandıkları zirvede bir ilki daha başarmanın sevincini yaşadı. Kimi barış dolu mesajları dile getirdi, kimi tuttukları takımın bayrağını dalgalandırdı ve kimileri ise halay çekti.

KORUCULAR SIKI ÖNLEM ALDI

Bu arada görevli köy kurucuları ise etrafta sıkı güvenlik önlemleri aldı. Otomatik silahlı korucular, ellerine aldıkları dürbünlerle çevreyi belirli aralıklarla kontrol etti. Tırmanma şenliği kapsamında çok sayıda asker ve korucu görev aldı. Zirvede sesine güvenen kimi vatandaşlar ise arkadaşlarına duygusal parçalar seslendirdi.

Zirvede Cihan Haber Ajansı‘na (Cihan) konuşan Sasonlu bir davetli, “Mereto Dağı gerçekten görülmeye değer. Mereto Dağı’nı tanımak için gelip görmek lazım.” Dedi. Fransa’dan gelen ve konuşurken duygulanan bir bayan katılımcı ise “Fransa’dan geliyoruz. Çok mutluyuz. Her sene gelmek istiyorum. Çok duygulandım, bizi çok mutlu ettiniz.” diye konuştu.

Batman’a komşu Bitlis’ten gelen bir diğer davetli ise “Mereto Dağı’nın üçüncü geleneksel tırmanışına katılmak üzere geldim. Güzel bir doğal harikası, bunu değerlendirmek lazım” diye duygularını dile getirdi.



MİLLETVEKİLİ DE ZİRVEYE TIRMANDI

Tırmanışa ilk defa katılan AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir de “Bu dağımızı tanıtma adına insanlarımızla zirveye bir kez daha çıkmaya karar verdik. Bu potansiyelimizi daha çok tanıtmak amacıyla turizm acentelerimiz, yerel yönetimlerimiz, derneklerimiz ve kamuoyu daha çok çapa sarf edecektir. Ben de milletvekili olarak ilk defa bu zirveye çıktım.” ifadelerini kullandı.

MERETO KAYNAŞMA DAĞI

Organizasyonun ev sahiplerinden Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ise “Şu anda bulunduğumuz yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en yüksek noktası. Mereto Dağı zirvesi, 2 bin 973 metrede doğa ve tarihin buluştuğu, kültürlerin kaynaştığı bir zirve. Sason ilçemizde yer alan Mereto Dağı’mız, kutsal dağ olarak kabul ediliyor.” dedi.

Tırmanış şenliğinde daha sonra Mereto Dağı zirvesine dikilen direğe Milletvekili Özdemir ve Kaymakam Karan tarafında Türk bayrağı çekildi. Tırmanış törenin toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.