‘Yaş’Ta Oturma Düzeninden Başlayarak Her Şey Demokratik Hale Getirilmeli‘

Eski DYP Denizli Milletvekili Mustafa Kemal Aykurt, hükümetin Yüksek Askeri Şura (YAŞ)’da, oturma düzeninden başlayarak her şeyi kanunla demokratik hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Eski DYP Denizli Milletvekili Mustafa Kemal Aykurt, hükümetin Yüksek Askeri Şura (YAŞ)’da, oturma düzeninden başlayarak her şeyi kanunla demokratik hale getirmesi gerektiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliğini değerlendiren Akyurt, bu tavrı “hükümete kafa tutmak” olarak yorumladı: “Hükümet, bu resti görerek demokratikleşme yolunda önemli bir adım attı. Gerekli atama yapılınca taşlar yerine oturdu. Hâkimiyetin millete ait olduğu teessüs etmiştir.”

Türkiye’de askeri hiyerarşi ve atamalarda hâlâ tam demokrasi olamamasının sıkıntılarının yaşandığını söyleyen Aykurt, “TBMM‘nin bir kapısında Deniz Kuvvetleri, bir kapısında Hava Kuvvetleri, bir kapısında Kara Kuvvetleri komutanlıkları, öbür yanda Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Komutanlığı var. Hiçbir ülkede, Kremlin dahil böyle bir manzara yok artık. Bu sistem değişmelidir. Bu zamana kadar hükümetler görev yapmadı, bu hükümet ise hassasiyet gösteriyor. Bugün YAŞ’ta, Başbakan ile Genelkurmay Başkanı yan yana oturuyor. Türkiye adeta eşbaşbakanlıkla yönetilen bir ülke gibi. Hükümet, YAŞ’ta oturma düzeninden başlayarak kanunları, tüzükleri, yönetmelikleri demokratik hale getirmelidir.” dedi.

Türkiye’de yıllarca erler cephede şehit olurken Ergenekon davasındaki gibi tepki gösterilmediğine dikkat çeken Mustafa Kemal Aykurt, “Kıta hizmetlerinde Mehmetçik, başında rütbeli komutan olmadan, kendi yöntemleri ve kabiliyetleriyle kör dövüşüyle savaşıp şehit oluyordu. Askerlerin komuta kademesi ise Ankara’da, İstanbul’da, deniz kenarlarında kurulu saraylarda kırtasiyecilik yapıyordu. Kızıl Ordud‘a bile böyle saltanat yok. Bu dönem kapandı, artık komutanlar kıtaya çıkacak.” şeklinde konuştu. Çin ordusunda bile general ve amiral sayısı 191‘ken Türkiye’de 364 general ve amiral olmasını da eleştiren Aykurt, şunları söyledi: “Devir teslim törenlerinde sürekli konuşuluyor ancak 30 senedir kan akıyor. Bu kanı kim durduracak? Bizim generallerin bazıları, kendi görevlerinden başka her şeyi çok iyi biliyor. Sıkıntı burada. Geçmiş hükümetlerin, biz de dahil bunda vebali var. Eskiden başbakanlar, noter gibi YAŞ evrakı imzalardı. Bu düzen artık değişiyor. Bir kriz filan yok, sivil hükümet gereğini yapıyor.”