Caretta Caretta yuvaları koruma altına alınıyor

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ve yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas) ile Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) yuvaları, koruma altına alınıyor.

Caretta Caretta yuvaları koruma altına alınıyor
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ve yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas) ile Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) yuvaları, koruma altına alınıyor.

Özel Çevre Koruma Kurumu, Tarımsal Kalkınma Vakfı, Dokuz Eylül ve Aksaray üniversiteleri iş birliğinde yürütülen projede, Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Özgür Güçlü, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Durmuş nezaretinde 5 görevli, 13 gönüllü görev alıyor.

Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için büyük öneme sahip Akdeniz sahillerinde yuvaları koruma altına almayı amaçlayan proje kapsamında, proje sorumluları düzenledikleri toplantılarla halkı da bilinçlendiriyor.

Mersin Özel Çevre Koruma Müdürü İbrahim Karaca da zaman zaman çalışma alanında yapılanlar hakkında bilgi alıyor.

Projenin alan sorumlusu Özgür Güçlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Haziran ayında başlatılan çalışmaların Eylül ayı sonuna kadar süreceğini söyledi. Caretta caretta ve yeşil kaplumbağa ve Nil kaplumbağası yuvalarının tespit ederek, koruma altına aldıklarını ifade eden Güçlü, çalışmanın koruma, izleme ve halkı bilinçlendirme şeklinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bugüne kadar 104 yuva tespit ettiklerini, sahildeki yumurtlama alanlarını koruyabilmek için kafesler yerleştirdiklerini vurgulayan Güçlü, "Koruma altındaki yuvalara uyarı tabelaları yerleştiriyoruz. Ayrıca yuvanın koordinatlarını belirleyerek haritada işaretliyor ve numara veriyoruz. Sahile yakın yuvaları da su altında kalma tehlikesi olması nedeniyle hazırladığımız kuzluklara taşıyoruz" dedi.

Yuvaların bazılarından yavrular çıkmaya başladığını ve bu yavruları güvenli bir şekilde denize ulaştırdıklarını anlatan Güçlü, hala yumurtasını bırakmayan anaç kaplumbağalar bulunduğunu, bunların da güvenli bir şekilde yumurta bırakmaları için izleme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Güçlü, sahile yumurtlamak için gelen kaplumbağaların sayıları ve göç yollarını belirlemek amacıyla markalama çalışması yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Mersin Özel Çevre Koruma Müdürü Karaca da Türkiye'de 17 deniz kaplumbağa üreme alanı bulunduğunu, bunlardan 5'inin özel çevre koruma bölgeleri içerisinde yer aldığını söyledi.

Silifke'deki Göksu Özel Çevre Koruma alanında 2003'den beri Özel Çevre Kurumu Başkanlığı olarak kaplumbağa izleme çalışması yaptıklarını belirterek,

"Yazın bir defa gelen tatilcilerle deniz kaplumbağalarını aynı anda bir arada yaşatmanın çabasındayız" dedi.

Haberler