Bursalı Kadın Girişimciler Ekonomiye Güç Katacak

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) öncülüğünde, Bursalı girişimci iş kadınlarının belirleme ve envanter çıkarmak için bir proje başlatıldı. Bursalı kadın girişimcilerinin veri tabanını oluşturacak 3 aylık 56 bin 639 TL’lik projenin 48 bin 143 TL’si BEBKA tarafından desteklenecek.

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) öncülüğünde, Bursalı girişimci iş kadınlarının belirleme ve envanter çıkarmak için bir proje başlatıldı. Bursalı kadın girişimcilerinin veri tabanını oluşturacak 3 aylık 56 bin 639 TL’lik projenin 48 bin 143 TL’si BEBKA tarafından desteklenecek.

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Bursa Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği tarafından desteklenen ‘Bursa Kadın Girişimcilerini Arıyor’ projesi, Bursa Girişimci İşadamları Derneği tarafından yürütülüyor. BUGİAD Dernek Merkezi‘nde düzenlenen basın toplantısı ile projenin tanıtımı yapıldı.

    Bursa, Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yürütülen ‘2010 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’ değerlendirme süreci kapsamında 5449 sayılı ‘Kalkınma ajansları kuruluşu, koordinasyonu ve görevleri hakkında kanun’ hükümleri uyarınca tamamlanarak desteklenmeye hak kazanan projeler belirlendi.

    BEBKA’ya ‘Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’ 2010 yılı destek programına 71 proje başvurusu yapıldı. Değerlendirme sonunda 19 proje asil listede yer aldı. Programın toplam bütçesi dahilinde Bursa Girişimci İşadamları Derneği tarafından Kadın Girişimcilere yönelik hazırlanan ‘Bursa Kadın Girişimcilerini Arıyor’ projesi destek almaya hak kazandı. 1 Temmuz 2011’de sözleşmesi imzalanan 3 ay süreli projenin toplam bütçesi 56 bin 639 TL. Bunun 48 bin 143 lirası BEBKA tarafından desteklenecek.

    Projenin tanıtım toplantısında konuşan BUGİAD Yönetin Kurulu Başkanı Hayati Canlılar, dünyayı değiştirecek kişilerin girişimciler olduğunun altını çizerek, “Türkiye’deki girişimci sayısını gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda girişimci sayımızın yeterli olmadığını görüyoruz. Dünya ekonomik forumu 2010 verilerine göre, ekonomik büyüklüğü ile 16. sırada olan Türkiye, kadınların ekonomiye katılımı ile 134 ülke arasında sondan dördüncü sırada.” dedi.

    AB’de her 100 kadından 59’unun çalışmasına rağmen, Türkiye’de bu sayının sadece 24 olduğunu bildiren Canlılar, kadınların yüzde 24 olan iş gücüne katılımı oranının 2023 yılında yüzde 35’e çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Canlılar, Türkiye İstatistiki Kurumu‘nun 2010 verilerine göre, çalışan her 100 kadından sadece 13’ü işveren veya kendi hesabına çalışan olduğunu söyledi.

Bursa’da faaliyet gösteren kadın girişimcilerin sayısı, kadın girişimcilerin hangi sektörlerde ağırlıklı olarak yer aldıkları gibi konularda bilimsel veriler bulunmadığına dikkat çeken Hayati Canlılar, şunları söyledi: “BUGİAD olarak, kalkınmaya ivme kazandıracak araştırma ve fizibilite çalışmalarına destek sağlayan Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında Bursa’da faaliyet gösteren kadın girişimciler ile ilgili bilimsel araştırma ve analiz yapmayı hedefledik. Bu kapsamda Bursa Kadın Girişimcilerini Arıyor projesini başlattık.”

    Hayati Canlılar, proje ile Bursa’da girişimci kadınlar ile ilgili güvenilir bir veri tabanı oluşturmak, kadın girişimcilerle ilgili verilerden istatistiki değerlendirmeler ve bilimsel analizler yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

    Projenin ortaklarından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de kendisini en çok heyecanlandıran görevlerin başında, kadın girişimcilerle ilgili yaptığı çalışmalar olduğunu belirterek, “Bugün benzer bir heyecanla aranızda bulunuyorum. Bursa’daki kadın girişimcilerin profilini çıkarmaya dönük bu çalışma için BUGİAD’a destek veren BEBKA’ya, Valiliğimize ve BESOB’a teşekkür ediyorum.” dedi.

“BÜTÇE 12 MİLYONDAN 16 MİLYLONA ÇIKTI”

Bursa, Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Mehmet Sait Cülfik ise yerel kalkınmanın öncüsü olmak için hareket ettiklerini belirterek, bu kapsamda BUGİAD tarafından hazırlanan projeyle destek vermekten dolayı mutlu olduklarını bildirdi.

    Mehmet Sait Cülfik, yerel kalkınma kapsamında hazırlanacak projeleri desteklemeye devam edeceklerini anlatırken, BEBKA olarak 2010 yılı mali destek bütçesini 12 milyondan 16 milyon TL’ye çıkardıkları müjdesini verdi.

    Bursa Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliğinden Gülbin Okur da BESOB olarak kadınların işletmelere sahip olmaları ve girişimci olmalarını önemsediklerinin altını çizdi. Okur, şu bilgileri verdi: “2004’den bu yana bu tür çalışmalara devam ediyoruz. Dolayısı ile BUGİAD’IN bu çalışmasını önemsiyoruz. Çünkü yapılan çalışmalarda arka plan bilgilerine ulaşmak her zaman için zorluk çıkarıyordu. Kadın girişimcilerle ilgili detaylı bilgiler çok önemli.”

    Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezinden Filiz Çilingir de valilik olarak Bursa’da proje pazarlama kapasitesini artırma konusunda çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatarak, “Ekonomik kuruluşlar kendi fonları ile proje hazırlıyorlardı. Ama bundan sonra hibe ve fon hattından kalkınma ajansı ve AB fonlarından yararlanarak proje hazırlamaları ilimize büyük katkıları olur. Bu nedenle BUGİAD’ın hazırladığı bu proje de çok önemle ve örnek olur. Kendilerini kutluyor, destek olacağımızı belirtiyorum.” ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından projenin tanıtımı yapıldı.