Ak Parti Milletvekili Ensarioğlu‘ndan Özerkliğe Sert Tepki

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Demokratik Toplum Kongresi‘nin (DTK) almış olduğu özerklik kararını tartışmadan yana olduklarını ancak ilan etmenin bir saçmalık olduğunu söyledi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak amacıyla gelen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Öncelikle Silvan‘da 13 askerin şehit olması ve bölgede son zamanlarda başlayan terör olaylarına değinen Ensarioğlu, Türkiye‘nin bir an önce şiddetten kurtulması gerektiğini belirterek, "Türkiye bir an önce bu şiddet sarmalından kurtulmak zorundadır. Evet Türkiye‘de Kürt sorunu ile ilgili demokratikleşme ile ilgili

ciddi ihtiyaçlar var. Bu sorunları aşma ile ilgili de önümüzde ciddi bir fırsat var. Hele hele yeni bir anayasa fırsatı Türkiye‘nin geleceğinin yeniden şekillenme fırsatıdır. Böylesi bir fırsatın önümüzde olduğu bir dönemde böylesi bir dönemde bu tür şiddet olaylarının artması normal değildir. Türkiye‘de evet kürt sorunu var, ciddi sıkıntılar var ve bunları çözeceğiz, çözmemiz gerekiyor" dedi.

"HİÇ KİMSE DEMOKRASİ, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK GREKÇESİYLE BU ŞİDDETİ TARİF ETMEYE KALKMASIN"

Ensarioğlu, Türkiye‘de şiddet kullanmanın hiçbir haklı gerekçesi kalmadığını kaydederek şunları söyledi:

"Türkiye‘de şiddet kullanmanın hiçbir haklı gerekçesi kalmamıştır. O yüzden hiç kimse Demokrasi, Barış Özgürlük gerekçesiyle bu şiddeti de tarif etmeye kalkmasın. Hemen seçimden sonra yeni bir anayasa ile ilgili bütün partilere yapılmış bir çağrı var, komisyonlar kurulmuş ve yeni anayasa ile ilgili diyalog çağrıları varken, buyursunlar masanın etrafına gelsinler birlikte çözüm üretelim. Kimse çözüm adına ölümleri haklı gerekçelerle izah etmeye kalkmasın."

BDP‘nin almış olduğu boykot kararının yanlış olduğuna değinen Ensarioğlu, "Bu sorunların çözüm yeri meclistir, bunları çözmek için meclise gelmeleri lazım. Yanlış bir yöntem dile getirdiler, yanlış bir protesto yöntemiydi. Bu yöntem çözüm getirmez, çözümün yeri orasıdır" ifadelerini kullandı.

"ÖZERKLİĞİ UYGULARSINIZ, İLAN EDEMEZSİNİZ"

DTK‘nın demokratik özerklik ilan etmesine de tepki gösteren Galip Ensarioğlu, özerkliği tartışabileceklerini ama ilan etmenin tamamen bir saçmalık olduğunu belirterek, "Demokratik özerkliği tartışmayı ben olağan görüyorum. Türkiye‘de herşey tartışmalı, siyaset yapanlar herşeyi tartışabilir. Tartışma eyvallah, ama ilan etmek tamamen saçma bir işti. Siyasal bir parti model önerebilir Türkiye‘ye. Siz bağımsızlık ilan edebilir çatışabilirsiniz ama özerklik ilan edemezsiniz. Türkiye‘yi ve parlamentoyu ikna

edebilirseniz, özerkliği uygularsınız ilan edemezsiniz. Bunun hiçbir maddi altyapısı ve uygulanabilir bir tarafı yoktur. Siz demokratik özerkliğin olumlu olduğunu savunursunuz, Güneydoğu‘da yüzde 30 oy almışsınız, kendi kitleniz bile buna ikna olmuş değilken yüzde 70‘in adına karar verme hakkını nerden buluyorsunuz. Tartışmak ayrı şeydir ilan etmek ayrı şeydir" şeklinde konuştu.

Silvan‘da yaşanan çatışma sonları başlatılan soruşturma ile ilgili olarak da Türkiye‘de hiçbir olayın karanlıkta kalmayacağını ifade eden Ensarioğlu, "Olay yargıya taşınmıştır, bir yandan askeri yetkililer olayı araştırırken, diğer taraftan sivil yetkililerde görevlendirilerek eş zamanlı araştırma yapılmıştır. Türkiye‘de artık her olayın karanlıkta kalmayacağı, eğer şüphe varsa, eğer tereddüt varsa herşey soruşturulacak. Çatışıyorsunuz, ihmalda olabilir, yanlışta olabilir, ama en azından bunun hesabıda

sorulmalı tabiki" dedi.

Kaynak: İHA