12 Eylül hesaplaşması Altın Portakal'da

12 Eylül darbesi ve sansür nedeniyle 1979 ve 1980'de yapılamayan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, bu yılki Altın Portakal'da yeniden düzenlenecek.

12 Eylül hesaplaşması Altın Portakal'da
Bu yıl 8-14 Ekim'de düzenlenecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali hem 12 Eylül ile yüzleşeçek ve hem de Türkiye'deki kadın sorununa dikkat çekecek. 12 Eylül ile yüzleşme hamlesi olarak festival, tarihindeki iki buruk sayfayı yeniden açacak. Sansür ve darbe nedeniyle düzenlenemeyen 1979 ve 1980'deki Altın Portakal yarışmaları yeniden hayata geçirilecek. O yıllarda yarışmaya hak kazanmış filmleri yine o yıllarda görevlendirilen jüri üyeleri değerlendirecek. 1979'da, Sansür Kurulu'nun, yarışmaya katılan Yavuz Pağda'nın Yolcular, Yavuz Özkan'ın Demiryol ve Ömer Kavur'un Yusuf ile Kenan filmlerini yasaklaması üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı alması nedeniyle yarışma düzenlenememişti. Sansüre direnen festival yönetimi de, 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni iptal etmişti. 1980'de ise festival 13 Eylül'de başlama kararı almış ancak 12 Eylül'de darbe olunca festival de iptal edilmişti. Bu iki yıl düzenlenemeyen yarışmalarda yer alan filmler arasında Kanal, Yusuf ile Kenan, Altın Şehir, Adak, Sürü, Düşman, Bereketli Topraklar Üzerinde gibi sinemamızın klasikleri ile sansür nedeniyle fazla gösterilme şansı bulunmayan İsyan, Töre, Vatandaş Rıza, Demiryol, Yolcular, Derya Gülü, Gül Hasan, Kara Kafa, Bebek gibi filmler bulunuyor. Dün düzenlenen basın toplantısında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Kenan Evren'i de festivale çağırmayı düşündüklerini ancak katılacağını pek düşünmediğini de söyledi. Sinemamızda 1980'lere odaklanacak festival, o yılların sinemamızdaki ağırlıklı teması kadını referans alarak bu yılın temasını '... Ve Kadın Dünyaya Dokundu' olarak belirledi. Bunun için festivaldeki jüri üyeleri kadınlardan oluşacak. Uzun Metraj Film Yarışması'nda Müjde Ar'ın başkanlık yapacağı jüride Handan İpekçi, Vahide Gördüm, Bergüzar Korel, Ayşe Kulin, Yaşar Seyman, Ayşe Arman, Annie Geelmuyden Pertan, Şevval Sam, Melis Behlil, ve Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak. Festival kapsamında Türkiye Kadın Zirvesi oluşturulacak. Farklı meslek ve sosyal gruplardan kadınların bir araya geleceği zirvede Türkiye'deki kadınların sorunları ele alınacak ve bildiriler sunulacak. Ayrıca pek çok panel düzenlenecek. Açılacak sergilerde de kadın teması ön planda. Sergiler arasında SABAH yazarı Tuluhan Tekelioğlu'nun 40'ında 40 Kadın fotoğraf sergisi de yer alacak.

HUDUTLARIN KANUNU İLK DEFA FESTİVALDE

Festivalde Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve yönetmen Mehmet Dinler'e Yaşam Boyu Onur Ödülü verilecek. Rutkay Aziz, Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü'nü alacak. Suna Selen'e Yıldırım Önal Anı Ödülü emanet edilecek. Sinema Emek Ödülü'nü Godzilla lakaplı emektar set amiri Selahattin Geçgel alacak.
Altın Portakal'da Pelikülün İzinde başlığı altında Lütfi Akad'ın yönettiği, Yılmaz Güney'in başrol oynadığı Hudutların Kanunu, Cannes'dan sonra ilk defa festivalde gösterilecek.
Festivalin Sinema ve Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Reha Erdem'in Kaç Para Kaç, Derviş Zaim'in Cenneti Beklerken ve Egemen Ertürk'ün Çıngıraklı Top, engelli sinemaseverlerle buluşacak.
Geçtiğimiz yıllarda Avrupa ve Asya filmlerinin yarıştığı Uluslararası Bölüm'de, bu yıl Ortadoğu ülkelerinin filmleri de yer alacak.
Çin sineması ile Azerbaycan sinemasına özel bölümler ayrılacak.
Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film seçilen yapıma verilen 300 bin TL'lik ödül 350 bin TY'ye yükseltildi. Festivalde toplam 700 bin TL para ödülü dağıtılacak.