Rum Ordusunun İstifa Eden Komutanı Suskunluğunu Bozdu

Rum üssündeki patlamanın ardından istifasını sunan eski Rum Ordusu Komutanı Yunan Korgeneral Petros Çalikidis, dün suskunluğunu bozdu. Çalikidis, kazayla ilgili sorumluluk taşımamasına rağmen, “alınganlık ve hayatını kaybedenlerin anısına” görevinden ayrıldığını söyledi.

Rum üssündeki patlamanın ardından istifasını sunan eski Rum Ordusu Komutanı Yunan Korgeneral Petros Çalikidis, dün suskunluğunu bozdu. Çalikidis, kazayla ilgili sorumluluk taşımamasına rağmen, “alınganlık ve hayatını kaybedenlerin anısına” görevinden ayrıldığını söyledi.

Rum Politis gazetesine demeç veren Çalikidis, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığını devralır almaz 2009 yılının mayıs ayından itibaren Rum Savunma Bakanlığı’na gönderdiği mektupla konteynerlardaki tehlikeli maddeyle ilgili karar alınmasını istediğini dile getirdi. Çalikidis, konuyu 2009 yılının kasım ayında yeniden gündeme getirdiğini ancak “bu sorun karşısındaki tutumun arkasında yatan siyasi nedenlerin değişmediği” yanıtını aldığını söyledi.

Bu hafta Güney Kıbrıs’tan ayrılacak Çalikidis’in “yetkilerinin gerektirdiği her şeyi yaptığından emin olduğunu” yazan gazete, patlamanın RMMO’yla bir ilgisi olmadığına, sadece bu maddenin muhafaza edilmesi sürecine dahil olduğuna da dikkat çekti. Çalikidis, konteynerları muhafaza sürecine dahil olmalarının, maddenin çalınması veya herhangi bir sabotaja kurban gitmesinin önlenmesinden kaynaklandığını da ifade etti.

Konteynerlardaki maddenin taşıdığı riski ve olayın ciddiyetini defalarca gündeme getirdiğini belirten Çalikidis, kendisinin konteynerlardaki maddeye ulaşma olanağı bulunmadığını, bölgenin çitlerle çevirili olduğunu ve anahtarları bile bulunmadığını söyledi.

“Patlamayla ilgili hiçbir sorumluluk almadığını, almaya da niyeti olmadığını” dile getiren Çalikidis, konteynerların üstünün tenteyle örtülmesini önerdiklerini de ifade etti. Kendilerinin değil Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Gümrük Dairesinin tenteyi yapmakla sorumlu olduğunu anlatan Çalikidis, kendilerinin konteynerlardaki maddenin imha edilmesini savunduklarını da ekledi.

RMMO Komutanlığı’nı 2009 Mayıs’ta devraldığını anımsatan Çalikidis, bunun hemen akabinde iki mektup yolladığını ve meselenin ehemmiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Konteynerlardaki maddenin olduğu şekilde kalmasının nedenlerinin siyasi olduğunu gösteren yazışmalar bulunduğunu, bu durumda Rum Dışişleri Bakanlığı’nın da meseleyle ilgili sorumluluğu olabileceğini ifade eden Çalikidis, bütün yazışmalarda siyasi nedenlere atıfta bulunulduğunu belirtti.

Bu yılın şubat ayında gerçekleştirilen son toplantıda, ilk aşamada konteynerlardaki maddenin bozulup bozulmadığının tespiti amacıyla bundan numune alınmasına, ikinci aşamada da konteynerlardaki maddenin ucuza satılması konusunda hareket edilmesine karar verildiğini dile getiren Çalikidis, konteynerlardaki maddeyi kullanmak isteyip istemediğinin kendisine sorulduğunu, ancak buna olumsuz yanıt verdiğini ekledi.

Çalikidis’in patlamayla ilgili olarak siyasi sorumluluklar tespit ettiğini yazan Fileleftheros ise Çalikidis’in 42 yıllık askerlik kariyeri boyunca 40 yılını Yunan ordusunda hizmet vererek, 2 yılını da RMMO Komutanı olarak geçirdiğini kaydetti.