Ramazan ayında nasıl beslenilmeli?

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu sene çok sıcak zamanlara denk gelen Ramazan ayında kimler oruç tutmamalı, nelere dikkat edilmeli, beslenmemiz nasıl olmalı?

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli?
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Pınar Esen'in sunduğu Güne Merhaba Haftasonu programının dünkü bölümüne konuk olan Diyetisyen Simge Çıtak, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Şeker hastalığı, kalp hastalığı, sindirim sistemi hastalığı olanları oruç tutumamasını konusunda uyaran Çıtak, "Zaten tutumayınca dinimizde de bir vebali yok. O yüzden kendilerini zorlamasınlar. Kendilerini bir kaç gün denesinler, çok zorlanıyorlarsa tutmasınlar. Tabi Arabistan'da insanlar bütün gün yatıyorlarmış. Şimdi insanlar hem işe gidecekler hem akşam 20.30'da iftar açılacak" dedi. Çıtak, sahura kesinlikle kalkılmaıs gerektiğini söyledi.

SAHURDA NE TÜKETİLMELİ?

Çıtak suhurda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

-Sahurda kahvaltılık yiyin.
-Meyve yiyin.
-Su ihtiyacınızı arttıracak tuzlu şeyler yemeyin.
-Pilav çok çabuk mideyi terketeceği için çok çabuk acıktırır.
-Şarküteriler olmasın.
-Su tüketimi 2 litreye kadar çıkmalı, yemek sırasında çok su içmeyin özellikle iftarda.
-Sahurdan sonra 1 saat oyalanın, hemen yatmayın.


ORUÇ NEYLE AÇILMALI, İFTARDA NELER YENMELİ?

Orucu hurmayla açmayı tavsiye eden Çıtak, "Böylece sindirimi yavaş yavaş çalıştırmaya başlarsınız" dedi. Oruç açıldıktan sonra ilk olarak çorba yemeyi öneren Çıtak, "Yarım saat ara verin vücut kendine gelsin. Çorbadan sonra yarım bardak su için. Yarım saat sonra ana yemeklere geçip, et tüketebilirsiniz. Bir gün kırmızı et, bir gün beyaz et tüketin" diye konuştu.

"Çorba içiyorlarsa iftarda pilav makarna yemeyin" diyen Çıtak, "Çünkü aynı grupta. Çorbanın yanında etli sebze yemekleri, salatalar, ekmek olabilir. Böylece orucun mantığını da kaçırmamış olursunuz . Orucun mantığı sadece bizim aç kalmamız değil, gün için ziyafet sofraları düüşünüp deliler gibi yemek yemek değil. Bunun felsefesinde az yemek yemek, azla yetinmek, sindirim sistemini dinlendirmek. Onun için 10 çeşit yemek yapacağınıza beş çeşit yapın ve daha çok kişiyle paylaşın" tavsiyelerinde bulundu.

İFTARDAN SONRA FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN

Diyetisyen Çıtak, "İftar'ı 20.30'da açtık diyelim. İftarımızı yapmaya çorbayla başlayın. Saat 21.00 gibi ana yemeğe geçip, saat 21.30-22.00'a doğru kalkılmalı. Sonra biraz fiziksel aktivite yapılmalı. Yatana kadarki vakitte meyve tüketilmeli" dedi.

Tatlılar arasında güllaç'ı tavsiye eden Çıtak, "Dondurma olabilir, sütlü tatlılar olabilir. Özellikle yaz dönemine denk geldiği için hamurlardan, kızatmalardan ve ağır tatlılardan kaçının. Kuru meyveler tüketin. Çayı yemekten 45 dakika sonra için. Mümkünse dört ya da beş öğün yemek yiyin. Et tüketimi fırında veyaz ızgarada olmalı" önerilerinde bulundu.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

18 yaşından küçüklerin oruç tutmamasI gerektiğini belirten Çıtak, "Çünkü onlar büyüme ve gelişme döneminde olduğu için çok daha fazla besine ihtiyaçları var. Diğer yaş gurubunda da sağlık sorunları olanlar, önemli tansiyon, kalp, mide, şeker sorunları varsa veya daha büyük kanser gibi hastalıklar varsa kesinlikle tutumasınlar" şeklinde konuştu.