Spk Ve Abd Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu Arasında İkili İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Sermaya Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, ABD‘ye gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke arasında yeni bir anlaşmaya imza attı.

SPK ve ABD‘nin finansal piyasaları düzenleyici kuruluşu Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında "Düzenleyici Diyalog" olarak adlandırılan resmi bir işbirliği mekanizmasının oluşturulması için ilk adım atıldı. Düzenleyici diyalog çerçevesinde SPK Başkanı Akgiray ile SEC Başkanı Mary Schapiro tarafından 21 Temmuz 2011 günü ABD‘nin başkenti Washington‘da bir "görev tanım belgesi" imzalandı. SPK Başkanı Akgiray Washington‘a geliş sebebini, "Amacımız ikili anlaşma yapmaktı. İmza töreni yaptık"

diyerek açıkladı. Bu yeni anlaşmanın üç sahayı kapsadığını belirten Akgiray, "Bir tanesi, birkaç yıldır süregelmekte olan ortak eğitim programları ya da bilimsel etkinlik. Örneğin Ekim ayında İstanbul‘da ortak bir konferans yapacağız. Ağırlıkla bölge ülkelerinden gelensermaye piyasası ile ilgili kişilerin eğitimi. İkinci konu biliyorsunuz, krizle beraber dünya finansal regülasyonun yetersizliği konuşuluyor. Bizim sektörümüzde ISCO var. Bu krizle beraber acaba yatırımcıyı koruyor mu? Dünya için yeni bir

regülasyon konuşuluyor. Herkes var bu toplantılarda. Bu konuda ABD ile daha yakın çalışmaya karar verdik. Çin, Hindistan, Japonya, Kore ve şimdi de bizimle yapıyorlar. AB‘yi saymazsak buna imza atan beşinci ülke biziz. Bu bize verilen önemi gösteriyor" dedi.

Üçüncü konunun ise ikili bilgi ve istihbarat paylaşımı üzerinde yoğunlaştı ğını belirten SPK Başkanı Akgiray, "Bazen hızlı istihbarat paylaşımı gerekiyor. Bürokratik kanallardan gidildiğinde bu araştırmalar iki ay kadar sürebiliyor. Bu işbirliğinin hızlı olması lazım. Bugün işlenen bir suçu 6 ay sonra tesbit etmenin bir değeri yok" diye konuştu.

Washington‘da imzalanan anlaşmanın faydalı bir ilk adım olduğunu belirten Akgiray, "Bunun hayata geçirilmesi lazım" dedi.

Bununla birlikte, İstanbul‘un finans merkezi olma projesinin çok ilgi gördüğünü belirten SPK Başkanı, "Bu tabi uluslararası sermayenin de dikkatini çekiyor. Kurumsal ve hukuksal yapının uygun olduğunu dünyaya göstermemiz lazım. Buna yakın ilgi var. SPK ile SEC arasında oluşan ilişki, sermayeciye güven veren bir durumdur. Elbette bu Amerikan firmalarının dikkatini çekecektir. Dünyada likitide var, gidecek karlı liman arıyor. Hakikaten Türkiye yatırımcı için hem de uluslararası sermaye için güvenilir bir

yer" ifadelerini kullandı.

"ŞİKE YAPILIRKEN BORSADAN HAKSIZ KAZANÇ VARSA BU CİDDİ BİR SUÇTUR"

Türkiye‘yi sarsan futbol skandalı konusunda da yorum yapan SPK Başkanı Akgiray, "Şirketlerin binlerce yatırımcısı var ve bunun yatırımcılarının mağdur olması iyi olmaz. Bir şike ya da başka bir olay firmanın durumunu etkileyecekse, bu bilginin piyasaya gönderilmesi bizim görevimiz. Yanlış veya doğru, bir karar alınıp bunun piyasaya duyurulması lazım. Sermaye piyasaları açısından belirsizliğin bir an önce ortadan kalkmasını faydalı görüyoruz" dedi.

Hem federasyona, hem de şirkete durumun dikkatli değerlendirilmesi gerektiğine dair yazılı ikazda bulunduklarını hatırlatan SPK Başkanı, spekülasyon olup olmadığı konusunda ise, "Çok dikkatli izliyoruz. Bütün işlemler, birkaç bini izleniyor. Son bir sezonluk takip ediyoruz. İddia, bahis yönü var. Daha buna bakan yok" dedi.

Bununla birlikte Akgiray, "Bir şike var ve şike yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarımızdan başkalarının üzerinden haksız kazanım varsa bu ciddi bir suçtur. Örtülü kazanç gibi bir şey yapılırsa bu büyük suçtur. O zaman devreye değil, her yere gireriz" değerlendirmesinde bulundu.

Şirketlere karışabildiklerini ancak kulüplere karışamadıklarını da söyleyen Akgiray, "Bireşip şirkete hakikaten profesyonel bir sistem kurulabilirse, bu kulüplerin de yanlış yapmasını önleyecektir" dedi.

İstanbul‘un Londra gibi bir finans merkezi olmasını istediklerini belirten SPK Başkanı, Washington ziyareti esnasında hem ABD Dışişleri Bakanlığı‘ndan yetkililer, hem de Dünya Bankası‘nda çalışan Türkler ile de görüştüklerini, bazı projelere katkıları olabileceğini söyledi.

Kaynak: İHA