Son Dakika: Norveç'te patlama ölü sayısı artıyor

Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde meydana gelen patlamadan sonra polis, gençlik kampına düzenlenen saldırıda 80 kişinin öldüğünü bildirdi.

Son Dakika: Norveç'te patlama ölü sayısı artıyor
Kuzey Avrupa ülkesi Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde hükümet binalarının bulunduğu bölgede dün öğlen saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Bombalı saldırıda hükümet binaları büyük hasar gördü. 7 kişi öldü, 2'si ağır 15 kişi yaralandı.

Hasar gören 20 katlı binanın içinde Başbakan Jens Stoltenberg'in ofisi de bulunuyordu. Başbakanın patlama sırasında evinde olduğu açıklandı.

Bombanın bir otomobilin içine yerleştirilmiş olabileceğinden şüpheleniliyor. Patlamanın olduğu yerdeki binalarda halen mahsur kalanlar olabileceği tahmin ediliyor. Bu nedenle ölü sayısının artmasından korkuluyor.

Başbakanlık yakınında düzenlenen saldırıyı henüz üstlenen olmadığı, bazı polis yetkililerinin patlamaya bomba yüklü aracın yol açtığı ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi.

Bu arada polis, Oslo sakinlerinden toplu halde dolaşmamalarını ve evlerine gitmelerini istedi.

Nobel Barış Ödülü’nün dağıtıldığı kent olan Oslo ilk kez böylesi bir saldırıya tanıklık ediyor.

Norveç devlet televizyonu patlamanın hemen ardından ikinci bir patlama sesinin daha duyulduğunu bildirdi.

GENÇLİK KAMPINA SİLAHLI SALDIRI

Bombalı saldırıdan sonra iktidar partisinin gençlik kollarının toplantısında ateş açıldı. Polis, gençlik kampına düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısını 80 olarak açıkladı.

Norveç devlet televizyonu NRK, görgü tanıklarına dayanarak, Oslo dışında, bir adada düzenlenen gençlik kollarının yıllık toplantısında polis kıyafeti giyen bir kişinin ateş açtığını duyurdu.

Polis kıyafeti giyen saldırgan Oslo yakınında yakalandı. Polis saldırganın 32 yaşında ve Norveçli olduğunu da belirtti.

Daha önce belirlenen takvime göre Başbakan Jens Stoltenberg'in de adaya gitmesinin öngörüldüğünü belirten polis, ayrıntılı bilgi vermedi.

İktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kollarının toplantısında 600'e yakın kişinin bulunduğu belirtiliyor.

KAMP YAKINLARINDA PATLAMAMIŞ BOMBALAR BULUNDU
Norveç polisi, gençlik kampının düzenlendiği adada patlamamış bombalar bulunduğunu açıkladı.

NORVEÇ BAŞBAKANI: ÇOK BÜYÜK BİR SALDIRI
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, bunun çok büyük bir saldırı olduğunu söyledi.

Patlama sırasında makamında bulunmayan Norveç Başbakanı, hazırlıklı olunsa da böyle bir saldırının meydana geldiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etti. Bunun terör saldırısı olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Stoltenberg, bulunduğu yerin açıklanmaması için polise emir verdiğini dile getirdi.

Öte yandan muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi'nden Geir Bekkevold, olayın, ''Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu'' belirtti.

"SAVAŞ ALANI GİBİ"

VG gazetesinin internet sitesi olayı “Patlamanın ardından bakanlık binaları savaş alanı gibi görünüyordu” manşetiyle anlattı.

Gazete, hükümet binalarının bulunduğu Akersgata'nın, Cuma günü öğleden sonra gerçekleşen güçlü patlamanın ardından savaş alanını andırdığını ifade etti.

Patlamada büyük hasar gören binadan, insanların kurtarma ekipleri tarafından çıkarıldığı bildirildi.

Gazeteye konuşan görgü tanıkları, pencerelerden birinden patlama sırasında hayatını kaybeden bir insan gördüklerini dile getirdi.

Patlamadan etkilenen binalarda çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

YARALANAN TÜRK VATANDAŞI YOK

Saldırılardan sonra NTV'ye konuşan Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven, olaylarda herhangi bir Türk vatandaşının yaralandığına dair kendilerine bir bilgi gelmediğini söyledi.

EL KAİDE ŞÜPHESİ

NATO üyesi olan Norveç, Afganistan'daki faaliyetleri dolayısıyla geçmişte zaman zaman El Kaide liderleri tarafından tehdit ediliyor. Ancak ülke tarihinde siyasi şiddet olayları neredeyse yok denecek kadar az.

Control Risks, kriz danışmanlık şirketi Batı Avrupa analisti David Lea, "Ne olduğunu söylemek çok zor. Norveç'in kendi içinde yerel terörist gruplar yok ancak zaman zaman El Kaide bağlantılı tutuklamalar yaşandı" dedi.

Norveç'in Afganistan ve Libya'da görev yaptığını hatırlatan Lea, "Ancak bir sonuca varmak için henüz çok erken" dedi.
Reuters ajansı, patlamada Başbakan Jens Stoltenberg'in makamının da bulunduğu 17 katlı hükümet binasının ve yakınlarındaki diğer bakanlık binalarının çoğunun camlarının kırıldığını, Petrol Bakanlığında yangın çıktığını duyurdu.

AKILLARA STOCKHOLM'DEKİ SALDIRI GELİYOR

Bir diğer İskandinav ülkesi olan İsveç'te Aralık ayında yaşanan bombalı saldırıyı El Kaide üstlenmişti. Bu olay İskandinavya'da görülen ilk El Kaide terörüydü.
Londra merkezi AKE risk danışmanlık şirketi analisti John Drake de "Bu olay Aralık'ta Stockholm'de yaşanan terör saldırısından çok da farklı olmayabilir. O zaman da önce bir arabada bomba patlamıştı, ardından da kısa süre içinde şehir merkezinde patlama olmuştu. O dönemde bu saldırının İsveç'in Afganistan'daki savaşa yaptığı katkıya yanıt olduğu iddia edilmişti" dedi.

NORVEÇ KAMUOYU ŞOKTA
Dünyanın en varlıklı ve sakin ülkelerinden biri olan 5 milyon nüfuslu Norveç'te böyle bir olay olması kamuoyunda ciddi bir şok yarattı.
Bu olayın Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan ilk patlama olduğu ifade ediliyor.
Ülke tarihinde siyasi şiddet olayları neredeyse yok denecek kadar az ancak Norveç istihbarat ajansı PST, Şubat ayında yaptığı açıklamada radikal İslam'in ülkede ciddi bir tehdit olduğunu ifade etmişti.
PST'nin raporunda, "Norveç'te radikal İslam'ı destekleyen çok az sayıda insan olsa da bazı grupların içindeki faaliyetler 2011 yılında güvenlik riskini artırabilir" denmişti.