Saraybosna Film Festivali başlıyor

Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olarak gösterilen 17. Saraybosna Film Festivali, Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu Binası'nda yarın düzenlenecek törenle başlayacak.

Saraybosna Film Festivali başlıyor
30 Temmuz'a kadar sürecek olan 17. Saraybosna Film Festivali'nde (SFF) Türk sineması da temsil edilecek. Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin ''Le Havre'' filmiyle başlayacak festivalde, Seyfettin Tokmak'ın yönetmenliğini yaptığı "Kırık Midyeler", "Saraybosna'nın Kalbi" ödülünü almak için yarışacak.

Bosna'nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti sanatla tekrar buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan Saraybosna Film Festivali, bu yıl 17. kez çok sayıda filmi ve sanatçıyı Saraybosna'da buluşturuyor.

Bugüne kadar Kevin Spacey, Jeremy Irons, Mickey Rourke, Morgan Freeman gibi dünyaca ünlü oyuncuları ağırlayan festival, yarın akşam, Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin ''Le Havre'' filminin gösterimiyle başlayacak. Festival kapsamında, 205 film izleyiciyle buluşacak. Türkiye'yi temsil edecek olan Seyfettin Tokmak'ın ''Kırık Midyeler'' filminin uluslararası prömiyeri de bu festival kapsamında gerçekleştirilecek.

Saraybosna Film Festivali Organizatörü Mirsad Purivatra, 17. SFF'nin başlamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantsında yaptığı açıklamada, bu yılki festivale ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile Susanne Bier, Mohamed Diab gibi ünlü sinemacıların da katılacağını belirterek, 24 Temmuz'da festivalin Open Air (Açık hava) kısmında Nuri Bilge Ceylan'ın ''Anadolu'da Bir Zamanlar'' filminin gösteriminin yapılacağını kaydetti.

TÜRK SİNEMASIYLA ÖZEL İLİŞKİ


3 yıldır Saraybosna Film Festivali'nin birçok etkinliğinin canlı yayınını yapan Bosna Hersek Devlet Televizyonu'nun (BHRT) bu yıl da festivali takip edeceğini anlatan Mirsad Purivatra, festivalin her gününde 170'i canlı yayın olmak üzere 200 dakika yayın yapılacağını bildirdi.

Bosna Hersek'in sinemasının gelişmesindeki BHRT'nin katkısını vurgulayan Purivatra, Nuri Bilge Ceylan'ın ''Anadolu'da Bir Zamanlar'' filminin yapımında da BHRT'nin katıldığını kaydetti. ''Anadolu'da Bir Zamanlar'' filminin yapımında BHRT'nin katılmasının önemine işaret eden Purivatra, bu tip projelerin Bosna Hersek ile Türkiye sineması arasında özel bir ilişki olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE'Yİ FESTİVALDE TEMSİL EDECEK FİLMLER

Festivalin yarışma programında Türkiye'nin Seyfettin Tokmak'ın yönetmenliğini yaptığı "Kırık Midyeler", belgesel dalında Metin Akdemir'in ''Ben geldim, gidiyorum'' filmiyle, In Focus dalında ise Seyfi Teoman'ın ''Bizim Büyük Çaresizliğimiz'' filmiyle temsil edileceği kaydedildi.

Türkiye'yi temsil eden filmlerden festivalin en anlamlı ödülü olarak gösterilen ''Saraybosna'nın Kalbi'' için ''Kırık Midyeler''in yarışacağı belirtildi. Festivalde Oscar ödüllü Bosna Hersekli ünlü yönetmen Danis Tanoviç'in ''Bagaj'' ve İrlandalı John Michael McDonagh'ın ''The Guard'' (Koruma) adlı filminin de aralarında bulunduğu 205 filmin izleyiciyle buluşacak Slovenya'yı temsil eden Nejc Gazvoda'nın ''Piknik'', Karadağ'ı temsil edecek.

''Son Bölüm'' filminin dünya prömiyerinin, 6 filmin ise uluslararası prömiyeri yapılacak. Festivalin konukları arasında bulunacak olan ünlü Alman yönetmen Wim Wenders'in de 2009'da ünlü modern dans koreografı Pina Braush hakkında çektiği ''Pina'' adlı filminin gösterimini yapılacak.

Festival kapsamında geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ''Yetenek Kampüsü''nde dünyaca ünlü yönetmenlerin genç sinemacılarla sohbet edecek, festival günlerinde ünlü yönetmen ve oyuncularla medya mensuplarının da bir araya geleceği programlar da organize edilecek. Festivali konukları arasında ''Anadolu'da Bir Zamanlar'' filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ve filmde oynayan Taner Birsel, Yılmaz Erdoğan, Ercan Kesal, Ahmet Mümtaz Taylan ve Muhammet Uzuner'in yanı sıra, ''Kırık Midyeler'' filminin yönetmeni Seyfettin Tokmak'ın da bulunacağı kaydedildi.

Oscar Ödüllü Bosna Hersekli yönetmen Danis Tanoviç'in de konuk olacağı festivale, ünlü oyuncu Charlotte Rampling ve ünlü yönetmenler Philippe Le Guay, Mohamed Diab ve Susanne Bier'in de gelmesi planlanıyor.