Fener Rum Patriği Bartolomeos‘dan Diyanet İşleri Başkanı Görmez‘e Ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye‘de yaşayan bütün dini cemaatleri ortak tarihin, ortak kültürün, ortak mirasın bir yadigarı, önemli bir zenginliği olarak gördüklerini, özgürlükleri ve hakları konusunda hassas olduklarını belirterek, "İnançlarının eğitimi açısından her türlü özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum" dedi..

Fener Rum Patriği Bartolomeos, İstanbul Metropoliti, Heybeliada Ruhban Okulu‘ndaki manastır başrahibi Apostos ve Fransa Metropoliti Emanuel Adamakis ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez‘i makamında ziyaret etti. Patrik Bartolomeos‘un nezaket göstererek kendilerini ziyaret etmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Görmez, Bartalemeos‘un Diyanet İşleri Başkanları ile yakın ilişki içinde olmaya özen gösterdiğini söyledi. Diyanet olarak iki konuda çok hassas olduklarını vurgulayan Görmez, "Biz ülkemizde

yaşayan bütün dini cemaatleri ortak tarihimizin, ortak kültürümüzün, ortak mirasımızın bir yadigarı, önemli bir zenginliği olarak görüyoruz. Onların özgürlükleri, hakları konusunda en az onlar kadar hassas olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ülkemizdeki dini cemaatlerin özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak görüyoruz. İnançlarının eğitimi açısından her türlü özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak gördüğümüzü bugün de ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Görmez, İslam dininin diğer bütün din ve kültürlerin mensuplarıyla ilişkileri ahlak ve hukuk temeli üzerine oturttuğunu ifade ederek, bunu şahısların ya da siyasi iradenin geçiciliğine bırakmadığını belirtti. Görmez, "Ulusal ve uluslararası sözleşmeler, mevzuatlar önemli olabilir, ama onun ötesinde bütün din mensuplarıyla yüksek bir ahlak ve hukuk temeli üzerinde ilişkiler geliştirmeyi yüce dinimiz İslam bize ilk günden itibaren emretmiştir" dedi.

Bartolomeos ise, daha önceki Diyanet İşleri Başkanları ile de her zaman iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, ziyaretlerinin mübarek Ramazan ayı arifesine gelmesinden de özellikle memnuniyet duyduklarını söyledi. Bartalemeos, "Tek Allah‘a inanan dinlerin ileri gelenleri, mensupları ve müminlerinin iş birliği içinde olmaları ve el ele vererek insanlık yararına ortak çalışmalar yapmalarının lüzumuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Patrikhanenin 25-30 seneden beri dinler ve kültürlerarası diyalogda öncülük yaptığını belirten Bartolomeos, monoteist dinlerle olan diyalog ve işbirliklerinin iyi şekilde devam ettiğini kaydetti. Bartolomeos, 2012‘de Musevilerle bir toplantı planladıklarını ve bunun Brüksel ya da Cenevre‘de olabileceğini bildirdi.

Türkiye‘de de dinler arası diyaloğun yerleşmiş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Bartolomeos, "Zaten Sayın Başbakanımız da İspanya Başbakanı ile ‘Medeniyetler İttifakı‘nı kurmuşlar, çok güzel yürütüyorlar. Hepimiz aynı insanlık ailesinin mensuplarıyız ve birbirimizi sevgi ve anlayışla karşılamalı, kabul etmeli, sevmeliyiz ve beraber çalışmalıyız. Diyanet İşleri Başkanı‘nın da hemfikir olduğunu bilerek ve bunun için sevinerek bugün yanına geldik" dedi.

Bartolomeos, Görmez‘i Patrikhane‘ye de davet etti. Daha sonra Bartolomeos, Görmez‘e Arapça Kur‘an-ı Kerim, Görmez de Bartolomeos‘a gümüş kahve takımı hediye etti.

Kaynak: İHA