Filistin Büyükelçisi‘nin Basın Toplantısı

Filistin‘in Ankara Büyükelçisi Nabil Maarouf, BM Güvelik Konseyi tavsiyesi olmadan Filistin‘in tanınmasının mümkün olmadığını söyleyerek, Amerika‘nın veto etmesini beklediklerini ifade etti.

Filistin Büyükelçisi Nabil Maarouf, Büyükelçilik‘te basın toplantısı düzenleyerek İstanbul‘un önümüzdeki hafta bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirtti. Maarouf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas‘ın Türkiye‘ye geleceğini söyleyerek, Türk yetkililerle Birleşmiş Milletler‘de Filistin‘in devlet olarak kabulünu konuşacaklarını ifade etti. Maarouf, 1967 anlaşması çerçevesinde Filistin‘in çıkarlarını gözeterek en iyi koşullarda bir anlaşmaya ulaşmak için grişimlerinin sürdüğünün altını çizdi.

İkinci etkinliğin 23-25 Temmuz tarihlerinde Filistin Büyükelçilerinin İstanbul buluşacağı toplantı olduğunu belirten Maarouf, açılışta Başbakan Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas‘ın konuşacaklarını söyledi. 90 Büyükelçi ile Filistin Dışişleri ve Ekonomi Bakanı‘nın toplantıya katılacağını ekleyen Maarouf, amaçlarının Filistin‘i tanıtma kampanyasının İstanbul‘dan başlatmak olduğunu ifade etti.

İstanbul ve Şanlıurfa‘da Filistin Kültür Haftası düzenleneceğini kaydeden Maarouf, el sanatları, halk oyunları gibi çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini belirtti.

Maarouf, Abbas‘ın Haziran ayındaki Türkiye ziyaretinde Filistin barışı konusunda görüşmeler yapıldığını söyleyerek, El Fetih ile Hamas arasındaki sorunun Başbakan atanması konusu olduğunu ifade etti. Birinci amaçlarının uluslararası kamuoyunun karşı çıkmayacağı bir hükümet kurmak olduğunu söyleyen Maarouf, Senato‘ya ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Hamas temsilcilerinin İstanbul‘da olup olmayacağı yönündeki soruya Maarouf, toplantının Büyükelçiler toplantısı olduğunu hatırlattı. Maarouf, hiç örgüt, partini temsil edilmeyeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler gidildiğinde yaşanacak engeller ve uluslararası desteği değerlendirerek, Maarouf Birleşmiş Miletlere gideceklerini ifade etti. Maarouf, Arap Ligi‘nin Filistn adına Kudüs başkent olmak üzere başvuracaklarını belirterek, hala hedeflerine ulaşabilmek için uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğunu

söyledi.

Maarouf, Güvelik Konseyi tavsiyesi olmadan ülkenin tanınmasınün mümkün olmadığını söyleyerek, Amerika‘nın bunu veto etmesini beklediklerini ifade etti. Bunun yerine Birleşmiş Miletler Genel Konseyi‘ne götürmeyi düşündüklerini açıklayan Maarouf, üyelerin üçte ikisini almak zorunda olduklarını belirtti. Maarouf, ülke olarak kabul edildiklerini fakat üye olmadıklarını ekledi. Maaruf Genel Konseye gidildiğinde ise sadece yüzde 50 artı 1 oyun yettiğini söyledi.

Kaynak: İHA