22 Aylık Bebeğin 2 Böbreği 32 Yaşındaki Kadına Nakledildi

Diyarbakır‘da hayatını kaybeden 22 aylık bebeğin bağışlanan 2 böbreği, Malatyalı 32 yaşındaki kadına aynı anda nakledildi.

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır‘da hastalığı sonucunda vefat eden 22 aylık erkek bebeğin organları ailesince bağışlandı. Organları Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi‘ne getirilen bebeğin karaciğeri 2 çocuğa, 2 böbreği ise sadece bir kadına nakledildi. Her 2 böbreğin, küçük olması nedeniyle aynı anda tek hasta kadına nakil edildiği ve bu durumunda Türkiye‘de nadir yapılan ameliyatlardan birisi olduğu kaydedildi.

Yaşadığı hastalıkla 5 yıldan beri mücadele eden Hasta Yıldız Gürez, "Doktorlar çok iyiler. Böbreğim Diyarbakır‘da geldi. Verici aileye teşekkür ediyorum. Çocuğun anne ve babasına başsağlığı diliyorum. 4 böbrek sahibi olmak çok güzel bir duygu. Yemeği yiyebiliyor, suyumu içebiliyorum. 5 yıldır bu rahatsızlığı yaşıyordum" dedi.

Operasyonu gerçekleştiren ekipte yer alan Prof. Dr. İdris Şahin, "Uygun kadavra çıkması üzerine, başarılı bir şekilde uygun ameliyat oldu. Bebek böbreği olduğu için, hastamıza aynı anda iki böbrek nakil edildi. Kadavra çok küçük olduğu için bir hastaya nakil edildi. Şuanda böbrekler çok iyi çalışıyor. 4bböreği var, 2‘si fonksiyonlu, 2‘side çalışmıyor" diye konuştu.

Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Turgut Pişkin, "Kadavranın küçük olması nedeniyle her ikisini erişkin hastaya takmamız gerekiyordu. Türkiye‘de çok nadir yapılan bir ameliyat. Değerleri çok iyi. Bir kaç güne kadar taburcu etmeyi bekliyoruz. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Diyarbakırlı 22 aylık bebeğin karaciğeri de 2 ayrı çocuğa nakledildi.

Kaynak: İHA