Kktc‘den Güney Kıbrıs‘a Elektrik Akışı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi‘ne KKTC‘den elektrik sağlanmasını değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bunun siyasi ve maddi bir davranış olmadığını kaydederek, "Konuya hep insani yönden baktık" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Kesimi‘ndeki bir askeri malzeme deposunda yaşanan patlamanın ardından bölgeye elektrik verilememesine ilişkin olarak Bakan Yıldız ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ankara‘da biraraya geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nda konuyu masaya yatıran iki bakan, yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına ortak bir açıklama yaptı. Görüşme kapsamında KKTC‘nin enerji ve master planı ile teknik heyet çalışmaları ve Rum kesimiyle olan enerji bağını

değerlendirdiklerini belirten Yıldız, bu alanda neler yapılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Yıldız, Kıbrıs‘ta 2013 yılına kadar tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir plan oluşturduklarını aktararak, "Bu başta insani bir yardımdır. Konuya hep insani yönden baktık. Bunu insani bir tavırla görüşmemiz gerekiyor. Şu anda siyaset bunu yakalamış durumda değil" dedi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun da, Bakan Yıldız‘la zaman zaman biraraya geldiklerini, ülkelerdeki enerji çalışmalarını masaya yatırdıklarını dile getirdi. Kuzey Kıbrıs Elektrik Kurumu‘ndan Rum kesimine enerji akışı sağlandığını ifade eden Atun, temel amaçlarının bu yaz günlerinde adanın Güney kesimindeki vatandaşların sıkıntı yaşamaması olduğunu söyledi. Atun, deniz boru hatlarıyla adaya Türkiye‘den su getirileceğine de değinerek, "2014‘den itibaren Anadolu‘dan getirilecek su ülkemizi daha da

genişletecektir" dedi.

Tüm bu çalışmaların barışa daha da katkı sağlayacağı inancında olduğunu kaydeden Atun, 2 yıl önce AB‘ye Ada‘da ortak bir master planla birlikte ortak bir enerji üretim merkezi kurmak istediklerini ancak Rum kesiminin bunu kabul etmediğini hatırlattı. Atun, "Bu teklif kabul edilmiş olsaydı Ada‘da bugünkü gibi bir sıkıntı yaşanmazdı. Her şey çok daha kolay olurdu" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan‘ın gerçekleştireceği KKTC ziyaretinde Rum kesimiyle enerji alanında herhangi bir sözleşme imzalanıp imzalanmayacağı sorusu üzerine ise Bakan Yıldız, böyle bir şey olmadığını söyledi. Rum tarafına saatte 30-40 megavat güç aktarımı yapıldığı bilgisini veren Yıldız, "Aklın yolu bir ve bu hususta yapılan teknik çalışmalar zaman zaman siyasi çatışmaların önüne geçebilmektedir" diye konuştu.

Atun ise, verilen elektriğin talep fazlası olduğunu ifade ederek, saatte 50-60 megavat güç akışı yapıldığını söyledi. Talep düştüğünde ise bu akışın saatte 100-120 megavata kadar çıktığını söyleyen Atun, son günlerde ortalama olarak gece saatte 16 megavat, gündüz ise 20 megavat enerji verildiğini dile getirdi.

Kaynak: İHA