Aydın’In Geçen 200 Yılı Sergilenecek

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Ayter Arkeoloji Müzesi tamamlandığında Aydın’ın 200 yıllık geçmişinin sergileneceğini belirtti.

Aydın merkez Ayter Alanı’nda devam eden Ayter Arkeoloji Müzesi projesi hakkında bilgiler veren Vali Coş, “Müze ile ilgili şuanda her hangi bir ödenek sıkıntımız yok. İhaleden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belli bir miktar ödenek çıkarılmıştı. En kısa zamanda mevcut müzemizi oraya taşıyarak depolarda saklı tutulan, sergilenemeyen binlerce parça eserimizi ve kültür mirasımızı sergileme imkânına kavuşacağız. O zaman Aydın Arkeoloji Müzesi, alanında söz edilen müzelerden biri olacak. Şehir içerisinde kalan ve boşaltılan mevcut müze ise kenti müzesi veya Kuvayi Milliye Müzesi olabilir. Son 200 yıl içerisinde Aydın’ın sosyo-kültürel yaşamından kesitler sunacak bir müze haline getirmek içinde planımız var. Zaten müze binası olarak projelendirilen bu binayı, yine müze olarak kullanacağız” dedi.

Aydın’da değerlendirilmeyi bekleyen Gümrükönü Hanı ile ilgili mülkiyet sorunu nedeniyle bugüne kadar beklediklerini dile getiren Vali Coş, “Gümrükönü Hanının restorasyonuyla ilgili bir ödenek sorunumuz yok. Bu güne kadar bekleyişimizin nedeni, mülkiyet sorunuydu. Parsel içinde bazı özel şahıslara ait hisseler vardı. Ticaret Odamızın açıkladığına göre bu sorun ortadan kalkmış. Bu ay içerisinde toplantı yapacağız. Valilik fonunda tarihi eserlerimizin restorasyonuyla ilgili ödeneğimiz var. Gümrükönü Hanımızın restorasyonu giderlerinin yüzde yüzünü bu fondan karşılayacağız. Ne Ticaret Odasına ne de Aydın Belediyesine bir külfet yüklemeden bu sorunu çözeceğiz. Gümrükönü Hanını Aydın’a Aydın halkına, Aydın kültürüne armağan edeceğiz. Buranın Aydın’ın iç ve dış turizminin gelişmesinde önemli bir mekân olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA