Aydın’Da Koyun Ve Keçi Yetirtiriciliği Geliştirilecek

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Murat Yılmaz, koyun ve keçi yetiştiriciliğin geliştirilmesi için elde edilen ürünlerin doğu değerlendirilmesi ve markalaşmanın sağlanması gerektiğini belitti.

Aydın İl genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu tarafından yürütülen “Aydın’da Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” çalışmaları kapsamında İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarına davet edilen ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Murat Yılmaz; koyun ve keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Aydın’da neler yapılacağına dair bir sunum yaptı.

Aydın’da koyun ve keçi yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Murat Yılmaz, ilk yapılması gereken uygulamanın Aydın Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin aktif hale gelmesi olması gerektiğini savundu. Aydın Valiliği, İl Özel İdaresi, Aydın İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yapılacak bir protokol ile ADÜ’den teknik destek alarak küçükbaş hayvancılığı geliştirme ile ilgili yetkili bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu komisyonda Valilik, İl Özel İdare, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Fakültesi Zootekni, Tarla, ve Ekonomi bölümlerinden, Veteriner Fakültesinden ve Tarım İl Müdürlüğünden konusunda uzman kişilerden oluşacak yetkili bir komisyon oluşturulmalıdır. Bu komisyonun amaç ve yetkileri çalışma konuları bir yönerge oluşturularak yürütülmelidir. İlimiz koyun ve keçilerinin tamamıyla kayıt altına alınması ve pilot bölgeler tespit edilerek daha hassas kayıt sistemleri oluşturularak hayvanlara ait soy kütüğü sisteminin oluşturulması için çaba göstermek, bu konuda yetiştiricinin devletin destek ve teşviklerden yararlanmaları için çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

“DESTEKLER BU YIL BAŞLIYOR”

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın koyun başına 30 TL ve anası babası bilinen yavru başına 40 TL destek verme uygulamasına bu yıl başlayacağını anımsatan Yılmaz, başta koyun ve keçi yetiştiricileri için birlik önderliğinde uygun bir alanda damızlık koç ve teke üretim çiftliğinin kurulması gerektiğine işaret etti. Birlik üyelerine belirli bir plan doğrultusunda her yıl damızlık dağıtılması ve yetiştiricilerinde üretecekleri damızlıkları sertifikalandırılarak ülke genelinde pazarlanabilmesine işaret eden Yılmaz, “Oluşturulacak komisyon tarafından Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü desteğiyle yetiştiricileri yönelik bakım besleme ve hastalıklar konusunda eğitim çalışmaları yürütülmeli. İlimiz koyun ve keçi yetiştiricilerine faydalı olacak ve sürekliliği olacak projelerin oluşturulması ve sahaya aktarılmasını sağlanmalı. Kısa sürede yetiştiriciye faydalı olacak, aşı programlarının zamanında ve doğru uygulanması, iç ve dış parazitlerden kaynaklanan hastalıklar önlenmeli” diye konuştu.

“MARKALAŞMA SAĞLANMALI”

Yetiştiricilere ürünlerinin pazarlanması konusunda gerekli çalışmaların yapılması ve bu konuda kooperatif ya da şirketleşmeleri konusunda yol gösterilmesi gerektiğine değinen Yılmaz, “Avrupa Birliği, Ege Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK ve yerel destekli birbirini tamamlayacak projeler yapılarak, ildeki hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmaların yapılması, mevcut kaynakların doğru şekilde değerlendirtmesini sağlanmalı. Koyun, keçi ve bunlardan elde edilecek ürünler bakımından markalaşma yoluna gidilmesi ve bu konuda tanıtım çalışmalarının yapılmasının sağlanması önemlidir. Saanen keçisi yetiştiren işletmelerin ortak çalışmalar yaparak gerek yetiştiricilik, gerekse ürün pazarlama konusunda işbirliğine gitmeleri teşvik edilmelidir. Koyun ve keçilerimizden elde edilen ürünlerin en doğru şekilde değerlendirilmesi ve hak ettiği fiyatlardan pazarlanması sağlandığı sürece ilimizin koyun ve keçi yetiştiriciliğinin gelişimi daha kolay sağlanacağı unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA