Meteoroloji Uyardı, Orman İşçileri Alarma Geçti

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün İzmir, Manisa ve Aydın illerini kapsayan hafta sonu hava tahmin raporları, Orman Bölge Müdürlüğünü harekete geçirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri İzmir Bölge Müdürlüğü, hafta sonu sıcaklık oranlarının İzmir, Manisa ve Aydın‘da yükseleceğine ve nem oranının düşeceğine dikkat çekerek olası orman yangınlarına karşı duyarlı olunması ikazında bulundu. İzmir Orman Bölge Müdürü Hasan Ali Mutlu, sıcaklıkların 36-40 derecelere çıkacağını ve nispi nemin yüzde 15‘in altına düşeceğini bildiren rapor nedeniyle tetikte olduklarını söyledi. Bin 168 işçi ve 140 teknik elemanla alarmda olduklarını söyleyen Mutlu, "Olası yangınlara karşı;

66 gözetleme kulesi, kulelere yerleştirilen uzaktan algılama yeteneğine sahip 9 kamera, 42 ilk müdahale aracı, 80 arazöz, 33 su ikmal aracı, 17 dozer, 14 yer ekibi, 1 anfibik uçak, 5 dromader uçakla tam teşekkülü olarak hazırız" diye konuştu. Özellikle İzmir‘in yangınlarda birinci derecede hassas bölge olduğunu kaydeden Mutlu, kentte yıllık orman yangını istatistiklerini aktararak şöyle konuştu: "Bölgede yılda 2 bin yangın çıkıyor. Bunlardan bin 800‘ü ziraat ve ot yangını, 200‘ü ise orman yangını. 1 Ocak

tarihi 2011 itibarı ile 657 orman yangını çıkmıştır. Bunlardan 57 tanesi orman yangını. Bu orman yangınlarında 23 hektarlık bir alan kül olmuştur."

"ALARMDAYIZ"

Orman yangınlarını tetikleyen çeşitli hava olaylarının olduğunu belirten Mutlu, "Sıcaklık, nem ve rüzgar etkisi, yangını tetikleyen hava olayları kapsamında değerlendirilir. Rüzgar hızı, İzmir‘de zaman zaman saatte 20 kilometrenin üstüne çıkabiliyor. Sıcaklığın 35 derece olması, nemin yüzde 20‘nin altına düşmesi durumunda rüzgar da 50-60 kilometre hızla eserse en küçük kıvılcım bile orman yangınlarına dönüşebiliyor. Bunlara karşın hava araçlarını muhteşem şekilde kullanıyoruz. 4 helikopterimiz var.

Dağların başına 287 havuz yaptık. Eskiden yangın söndürme helikopterleri denizden ya da baraj göllerinden su taşırdı. Şimdi ormanlık bölgelerde 4 kilometre aralıklarla havuzlar var. Anında su atabiliyoruz. Özellikle bu hafta sonu sıcaklıkların 35 dereceyi aşacağı, 38 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Nem oranı ise yüzde 15‘in altına kadar düşecek. Bu yıl bahar ayları haziran ayı dahil oldukça yağışlı geçti ve otlanmaya sebep oldu. Otların boyu 1 metreyi aşar duruma geldi. Otlar ince yanıcı madde demektir.

Bu durumda bizler alarma geçmiş durumdayız. Rüzgarın yönüne göre ekiplerimizin yerlerini değiştirdik. Hava araçlarını da kritik yerlere yönlendirdik. Umarım tek bir yeşili bile ateşin esaretine teslim etmeyiz" açıklamasını yaptı.

Orman yangınlarını söndürme faaliyetlerinde üç aşamalı strateji izlediklerini ifade eden Hasan Ali Mutlu, askeri birlikler dahil çeşitli kurum ve kuruluşlarla eğitim ve bilinçlendirme, erken ve etkin müdahale ile yangın sonrası ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını söyledi. Duyarlı vatandaşların özellikle ihbarların çoğunu Alo 177‘den bildirdiğini dile getiren Hasan Ali Mutlu, "İhbarların yüzde 80‘i Alo 177‘ye geliyor. Şu sıralar günde ortalama 20 ihbar alıyoruz. Ancak bunların çoğu çöplük yangını ile

bahçe temizliğinden çıkan yangından ibaret oluyor" dedi.

Kaynak: İHA