Kayseri Osb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü:

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 102 firmada ‘Eleman aranıyor‘ ilanının tespit edildiğini, ancak çalışacak eleman bulunamadığını söyleyerek, “Dolayısıyla bu durum ülkemizde işsizlik değil, mesleksizlik ve iş beğenmeme problemi yaşandığının açık bir göstergesi olmaktadır” dedi..

Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, “OSB faaliyet gösteren 102 firmada kaynakçı, mobilya döşemecisi, terzi, montajcı, presci, tornacı v.b. 25 farklı branşta ve vasıfsız iş kolunda yüzlerce “eleman aranıyor” ilanı bulunduğu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma neticesinde tespit edilmiştir. Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak kısa bir gezide bu eleman ilanlarını görebilmek mümkündür. Buna rağmen çalışacak eleman bulunamamaktadır. Dolayısıyla bu durum ülkemizde işsizlik değil, mesleksizlik ve iş beğenmeme problemi yaşandığının açık bir göstergesi olmaktadır” diye konuştu.

Sanayide nitelikli eleman bulma sıkıntısı yaşandığını ifade eden Hasyüncü, “Bir yandan insanlar işsizlikten yakınmakta, ancak diğer yandan da sanayiciler kalife eleman bulamama sıkıntısı yaşamaktadırlar. Yaşanılan bu çelişkinin ortadan kaldırılması için bizler de sanayicilerimize destek olmaya çalışmaktayız. Temelini atmış olduğumuz Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ile ihtiyaç duyulan kalifiye ara elemanların yetiştirilmesinin sağlanmasını amaçlamaktayız. Ayrıca AB’nin İstihdamın Desteklenmesi Programları kapsamında birçok branşta iş garantili kurslar açılmaktadır. Bu bağlamda Bölge Müdürlüğü olarak Gençlere Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Eğitimleri adlı projemizi devam ettirmekteyiz. Pek çok kurumun mesleki eğitim verilen projelerinde de ortak olarak yer almaktayız. Yine istihdam konusunda İş-Kur tarafından staj programlarının uygulanmakta olduğunu, ‘UMEM Beceri 10’ projesiyle Meslek Edindirme Kursları’nın düzenlendiğini bilmekteyiz. Ancak maalesef kurslara öğrenci bulunmakta güçlükler yaşandığını ve işe yerleştirilen kursiyerlerin çoğunun ise çalışmak istemediklerini gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

Sanayicilerin dünya standartlarında rekabet edebilmeleri için önemli koşullardan birinin de şüphesiz “nitelikli iş gücü” olduğunu vurgulayan Ahmet Hasyüncü, “Maalesef bugün vasıfsız çalışan bile bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bölgemizde yüzlerce firmanın önünde eleman alınacak ilanı var, ama çalışacak kişi yok. Bu durum oldukça kaygı verici ve üzücüdür” dedi.

Kaynak: İHA