Çydd Davasına Devam Ediliyor

Ergenekon soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişi hakkında açılan davaya devam ediliyor.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülmesine devam edilen davanın 2. duruşmasında tutuksuz sanıklar Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Halime Filiz Meriçli, avukatlar Fatma Nur Gerçel, Mustafa Namık Kemal Boya ile Ömer Sadun Okyaltırık, Hamdi Gökhan Ecevit ve Aydın Ortabaşı hazır bulundu. Dava kapsamında hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarılan sanık Gülseven Yaşer ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmanın başlamasının ardından İstanbul Barosu yönetim kurulu üyeleri avukatlar İsmail Altay ile Aydeniz Alisbah Tuskan da salonda isimlerinin tutanağa geçmesi için söylemeleri üzerine Mahkem Başkanı Mehmet Hamzaçebi, ne Ceza Muhakemesi Kanunu‘nda (CMK) ne de avukatlık yasasında duruşmalara gözlemci atanmasına dair bir hüküm olmadığını belirtti.

Tuskan ve Altay da, avukatlık kanununa göre duruşmada bulunduklarını ifade ederek, gözlemci olarak katılmak için talepte bulunmak istedi.

Başkan Hamzaçebi de, yasalara göre mahkemelere gözlemci atanmasına dair bir usul olmadığını, izleyici olarak katılabileceklerini kaydetti.

Bunun üzerinse söz alan sanık avukatlarından Celal Ülgen, İstanbul Barosu‘na bağlı olarak bu mesleği icra ettiklerini, baronun mahkemelere gözlemci göndermeye başladığını ifade ederek, ilk defa böyle bir uygulama ile karşılaştıklarını, normalde gözlemci olarak duruşmaya gelenlere yer verilerek oturtulduğunu anlattı. Ülgen, ‘‘Baro hukuka aykırılıklar izlemekte, mahkemeyi denetlememektedir. Baro temsilcileri sıfatıyla duruşmada bulunmalarını istiyoruz‘‘ dedi.

Mahkeme heyeti de, davanın tarafı olmadıkları, usulde de bu şekilde bir gözlemci statüsü bulunmadığından bu yöndeki talebi reddederek, izleyici olarak duruşmaya katılmalarına karar verdi.

Sanık savunmalarına geçilen duruşmada şu sıralar sanıklardan Ayşe Yüksel‘in savunmasını yapıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek , Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ve Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek suçlarından 7,5 yıldan 30 yıla kadar çeşitli hapis cezaları ile çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: İHA