Dışişleri bakanı Davutoğlu İranlı meslektaşı Salihi ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İranlı meslektaşı Ali Ekber Salihi ile bölgedeki gelişmeleri ve iki ülke arasındaki ilişkileri görüştü.

İki bakanın Tahran‘da dün gece yaptıkları görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Ali Ekber Salihi, Davutoğlu‘nu AK Parti‘nin genel seçimlerdeki zaferinden dolayı kutladı. Salihi ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin 14 milyar dolar civarında olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bu rakamın 30 milyar dolara yükselmesini beklediklerini belirtti.

İran ile Türkiye‘nin köklü ve dost iki ülke olduğunu belirterek sözlerine başlayan Davutoğlu, yeni hükümetin kurulmasının ardından ilk ziyaretini İran‘a yapmasının altını çizdi. Davutoğlu, görüşmede bölgedeki gelişmeler hakkında konuştuklarını söyledi ve "Bölgemiz tarihi bir dönüşüm süreci yaşıyor. Bölgedeki bütün taraflar geleceğe hazırlanmalı ve bölgenin daha müreffeh, daha barışçıl olması için çaba sarf etmeli. Sorunların bölgesel bir bilinç ile çözülmesine önem veriyoruz. Her türlü yabancı müdahaleye

karşıyız ama halkların meşru talepleri konusunda doğabilecek gelişmeler konusunda da duyarlıyız" ifadelerini kullandı. Bölgedeki ülkeleri yan yana duran ahşap evlere benzeten Davutoğlu, "Bölgede herhangi bir ülkedeki yangının bizi etkilemeyeceğini düşünmemeliyiz" dedi.

Türkiye‘nin halk ayaklanmaları konusunda kaygısı olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Türkiye çok sağlıklı işleyen bir demokrasiye ve hesap verebilen hukuk yapısına sahiptir. Türkiye ekonomik kalkınmayı, demokratik yapıyı ve aktif dış politikayı bir arada götürebilen bir yapıya sahiptir. Geleceğe kaygıyla değil, ümitlerle bakıyoruz. Umarız bütün bölgemiz bu ümitleri geliştirir" dedi.

Türkiye‘nin İsrail konusundaki tutumunda hiçbir değişiklik olmadığını belirten Davutoğlu, "İsrail, diğer ülkeler gibi hesap verebilir konumda olduğunu kabul etmelidir. BM, daha önce bu konularda İsrail‘i suçlu buldu, umarız hazırlanan rapor da uluslar arası hukuka uyumlu olur" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA