Canlı yayında Şikede adı geçmeyen bir kulübün daha olduğunu söyledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, kişilerle kurumları birbirine karıştırmamak gerektiğini anımsatarak “Bu işlere karışan şahıslar hakkında en ağır cezalar verilecek bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Futbolda şike depremi (Son Detaylar)

Futbolda şike depremi (Son Detaylar)

Futbolda şike depremi (Son Detaylar)

Kanaltürk’te yayınlanan Telegol programına telefonla katılan Mehmet Ali Aydınlar Serhat Ulueren, Mehmet Baransu, Ziya Şengül ve Gökmen Özdenak’ın sorularını yanıtladı. Türk Futbolunu derinden sarsa şike operasyonuna yönelik önemli açıklamalarda bulunan Aydınlar, “Bu işin içinde hiç ismi geçmeyen kulüpte var” dedi ancak ısrarlara rağmen bu kulübün ismini söylemedi. Fenerbahçe’nin ligden düşürülmesi ve verilecek cezalara ilişkin soruları yanıtlayan Mehmet Ali Aydınlar şöyle konuştu;

KİŞİLERLE KURUMLARI AYIRT ETMELİYİZ

“Tutukluluğuna itiraz edipte, bu haklarını kaybedenler ve tutukluluğuna devam edenler hakkında biz disiplin soruşturmasını başlatacağız. Kulüpler ayrı kişiler ayrı, bunları ayırt etmek lazım. Kulüplerle ilgili soruşturma çok farklı, kişilerle ilgili olanlar çok farklı.”

TEDBİR KARARI KOYACAĞIZ

“Bu işlere karışan kişileri bizim ömür boyu men etme hakkımız var. Bizde bu işlere karışanları en ağır cezaları vereceğiz. Bir defa kurumlarla kişileri ayırt etmek lazım. Kişilerin işlediği suçları, kurumlara mal etmemek gerektiğini düşünüyorum. Bu benim şahsi görüşüm. Dolayısıyla bu işlere karışan şahıslar hakkında en ağır cezalar verilecek bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Tutukluluğu devam eden kişilerin spor dalları ve yöneticiliklerine tedbir koyacağız. Sonra da yargının gidişatına göre nihaiyi kararlarını vereceğiz.”

ELİMİZDE BİR KANIT VE BELGE YOK
“Bir şeyi karıştırmayalım. Bu iş sanki hep Fenerbahçe ile ilgiliymiş gibi gösteriliyor. Bu işin içinde 6-7 kulüp var. Burada karar verilecekse sadece Fenerbahçe ile ilgili değil, burada isimlerini saymayalım ama Fenerbahçe’nin yanında 2 büyük kulüp daha var. 6-7 tane kulüp daha var. Bir karar verilecekse hepsi için vereceğiz. Bugün kamuoyu bizden neyi bekliyor anlayamadım. Elimizde sihirli değnek yok. Herkesi mutlu edeceğimiz, herkesin memnun kalacağı bir karar verecek bir sihirli değnek yok. Eğer böyle bir kararı bilen varsa bize söylesin bizde uygulayalım. Elimizde hiçbir delil ve belge yokken, bir karar vermemiz söz konusu değil. Hiç kimseyi peşinen suçlu ilan edemeyiz. Kaldı ki elimizde belge olduğu zamanda bunun bir hukuki süreci var. Bu süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlamak isteriz. Elimizde bir şey olmadan ne ile karar verebiliriz. Emniyette ve savcılıktan hiçbir belge almadık, sadece bilgi aldık. Benim bu konuda bir süre verebilmem mümkün değil.”

SÜRECİ UEFA İLE BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ

“Türk futbol tarihinin en kritik günlerini yaşıyoruz. Herkesin sağduyulu olmasını, soğukkanlı olmasını ve herkesin bize güvenmesini istiyorum. Biz en doğru kararı vermeye çalışacağız. Bu konuda bütün kamuoyunun desteğini rica ediyorum. UEFA ve FİFA içinde temas içindeyiz. Bu süreç içinde birkaç arkadaşımız UEFA’ya gidecek, onlarla görüşecek. Bu süreci birlikte yürüteceğiz. Fenerbahçe ve Trabzonspor’u Avrupa kupalarından men edip etmemek yetkisi onlarda. Onlar biz almıyoruz derse bizim yapacak bir şeyimiz yok. UEFA kulüplerden son 5 yılda temiz olduklarına dair belge istiyorlar.

OYUNCU ANLAŞMIŞSA, KULÜBÜN GÜNAHI NE?
“Bu işin birkaç boyutu var. Bir sosyal boyutu var, ekonomik boyutu var, bir de sportif boyutu var. Biz bütün bu boyutlarını bir arada tutarak değerlendirmek zorundayız. Uymamız gereken bir mevzuat var. Ama biz burada Türk futbolunun en az zararı görmesi için uğraş veriyoruz.

Bir kişi gidip rakip takımın oyuncusu ile anlaşma yaparsa, anlaşma yapılan takımın oyuncusuyla takımın bundan bir ilgisi olmazsa, o takımın günahı nedir? Tamamen şahsi fikrim olarak söylüyorum. Kurumları kişilerden ayırt etmek gerekir. Kişiler nedeniyle, kurumları cezalandırmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu suçu işleyen kimlerse bunlara en ağır cezalar verilmeli ve kurumlar bunlardan ayırt edilmeli. Ama burada biz yasalara ve statülere bakmak zorundayız. Mevzuat ne diyorsa ona göre karar vereceğiz.”

BİZ BU İŞİN ÜSTESİNDE GELİRİZ
“Benim için ‘elinde bomba’ diye benzetme yapılıyor. Bu işi birilerinin çözmesi gerekir. Bugün o pozisyonda biz varız ve bu işi de biz çözeceğiz. Bu kararı hep birlikte vereceğiz ve verilen kararın arkasında tüm spor kamuoyunun durması lazım. El birliği ile bugünleri geride bırakıp, daha iyi bir futbol için elimizden geleni yapalım. Ben kendime de ekibime de gerçekten güveniyorum. Biz bu işin üstesinden geliriz, yeter ki sizde buna destek verin”.

ADI GEÇMEYEN KULÜP BİLE VAR

“Biz kulüplerin isimlerini biliyoruz. Bu işin içinde hiç ismi geçmeyen kulüpte var. Bu kulübün ismini söyleyemem. Ne Mahmut Özgener bu olaydan haberdardı, ne de ben böyle bir olaydan haberdardım. O yüzden Mahmut Özgener’in bu operasyondan haberdar olduğu için aday olmadığı yorumları gerçek dışıdır. Tutuklu bulunan yedek üyelerimiz bizim için otomatikman yönetimden düşmüştür. Bu işin içinde 3 tane hakem olduğu iddialarıyla ilgili de bir bilgim yok.”

BEYAZ GAZETE