Yaş Meyve Sebze İhracatına Ehec Darbesi

Almanya’da salatalıkta görülen ve 12 Avrupa ülkesine yayılan EHEC virüsü, Antalya’dan yapılan yaş meyve sebze ihracatını düşürdü. Şehrin yaş meyve sebze ihracatı yüzde 5,9 oranında düştü ve 287,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının ilk yarısında yapılan toplam ihracat ise yüzde 3,74 artarak 573,4 milyon dolara ulaştı.

Almanya’da salatalıkta görülen ve 12 Avrupa ülkesine yayılan EHEC virüsü, Antalya’dan yapılan yaş meyve sebze ihracatını düşürdü. Şehrin yaş meyve sebze ihracatı yüzde 5,9 oranında düştü ve 287,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının ilk yarısında yapılan toplam ihracat ise yüzde 3,74 artarak 573,4 milyon dolara ulaştı.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, EHEC salgınından herkes gibi Türk üreticisi ve ihracatçısının da zarar gördüğünü bildirdi. Salgının yaş meyve sebze ihracatına darbe vurduğunu ve ürün fiyatlarını etkilediğini kaydeden Satıcı, “Sınırlar arasında keskin çizgiler olmadığı için alıcı ülkelerde korku oluşturdu ve ürün arzını önemli ölçüde düşürdü. Sebzeler EHEC konusunda aklandı ama virüs sebze ihracatımızda 1,5 ay kadar sıkıntı meydana getirdi.” dedi. Satıcı’nın verdiği bilgilere göre, yaş meyve sebze ihracatında ilk beş ülkeyi Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Almanya, Ukrayna ve Romanya oluşturdu. Domates, 159 milyon dolar ile en fazla ihraç edilen ürün oldu. Diğer ürünler ise biber, hıyar-kornişon ve kiraz-vişne olarak sıralandı.

İhracat rakamlarını değerlendiren Mustafa Satıcı, Antalya‘dan yapılan yaş meyve sebze ihracat sezonu kapandığını aktardı. Sezonun ihracatçı ve üretici açısından iyi geçmediğini ileri süren Satıcı, iklim şartlarının soğuk ve yağışlı geçmesinin meyve kalitesi ve rekoltede sıkıntıya neden olduğunu, ayrıca hava koşulları sebebiyle talepte de azalma yaşandığını kaydetti. Rakiplerin düşük fiyatlarla piyasada rekabeti zorlaştırdığını, bunun yanı sıra AB ülkelerine ihracatta giriş kapısı konumunda bulunan Bulgaristan’da gerçekleştirilen denetimlerin oluşturduğu zaman ve maliyet kayıpları nedeniyle hedefledikleri ihracat rakamını yakalayamadıklarını ifade eden Satıcı, “Ancak, döviz kurları istediğimiz düzeye geldi. Kurlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki sezon ihracat hedeflerimizi yakalayacağımızı umuyoruz.” diye konuştu.

    SÜS BİTKİLERİ İHRACATI İSTİKRARLI ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR

    Süs bitkileri ihracatı ise yakaladığı istikrarlı çıkışı sürdürüyor. Türkiye süs bitkileri ihracatı 2011 yılının ilk altı aylık döneminde yüzde 37 artarak 45 milyon dolar oldu. Süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarları sırasıyla Irak, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Türkmenistan ve Azerbaycan oldu.

    Canlı bitkiler ihracatında önemli pazarlar olan Irak’a yüzde 325, Türkmenistan’a yüzde 3, Azerbaycan’a yüzde 84 artış görüldü. Diğer önemli ihraç pazarlardan Hollanda’ya yüzde 67, Almanya’ya yüzde 19, Ukrayna’ya yüzde 20 artış kaydedildi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “Sektörümüzün hiçbir ara malı ithalatı olmadan, ihracatta yakaladığı bu başarı, geleceğe dair umut vaat ediyor. İhracatımızda görülen bu olumlu seyrin önümüzdeki aylarda da devam edeceğine ve bizi hedeflerimize sağlam adımlarla ulaştıracağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

    ATÖLYELER TEKRAR ÜRETİME GEÇTİ, TEKSTİL İHRACATI ARTIYOR

    2011 yılı Ocak-Haziran döneminde Antalya’dan yapılan tekstil ihracatı da, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62,71 artış kaydederek toplamda 65 milyon 23 bin 686 dolara ulaştı. Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Azize Kalkavan, tekstil ihracatındaki artışta, kapanan veya büyük ölçüde iş yavaşlatan fabrika ve atölyelerin büyük kısmının tekrar üretime geçmesinin önemli rol oynadığını belirtti.

    Altı aylık dönemde en fazla tekstil ihracatı, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD’ye gerçekleştirildi. Tekstil sektörünün cari açık ve istihdam sorunlarının en büyük çözüm ortağı olduğunu dile getiren Kalkavan, şöyle konuştu:

    “Gerek sağladığımız net döviz girdisi, gerekse istihdam oluşturma kapasitelerimiz ile ülkemizin en büyük iş ve aş kapısı olan sanayi sektörüyüz. 3.dünya ülkelerinden gelen tekstil ve hazır giyim mallarına uygulanacak korunma önlemi vergisinin uygulamaya başlanmasından sonra Türk tekstil sanayinde üretim çarklarının daha da hızlı döneceğini ümit ediyoruz.”