Işıkara Cemaate Seslendi: İnşaatta Malzemeden Çalmayın, Vebali Çok Olur

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Sakarya‘nın Serdivan ilçesinde Cuma namazı öncesinde cemaate, deprem konusunda bilgiler verdi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Sakarya‘nın Serdivan ilçesinde Cuma namazı öncesinde cemaate, deprem konusunda bilgiler verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türk Kızılayı arasında imzalanan protokolle gerçekleştirilen proje kapsamında Sakarya‘ya gelen Işıkara, Sapak Cami‘nde cemaate ‘Deprem Ve Depreme Karşı Alınacak Önlemleri‘ anlattı. İnsanları depremin değil, binaların öldürdüğünü belirten Işıkara, depremden korunmanın ön önemli yolunun güvenli binalar inşa etmek olduğunu ifade etti. Sakarya‘nın 17 Ağustos depreminde büyük acılar yaşadığını dile getiren Işıkara, benzer acıların bir daha yaşanmaması için cemaatten kendisini dinlemelerini istedi.

Konuşmasında Kuran-ı Kerim‘den örnekler veren Işıkara, "Bakara Suresi‘nde, korunma tedbirlerinden bahseder. ‘Kendinizi tehlikeye atmayın. Çünkü Allah görevlerini iyi şekilde yapanları sever.‘ Burada korunma tedbiri olarak depremden korunmadan bahsediyor. Bunun için de öncelikli olarak güvenli yapılar inşa edin. Bu konuda asla taviz vermeyin ve güvenli bir yapıya sahip olun. Depremden korunmanın en önemli yolu güvenli binalar inşa etmektir. Neden? Çünkü deprem öldürmez, binalar öldürür. Nisa Suresi bundan da bahsediyor. Burada iyi iş öğütleniyor. Biz de iyi bina yapmalıyız. Yani göz göre göre binanın kumundan, çimentosundan, demirinden ya da tuğlasından hiçbir şey çalınmamalı. Çalınırsa bunun vebali çok olur. Sakarya merkezde ağır hasarlı binalar bilirkişi raporlarıyla orta hasarlıya, orta hasarlılar da az hasarlıya çevrildi. Bu binalar maalesef üniversite öğrencilerine kiralandı. Bunu yapanlar bu ayeti iyi dinlesin. Bırakın devleti, bırakın yasaları Allah bunları görüyor." dedi.

"KOLON VE KİRİŞLERİ KESMEYİN"

Depremden korunmanın yolları hakkında da bilgiler veren Işıkara, dik, dikdörtgen ve prizma şeklindeki binaların deprem hareketlerini daha rahat karşıladığını ifade etti.

Binanın ağırlığını taşıyan kolon ve kirişlerin hiçbir şekilde kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Işıkara, şu uyarılarda bulundu: "Evin içindeki eşyalar düşüp size zarar verebilir. Bunun için eşyaları ya sabitleyeceksiniz ya da size zarar vermeyecek uzaklıklara yerleştireceksiniz. Mutfaktaki ağır eşyaları en alta koyacaksınız. Deprem sırasında öncelikli olarak başınızı korumaya çalışın. Evinizde sağlam masa varsa onun altına girerek de korunabilirsiniz. Tabi tahliye de önemlidir. Mesela camidesiniz deprem oldu, tahliye edin. Müftümüz de burada teyit edecektir bundan dolayı namazınız bozulmaz. Çünkü siz bu hareketle Allah‘ın bize verdiği canı koruyorsunuz. Cami‘nin en arka sırasından başlayarak çabuk bir şekilde tahliye etmeniz lazım. Balkon ve pencerelerden kesinlikle atlamayın. 2 saniye sabırlı olun depremin kendisi değil sizin yanlış hareketiniz size zarar verir. Belli bir süre kibrit ve çakmak kullanmayın. Bunu için evinizde daima bir el feneri bulundurun. Evi terk ederken de gazı, elektriği ve suyu kapatmak çok önemlidir. Kesinlikle araba kullanmayın. Çünkü o yollara karar verici mercilerin ihtiyacı var."

Işıkara, konuşmasının sonunda ev sahiplerinden deprem sigortasını mutlaka yaptırmaları uyarısında bulundu.