Google'dan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Denizcilik ve kabotaj bayramı kutlu olsun. Google Doodle Denizcilik ve kabotaj bayramı için değişti. Tüm Türkiye'nin Denizcilik ve kabotaj bayramı kutlu olsun.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 84 yaşında. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 84.Yılında. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Google Logo değiştirdi. Google'nin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için Logo değişltimi sevindirdi.
Denizcilik ve kabotaj bayramı için Google logo değiştirdi. Denizcilik ve kabotaj bayramı logosu için Google kağıttan bir gemi ve deniz feneri konsepti kullanmış. Denizcilik ve kabotaj bayramı kutlu olsun.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'üncü yılı yurdun dört bir yanında yapılan törenlerle kutlandı. Başbakan Erdoğan da Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla bir mesaj yayımladı.
KABOTAJ BAYRAMI 84'ÜNCÜ YILINDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip Türkiye'nin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunun, denizcilik açısından da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Erdoğan, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye'nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiğini belirterek, mesajında şunları kaydetti:
“Güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.Denizciliğimizin daha da gelişmesi için, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması ve kaynaklarının ekonomiye kazandırılması hükümetimizin öncelikleri arasındadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.
Hükümet olarak bu anlayışla denizcilik alanındaki çalışmalarımıza ve sektörün değerli temsilcilerinin gayretlerini desteklemeye devam ediyoruz. Bu düşüncelerle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.”
BAYRAM, TAKSİM VE BEŞİKTAŞ'TA DÜZENLENEN TÖRENLERLE KUTLANDI
İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, “denizci millet, denizci ülke” seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.
İZMİR VE ÇANAKKALE'DE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMALARI
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer, İzmir'deki deniz ulaşımı sisteminin tamamen yenilenmesi gerektiğini belirterek, “İzmir Körfezi'ndeki deniz ulaşımı ciddi anlamda masaya yatırılmalı” dedi.
Erginer, Oda'nın, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda gerçekleştireceği etkinlikler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi, kentteki deniz ulaşımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye kıyı şeridinin yaklaşık yüzde 33'lük kısmının, yani üçte birinin Ege Bölgesi'nde olduğunu ifade eden Erginer, buna rağmen bir tek bakım ve onarım, gemi inşa ya da her iki hizmeti birarada verecek bir tersane bulunmadığına dikkati çekti.
İzmir'in körfez üzerine kurulmuş bir kent olduğunu aktaran Erginer, şu an deniz yoluyla taşınan yolcu sayısının yüzde 6'lar seviyesinde olduğunu söyledi. Erginer, “'Biz buna karşıydık. Deniz ulaşımı, besleme hatlarıyla birlikte İzmir'de kullanılacak ana taşıma modellerinden biri olmalıdır” dedi.
Çanakkale’de düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 84'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında boğaz festival yerine döndü. Deniz şehitleri anısına boğaza çelenkler bırakıldı.
Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 84'üncü yıldönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Kutlamalara, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan, bürokratlar, askerler ve denizciler katıldı. Saat 10.00’da başlayan kutlama programı kapsamında önce Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
KABOTAJ KANUNU 1 TEMMUZ 1926 YILINDA KABUL EDİLMİŞTİ
Fransızca kökenli bir kelime olan Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı anlamına geliyor. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırılarak 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Kabotaj
Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 17 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı demektir. Türkiye'de 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak kutlanır.
KABOTAJ KANUNU
19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun ile Türk kıyılarında kabotaj hakkı, Türk Bayrağını taşıyan gemilere ve Türk vatadaşlarına hasredilmiş bulunmaktadır.
Lozan Barış Anlaşması, Ticaret Mukavelenamesi, yerli yabancı gemilere eşit davranılması ilkesini getirmekle birlikte kabotaj seferlerini, balıkçılığı ve liman hizmetlerini kendi bayraklarını taşıyan gemilere hasretmek hakkını sözleşen (akid) devletler için saklı tutmuştu. Kabotaj Kanunu, böyle bir hakkın kullanılmasından doğmuştur.
Bu kanun ile öngörülmüş esaslar şunlardır:
A. Gemiler
a. Türk Gemileri Türk kıyılarının bir noktasından diğer noktasına yük ve yolcu alıp nakletmek ve kıyılarda, limanlar içinde veya arasında römorkaj ve pilotaj (kılavuzluk) ve hangi nitelikte olursa olsun bütün liman hizmetlerini ifa, yalnız Türk Bayrağını taşıyan gemi ve taşıtlara hasredilmiştir. Türk Bayrağı taşıma iznini TTK, 824/2 gereğince geçici olarak (en çok iki yıl için) almış bulunan gemi, sözkonusu izin süresince TTK, 825 gereği Türk Bayrağı taşımak hakkını ve hatta Türk gemisi niteliğini almış bulunduğundan kabotaj seferleri yönünden gerekli birinci koşulun (Türk Bayrağı taşımak koşulunun) bu gemiler için dahi gerçekleştiği sonucu doğar. Karşıt kavram yolu ile de TTK.824/1 de yazılı durumda, yani Türk gemisine geçici olarak yabancı bayrak çekilmiş bulunulması halinde izin süresince geminin kabotaj seferi hakkından yararlanamayacağı hükmüne varmak gerekir.
b. Yabancı Gemiler
Bu gemiler sadece yabancı memleketten aldıkları yolcu ve hamuleyi Türk limanlarına çıkarabilir ve Türk limanlarından yabancı limanlara gidecek yolcu ve hamuleyi alabilir.
B. Kişiler
a. Türk Vatandaşları Türkiye’de nehir, göller ve Marmara havzası ile Boğazlar ve bütün karasuları ve karasularına dahil körfez, liman, köy vesairede vapur, römorkor, istimbot, motorbot, mavna, salapurya, sandal, kayık velhasıl makine, yelken ve kürekle hareket eden büyük taşıtlar ve saire ile duran ve yüzen araçlar bulundurmak ve bunlarla seyrüsefer ve nakliyat ameliyesinde bulunmak suretiyle ticaret hakkı, yalnız Türk tebasına aittir.
Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde yer alan “Türk Teb’ası” deyimi üzerinde bir açıklama şöyle gereklidir: Seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticari faaliyette bulunan gerçek kişi tek ise bunun birden fazla ise hepsinin Türk olması şarttır. Bir Türk gemisinin yabancılar tarafından kiralanarak kabotaj seferlerinde kullanılması da yasak kapsamına girer. Burada önemli olan, yükle ilgililere karşı kimin taşıyan olarak gözüktüğü değil, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle kimin ticaret yapmakta olduğudur. Nitekim Kabotaj Kanunu, 2 de seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının yalnız teb’asına özgü bulunduğu açıklanmıştır. Seyrüsefer ve nakliyat icra eden bir tüzel kişi ise bunun bir Türk tüzel kişisi olmasının gerekeceği açıktır. Ancak bu tüzel kişi bir anonim şirketse pay sahipleri ve limited şirket ortakları arasında bir yabancı bulunuyorsa durum nedir? Bu konudaki 25 Şubat 1928 tarihli ve 403 sayılı Tefsir kararı’nda, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının sadece Türk teb’asına hasredildiği hususunda Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde açıklık bulunduğu noktasında hareket edilerek sözkonusu pay sahipleri ve ortakların tümünün Türk olması gerektiği açıklanmıştır.
b. Yabancılar Hükümet, geçici olarak ve kendileri için ücret veya iştirak payı söz konusu bulunmamak üzere yabancı kurtarma gemilerinin çalışmalarına ve Türk kurtarma gemilerinde yabancı uzman, kaptan ve tayfa çalıştırılmasına izin verilebilir.
C. Yasaklama ve Cezalar
a. Yabancı Gemiler Kabotaj Kanunu hükümlerine aykırı şekilde Türk limanları arasında kabotaj yapan yabancı gemi ve teknelerden bin liradan onbin liraya kadar para cezası tahsil olunur. Ayrıca sözü geçen gemi veya tekne Türkiye limanları için hamule ve yolcu almak ve çıkarmaktan altı aydan bir yıla kadar men olunur. İş bu men keyfiyeti, kanuna aykırı hareket eden şahıs ve şahıslarla ilgili şirkete ait diğer gemileri de kapsar.
b. Yabancılar Kabotaj Kanunu’na aykırı olarak Türk vatandaşlarına ait haklardan birini icraya yönelen yabancılar, yüz liradan bin liraya kadar para cezası ve bir aydan üç aya kadar hapis cezası ile cazalandırılırlar.
Denizcilik ve kabotaj bayramı için Google logo değiştirdi. Denizcilik ve kabotaj bayramı logosu için Google kağıttan bir gemi ve deniz feneri konsepti kullanmış. Denizcilik ve kabotaj bayramı kutlu olsun.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'üncü yılı yurdun dört bir yanında yapılan törenlerle kutlandı. Başbakan Erdoğan da Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla bir mesaj yayımladı.
KABOTAJ BAYRAMI 84'ÜNCÜ YILINDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip Türkiye'nin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunun, denizcilik açısından da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Erdoğan, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye'nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiğini belirterek, mesajında şunları kaydetti:
“Güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.Denizciliğimizin daha da gelişmesi için, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması ve kaynaklarının ekonomiye kazandırılması hükümetimizin öncelikleri arasındadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.
Hükümet olarak bu anlayışla denizcilik alanındaki çalışmalarımıza ve sektörün değerli temsilcilerinin gayretlerini desteklemeye devam ediyoruz. Bu düşüncelerle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.”
BAYRAM, TAKSİM VE BEŞİKTAŞ'TA DÜZENLENEN TÖRENLERLE KUTLANDI
İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, “denizci millet, denizci ülke” seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.
İZMİR VE ÇANAKKALE'DE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMALARI
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer, İzmir'deki deniz ulaşımı sisteminin tamamen yenilenmesi gerektiğini belirterek, “İzmir Körfezi'ndeki deniz ulaşımı ciddi anlamda masaya yatırılmalı” dedi.
Erginer, Oda'nın, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda gerçekleştireceği etkinlikler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi, kentteki deniz ulaşımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye kıyı şeridinin yaklaşık yüzde 33'lük kısmının, yani üçte birinin Ege Bölgesi'nde olduğunu ifade eden Erginer, buna rağmen bir tek bakım ve onarım, gemi inşa ya da her iki hizmeti birarada verecek bir tersane bulunmadığına dikkati çekti.
İzmir'in körfez üzerine kurulmuş bir kent olduğunu aktaran Erginer, şu an deniz yoluyla taşınan yolcu sayısının yüzde 6'lar seviyesinde olduğunu söyledi. Erginer, “'Biz buna karşıydık. Deniz ulaşımı, besleme hatlarıyla birlikte İzmir'de kullanılacak ana taşıma modellerinden biri olmalıdır” dedi.
Çanakkale’de düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 84'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında boğaz festival yerine döndü. Deniz şehitleri anısına boğaza çelenkler bırakıldı.
Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 84'üncü yıldönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Kutlamalara, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan, bürokratlar, askerler ve denizciler katıldı. Saat 10.00’da başlayan kutlama programı kapsamında önce Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
KABOTAJ KANUNU 1 TEMMUZ 1926 YILINDA KABUL EDİLMİŞTİ
Fransızca kökenli bir kelime olan Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı anlamına geliyor. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırılarak 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Kabotaj
Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 17 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı demektir. Türkiye'de 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak kutlanır.
KABOTAJ KANUNU
19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun ile Türk kıyılarında kabotaj hakkı, Türk Bayrağını taşıyan gemilere ve Türk vatadaşlarına hasredilmiş bulunmaktadır.
Lozan Barış Anlaşması, Ticaret Mukavelenamesi, yerli yabancı gemilere eşit davranılması ilkesini getirmekle birlikte kabotaj seferlerini, balıkçılığı ve liman hizmetlerini kendi bayraklarını taşıyan gemilere hasretmek hakkını sözleşen (akid) devletler için saklı tutmuştu. Kabotaj Kanunu, böyle bir hakkın kullanılmasından doğmuştur.
Bu kanun ile öngörülmüş esaslar şunlardır:
A. Gemiler
a. Türk Gemileri Türk kıyılarının bir noktasından diğer noktasına yük ve yolcu alıp nakletmek ve kıyılarda, limanlar içinde veya arasında römorkaj ve pilotaj (kılavuzluk) ve hangi nitelikte olursa olsun bütün liman hizmetlerini ifa, yalnız Türk Bayrağını taşıyan gemi ve taşıtlara hasredilmiştir. Türk Bayrağı taşıma iznini TTK, 824/2 gereğince geçici olarak (en çok iki yıl için) almış bulunan gemi, sözkonusu izin süresince TTK, 825 gereği Türk Bayrağı taşımak hakkını ve hatta Türk gemisi niteliğini almış bulunduğundan kabotaj seferleri yönünden gerekli birinci koşulun (Türk Bayrağı taşımak koşulunun) bu gemiler için dahi gerçekleştiği sonucu doğar. Karşıt kavram yolu ile de TTK.824/1 de yazılı durumda, yani Türk gemisine geçici olarak yabancı bayrak çekilmiş bulunulması halinde izin süresince geminin kabotaj seferi hakkından yararlanamayacağı hükmüne varmak gerekir.
b. Yabancı Gemiler
Bu gemiler sadece yabancı memleketten aldıkları yolcu ve hamuleyi Türk limanlarına çıkarabilir ve Türk limanlarından yabancı limanlara gidecek yolcu ve hamuleyi alabilir.
B. Kişiler
a. Türk Vatandaşları Türkiye’de nehir, göller ve Marmara havzası ile Boğazlar ve bütün karasuları ve karasularına dahil körfez, liman, köy vesairede vapur, römorkor, istimbot, motorbot, mavna, salapurya, sandal, kayık velhasıl makine, yelken ve kürekle hareket eden büyük taşıtlar ve saire ile duran ve yüzen araçlar bulundurmak ve bunlarla seyrüsefer ve nakliyat ameliyesinde bulunmak suretiyle ticaret hakkı, yalnız Türk tebasına aittir.
Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde yer alan “Türk Teb’ası” deyimi üzerinde bir açıklama şöyle gereklidir: Seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticari faaliyette bulunan gerçek kişi tek ise bunun birden fazla ise hepsinin Türk olması şarttır. Bir Türk gemisinin yabancılar tarafından kiralanarak kabotaj seferlerinde kullanılması da yasak kapsamına girer. Burada önemli olan, yükle ilgililere karşı kimin taşıyan olarak gözüktüğü değil, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle kimin ticaret yapmakta olduğudur. Nitekim Kabotaj Kanunu, 2 de seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının yalnız teb’asına özgü bulunduğu açıklanmıştır. Seyrüsefer ve nakliyat icra eden bir tüzel kişi ise bunun bir Türk tüzel kişisi olmasının gerekeceği açıktır. Ancak bu tüzel kişi bir anonim şirketse pay sahipleri ve limited şirket ortakları arasında bir yabancı bulunuyorsa durum nedir? Bu konudaki 25 Şubat 1928 tarihli ve 403 sayılı Tefsir kararı’nda, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının sadece Türk teb’asına hasredildiği hususunda Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde açıklık bulunduğu noktasında hareket edilerek sözkonusu pay sahipleri ve ortakların tümünün Türk olması gerektiği açıklanmıştır.
b. Yabancılar Hükümet, geçici olarak ve kendileri için ücret veya iştirak payı söz konusu bulunmamak üzere yabancı kurtarma gemilerinin çalışmalarına ve Türk kurtarma gemilerinde yabancı uzman, kaptan ve tayfa çalıştırılmasına izin verilebilir.
C. Yasaklama ve Cezalar
a. Yabancı Gemiler Kabotaj Kanunu hükümlerine aykırı şekilde Türk limanları arasında kabotaj yapan yabancı gemi ve teknelerden bin liradan onbin liraya kadar para cezası tahsil olunur. Ayrıca sözü geçen gemi veya tekne Türkiye limanları için hamule ve yolcu almak ve çıkarmaktan altı aydan bir yıla kadar men olunur. İş bu men keyfiyeti, kanuna aykırı hareket eden şahıs ve şahıslarla ilgili şirkete ait diğer gemileri de kapsar.
b. Yabancılar Kabotaj Kanunu’na aykırı olarak Türk vatandaşlarına ait haklardan birini icraya yönelen yabancılar, yüz liradan bin liraya kadar para cezası ve bir aydan üç aya kadar hapis cezası ile cazalandırılırlar.